9 frågor om gåvor och arv

Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.


1. Jag vill skänka villan till ett av mina barn, kan jag göra det?

Svar: Du har rätt att göra vad du vill med din egendom. Det finns ingenting som säger att du måste vara rättvis gentemot dina barn. Men mitt råd är att du ändå är det. Om du dör inom tio år kan det som du skänkt till ett av barnen räknas som förskott på arv. Det innebär att barnet som då fått huset som gåva kanske måste lösa ut sina syskon, och det kan bli svårt om inte pengarna finns. Om du vill skänka ditt hus till ett av dina barn är det därför bra att se till att du har lika mycket i tillgångar kvar att ge dina övriga barn.

2. Min make står som ensam ägare av huset, kan han skänka mig halva villan?

Svar: Maken kan skänka dig halva villan och då gåvoskatten inte längre existerar innebär det inte några andra kostnader än expeditionsavgiften på 825 kronor som lantmäteriet tar. Gåvohandlingen ska lämnas till Lantmäteriet, blanketter finns att ladda ner på www.lantmateriet.se. Detta gäller då det är en ren gåva utan några pengar inblandade.

3. Vår far bor på vårdhem. Vad ska vi göra med hans hus?

Svar: Er far bestämmer över sin egendom oavsett om han bor i huset eller på annat ställe, till exempel ett vårdhem. Om det är så att er far lider av demens och inte kan fatta egna beslut finns förmodligen en god man som agerar i er fars ställe. Om han står kvar som ägare har han ansvar för att det sköts om. Om ingen bor i huset kan det därför vara en god idé att sälja det. Pengarna kan din far behöva för att köpa tjänster när han bor på vårdhemmet.

4. När sätts värdet på fastigheten vid ett arvskifte?

Svar: Utgå från försäljningspriset vid tidpunkten för arvskiftet. En mäklare kan hjälpa er att ta fram marknadsvärdet. Arvskiftesdagen är inte densamma som dagen för dödsfallet.

5. Hur gör vi för att slippa betala allt i skatt när jag får mitt föräldrahem? Är gåvoskatten baserad på taxeringsvärdet?

Svar: Gåvoskatten är borttagen och existerar inte längre.

6. Kan jag skriva över villan på mina omyndiga barn för att undkomma arvsskatt?

Svar: Arvskatten existerar inte längre, det finns därför ingen anledning att skriva över huset från den synpunkten. Om du ändå vill skriva över fastigheten på dina omyndiga barn måste du först kontakta överförmyndaren.

7. Kan jag och mina barn bo i min brors hus? Kan det innebära problem för mig?

Svar: Din bror kan avhysa dig och dina barn om ni till exempel blir osams. Betalar du hyra till din bror ska ni upprätta ett hyresavtal där ni reglerar vad som ingår i hyran, uppsägningstid, vem som ansvarar för fastigheten och nyttjanderätt. Din bror ska i så fall deklarera för sin hyresintäkter.

8. Vi vill skänka bort vårt fritidshus för att ge plats åt ett nybygge och har satt ut annons på Blocket, men vilka fler ställen kan vara bra att annonsera på?

Svar: Jag råder dig att annonsera i lokalpressen. Gör klart i annonsen att huset ska forslas bort och vem som har ansvar för det. Det är viktigt att du säkerställer att du blir av med ditt ansvar för huset. Om jag var du skulle jag ringa Lantmäteriet för att få vägledning i detta.

9. Hur sparar jag bäst till mina barn?

Svar: Mitt råd är att det är bättre att du sparar till dig själv än att du upprättar konton i barnens namn. På så sätt har du kontroll över pengarna och väljer själv tidpunkt då barnen ska ta del av dem.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar