Annons
Att tilläggsisolera, särskilt vinden, ger ofta stor energibesparing.
Att tilläggsisolera, särskilt vinden, ger ofta stor energibesparing.

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Bygga nytt

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

Av: Susann Gson Engqvist, 28 november 2007

1. Se över uppvärmningen
Husets energiförsörjning påverkar miljön och plånboken mest. Är det dags att byta kan du få konverteringsstöd från Boverket, www.boverket.se

Boka tid med en energirådgivare eller gör en energibesiktning/energideklaration. Energirådgivare hittar du genom kommunen eller på www.energimyndigheten.se

2. Välj miljömärkt el
På Naturskyddsföreningens hemsida www.naturskyddsforeningen.se finns en lista över cirka 40 energiföretag som erbjuder Bra Miljöval-el. Välj det billigaste alternativet på www.pricerunner.se

3. Vedelda säkert
Moderna vedpannor med ackumulatortank är betydligt mer miljövänliga än gamla. Använd bara torr ved och pyrelda inte. Stäng spjällen vid de eldstäder som inte används vintertid, annars försvinner värmen ut.

4. Sänk inomhustemperaturen
Tjugo grader inomhus om dagen, ännu ett par grader lägre på natten och ytterligare temperatursänkning (cirka 15 grader) när huset står tomt sparar mycket energi. Varje grad motsvarar cirka 5 procent av den totala uppvärmningskostnaden. Skaffa reglerutrustning som sköter detta automatiskt.

5. Satsa på isolering
Genom ett oisolerat tak kan så mycket som 15 procent av husets totala energiförbrukning försvinna. Goda råd om isolering hittar du till exempel på www.paroc.se Glöm heller inte att täta fönster och dörrar.

Annons

6. Välj energifönster
Att byta till energiglasfönster kan vara en bra affär, upp till en tredjedel av värmen kan smita ut genom otäta fönster. Du kan få bidrag från Boverket. Välj miljömärkta energiglasfönster, förteckning över tillverkare finns på www.svanen.se

7. Stäng av på off-knappen
Inga apprater i stand-by-lägen över natten! En normalfamilj kan spara över 200 kg CO2/år med denna åtgärd. Glöm heller inte att dra ut batteriladdaren när den inte används. Även transformatorn till halogenlamporna drar ström trots att lamporna är släckta.

8. Välj kärnvirke
Ska du bygga något i trä, satsa på kärnvirke istället för impregnerat. Det är lika motståndskraftigt mot röta men helt giftfritt.

9. Välj energisnåla vitvaror
Gör rent på baksidan och frosta av kyl och frys – det spar 85 kg CO2 per år! Håll rätt temperatur -18 i frysen, +5 i kylen. Köp A-klassade vitvaror när det är dags att byta. Spis med keramikhäll drar mindre el än vanliga plattor. Koka med lock eller använd vattenkokare och mikro.

Svanenmärkt tvättmaskin, modell FT 46, från Cylinda. Pris cirka 7000 kronor.

10. Fyll disk- och tvättmaskin
Anslut tvätt- och diskmaskiner till kallvattnet. Att tvätta i 40 grader drar bara hälften så mycket energi som 60. Skippa torktumlaren och låt tvätten lufttorka. Använd bara fosfatfria tvättmedel och maskindiskmedel.

Fyll alltid diskmaskinen helt och skölj av matrester i kallt vatten.

11. Täta droppande kranar
En kran som står och droppar kan kosta 1000 kronor om året! Laga packningen direkt eller köp en ny, energisnål ettgreppsblandare. Tre nya, energisnåla blandare kan spara så mycket som 1000 kWh/år.

Snålspolande ettgreppsblandare för köket, ”Mora Izzy” från Mora Armatur. Pris cirka 3700 kronor.

12. Spara på varmvattnet
Byt till snålspolande munstycken och energieffektiva blandare överallt och spara upp till 120 kronor per person och år. Och byt badet mot en snabb dusch. Om fyra personer duschar 5 minuter var istället för 10, kan familjen spara 1500 kronor om året och över 2000 kWh.

13. Lågenergilampor och LED
Byter du ut 10 st glödlampor mot energisparlampor har du sparat cirka 630 kg CO2, 500 kWh och 400 kronor per år. Lågenergilampor förbrukar bara 20 procent så mycket ström som en glödlampa.

Spotlighters med LED-lampor (lysdioder) drar betydligt mindre energi än halogenlampor.

Numera finns lågenergilampor även med traditionell, rund form.

14. Välj metallhybridbatterier
Många sladdlösa maskiner drivs av kadmium/nickelbatterier som har stor negativ påverkan på miljön. Välj istället maskiner med metallhybrid- eller lituimjodbatterier.

Borrskruvdragaren PSR 12, finns med metallhybridbatterier som varken innehåller kvicksilver, kadmium eller bly. Pris cirka 1400 kronor.

15. Måla miljövänligt
Idag finns vattenlösliga alternativ till all typ av målning, utomhus som inomhus. Gamla färgskvättar och använda målarverktyg lämnas alltid till återvinningsstationen. Välj färg märkt med EU-blomman.

Fler tips!

Skaffa bra sorteringssystem
Ett snyggt och väl fungerande system för att återvinna mjölkförpackningar, metall, batterier, papper och glas gör det lättare att samla ihop miljöfarligt avfall. Tänk bara på att inte välja för små behållare om du inte åker till återvinningsstationen varje vecka.

Välj rätt gräsklippare
En handdriven, mekanisk gräsklippare så kallad ”handjagare” är det absolut bästa miljövalet. En elklippare är bättre än en motorgräsklippare, men känner du att du måste ha en motorgräsklippare välje en etanoldriven eller en som du kan tanka den med akrylatorbensin och välj en Svanenmärkt 4-taktare om du köper en ny.

Inget buller, inga avgaser och massor av motion får du med cylinderklipparen Stiga Freeclip. Pris cirka 1400 kronor. Stiga har även Svanenmärkta motorklippare.

Grilla rätt
Undvik tändvätska till grillen, det går lika bra att använda en elgrilltändare. Använd alltid FSC-märkt kol eller briketter till kolgrillen.

Välj giftfri naturlig trädgård
Använd bara giftfria bekämpningsmedel i trädgården och sänk ambitionen när det gäller ogräs och städning, till exempel blir fjärilarna glada för brännässlor och fallfrukt gillar både de och många vilda djur. En damm gör livet gladare för både grodor, paddor, fåglar och trollsländor. Välj KRAV-jord och övergödsla inte.

Se över familjen vanor

Att ha miljöperspektivet med sig hela dagen, från morgonduschen via resan till jobbet, middagsinköpen och tevekvällen till stunden då mörkret sänker sig över – och i! - villan, är det bästa sättet att verkligen spara energi. Glöm heller inte att involvera den yngre generationen. Många gånger är de väldigt engagerade och vill verkligen hjälpa till att skona miljön. Det är ju den värld de ska växa upp i, med sina barn. Vem vet, kanske har de lärt sig en del miljtrix i skolan som de kan lära oss vuxna!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 november 2007 Susann Gson Engqvist
Annons
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]