10 steg för nya villan!

Välkommen till din nya villa! Det är antagligen både ditt livs största och bästa investering. Men nu känner du dig kanske lite osäker på vad du ska göra – och i vilken ordning. Vi i Villas chefredaktör Björn Vingård vet allt om hur det är att bo i villa. Följ hans råd och du kommer både att bli mycket lugnare och kanske också mycket rikare!


Precis nu vet jag exakt hur du känner: Var sjutton ska jag börja? Du har just köpt ett hus – ditt livs första. Drömmen har gått i uppfyllelse, budgivningen är över och du fick till slut precis det hus du alltid önskat dig.

Ni har just flyttat in och börjat titta lite närmare på huset och trädgården. Du upptäcker då en massa saker som bör åtgärdas. Badrummet verkar kanske lite sunkigt, trädgården ser inte precis ut som de trädgårdar du läst om i den senaste trädgårdsboken, köket är vid närmare besiktning lite infettat och saknar både induktionshäll och ismaskin. Och luktar det inte mögel i källaren?

Alla vi som varit med om det här tidigare känner igen oss så väl! Det viktiga just nu är att inse att du inte kan (och inte ska) ta allting på en gång. Gör allt i tur och ordning, på det sättet kan du faktiskt också spara en hel del pengar och känna dig lite rikare nu när du både ska börja betala ränta och amortera.

Här är de tio viktiga stegen, som passar de flesta nya villaägare.

1. Börja med att se över uppvärmningen – här finns det antagligen pengar att tjäna!
Vad har ditt nya hus för uppvärming? Känner du dig osäker så gå runt och kolla lite. Sitter där el-element eller är det kraftigare element med rör? I det förra fallet har du direktverkande el, i det senare vattenburen värme. Om det verkar vara vattenburet – gå ner i källaren och se efter vad som finns där: Det kan vara alltifrån en gammal oljepanna till en högmodern enhet knuten till exempelvis bergvärme. Undersök också om det någonstans sitter något som ser ut som en airconditioner. Det är i så fall troligen en luftvärmepump.

När du är säker på vad du har ska du ta reda på uppvärmningskostnaden per år. Den gamla ägaren vet säkert. Verkar den rimlig är ju allt lugnt. Men är inte uppvärmningssättet åtgärdat under de senaste åren finns det säkert en hel del pengar att spara. Var bara uppmärksam på att investeringarna kan dra iväg. Att byta från direktverkande el till exempelvis vatteburen bergvärme kostar en rejäl slant. Blir besparingen verkligen så stor att du får glädje av den under den tid du kommer att bo i den nya villan? Om svaret är ja är det bara att köra. Blir det nej eller är du osäker ska du kanske trots allt hålla dig till det du har.

Undersök hur som helst marknaden noga innan du slår till på ett nytt värmesystem. Det finns många alternativ, men utgå alltid från det du själv redan har, hur huset ser ut (planlösning med mera) och självfallet din egen ekonomi.

2. Luktar det konstigt? Är radon livsfarligt? Kan husbockar äta upp hela nya villan?
Vi kommer snart över på trevligare saker – men innan dess ska vi bara kika lite på kapitlet allmänna djävligheter.

Innan du köpte huset gjordes säkert en besiktning och någon från försäkringsbolaget har kanske också varit och tittat lite, bland annat efter husbock och andra oönskade husdjur. Men du känner dig kanske lite osäker i alla fall och går och sniffar i källaren och tycker att det luktar konstigt. Fukt och mögel – hemska tanke!

Så här ligger det till. Det mesta har säkert kommit fram vid besiktningen och majoriteten av alla svenska hus är alldeles okej och kommer att stå i minst hundra år till. Och oss emellan: Det luktar ofta lite skumt i källaren.

Men är du osäker så tillkalla hjälp. Det finns experter på det mesta, som kan komma och mäta och undersöka. Tillkalla en sådan direkt så behöver du inte fundera mera över sådant här och du kan njuta av ditt drömhus utan störningar. Det finns också hjälp mot det mesta. Finns det mot all förmodan exempelvis husbock, mark- eller vattenradon eller mögel går det att åtgärda. Loppet är aldrig kört!

3. Dags för badrummet!
Badrummet är oftast det första rummet som behöver åtgärdas. Det kanske känns lite skunkigt att duscha i samma dusch och sitta på samma toalett som de tidigare ägarna. Det kanske också verkar lite onödigt fuktigt där inne – eller kanske ser det bara fult och gammalmodigt ut.

För badrumsrenovering gäller generellt att man inte kan – och inte får – göra allt själv. Här finns både el och vatten och det är som bekant en dödlig kombination, av förklarliga skäl förbjuden för lekmän att hålla på med.

Däremot går det ju alldeles utmärkt att själv riva och röja ut det gamla badrummet. Sedan är det nog bäst att tillkalla hantverkarna. Räkna med minst hundratusen kronor för en inte alltför märkvärdig badrumsrenovering.

4. Så får du ett drömkök!
När badrummet är klart är det antagligen dags för köket. Vi ägnar allt mindre tid per dag åt att laga mat (cirka 15 minuter i snitt) men vi ägnar allt mer tid åt att vistas i köket. Det har blivit något av vår tids vardagsrum och en centralpunkt i villan. Om du anser att köket måste åtgärdas så angrip köksrenoveringen metodiskt på följande sätt:

A) Börja med att titta på befintligt kök och befintlig planlösning. Vad kan du behålla av inredningen (skåp, luckor och liknande)? Hur ser planlösningen ut (vill du ha ett öppet eller mera avskilt kök)?
B) Hur ser vitvarorna ut? Urmodiga eller helt ok? Vilka funktioner vill du ha – tänker du laga mycket mat eller ska köket mest vara en mysig samlingsplats?
C) Hur är färgsättningen?

När du tänkt över detta börjar bilden av ditt nya kök att klarna. Kolla då marknaden. De flesta köksföretag har mycket bra och kvalificerad rådgivning. Håll i plånboken! Det här kan bli hur dyrt som helst, men naturligtvis också hur bra som helst. Funderar du på att göra mycket själv? Tänk över det noga. Det här är rätt svårt, hur duktig är du egentligen? Men riva det gamla köket klarar de flesta. Förbjudet för lekmän att pilla med el och vatten (se ovan under badrum).

5. Måla på lördag!
Nu över till något enklare och relativt sett billigare: Ytrenovering! Så kallas det när man målar och tapetserar om. Det klarar de flesta och det blir ju oftast väldigt bra. Glöm inte underarbetet. Det är en stor del av hemligheten bakom ett lyckat resultat. Ta inte alla rum på en gång – men skaffa dig redan från början en uppfattning om helhetsbilden, det vill säga någon form av harmonierande färgsättning. Alla rum i olika färger blir sällan bra!

6. Måla i sommar!
När du är nöjd med den nya villans interiör är det nog dags att fundera över exteriören. Har huset rätt färg i sin omgivning? Gillar du den befintliga färgen? Hur ser den ut? Det är ganska lätt att se om ett hus behöver målas om: Ser det smutsigt och flagigt ut är det dags.

Att måla exteriören är ett kul sommarjobb som de flesta klarar av. Glöm inte underarbetet här heller, det bestämmer helt enkelt kvaliteten på slutresultatet. Om du väljer någon annan färg än den befintliga ska du absolut provmåla en ganska stor bit innan du bestämmer dig. Funderar du över ett udda färgval, prata gärna med grannarna innan. Inget förstör grannsämjan effektivare än en husfärg som alla avskyr.

7. Golvet är inget att se ned på!
Golven är viktiga för helhetsintrycket. I samband med kök- och badrumsrenoveringar kommer golven där ofta i fokus. Men nu talar vi om de vanliga golven i villans övriga rum. Det är ganska lätt att lägga golv själv och nya golv är åtminstone överkomliga i pris. Och ett nytt golv lyfter hela rummet!

8. Välkommen ut i trädgården!
Nu kommer vi till kanske det allra roligaste – trädgården. Att få tillgång till en trädgård var säkert ett av de viktigaste skälen till att du bytte från lägenhet till villa. Det var i så fall mycket klokt, för trädgården är en stor tillgång i villalivet.

Problemet är antagligen att du inte kan någonting om trädgård – men å andra sidan kanske du har stora ambitioner. En farlig kombination! Rådet är att ta det lugnt med trädgården. Följ den under ett år och följ med vad som poppar upp – och vad som dör. Skriv gärna upp vad du ser så får du en bild av vad som händer i din nya trädgård. Under tiden kan du läsa en, eller högst två, nybörjarböcker om trädgård. När du har gjort detta är det dags att börja plantera och arrangera om.

Kom ihåg att växter är ganska billiga och det gör ingenting om en eller annan lägger av. Köp en ny! Bli inte alltför emotionell med dina växter.

Har du ont om tid och vill se snabbare resultat kan du kontakta en expert, till exempel en trädgårdsmästare eller en trädgårdsarkitekt. Själva rådgivningen är inte så dyr för en vanlig villaträdgård. Är du riktigt otålig kan du köpa färdiga buskar, träd och växter och komma igång blixtsnabbt. Men det är kanske inte riktigt lika kul. För det finns ju något trevligt i själva tanken att odla sin trädgård.

9. Ett extra rum kanske?
Vi får väl hoppas att nya villan inte ännu känns för trång. Men det kanske ändå finns anledning att göra den lite större och addera några nya funktioner? Uterum och växthus är mycket trevliga att ha och behöver inte vara så kopiöst dyra heller.

Har man plats på tomten är det ganska fyndigt att bygga ett uterum i anslutning till huset. På ett relativt enkelt sätt får man faktiskt ett extra rum året om, om man så vill. Uterummet är trevligt på sommaren som en skyddad uteplats, men under stora delar resten av året kan man också njuta av det med rätt uppvärmning.

Växthuset har kanske inte lika lång säsong, men är väldigt kul under sommarhalvåret. Det pryder oftast också sin plats i trädgården och visst är det en härlig känsla att kunna äta sina egna söta vindruvor eller härliga tomater.

Innan du smäller upp ett växthus eller ett uterum så kolla noga vad som gäller för bygglov i din kommun.

10. Till sist: Simma lugnt!
Nu har vi kommit till slutet av vår lilla grundkurs för nya villaägare. Förhoppningsvis har du blivit lite lugnare och lite klokare, kanske också inspirerad till att göra något av det vi tipsat om här.

Nu kanske du frågar dig: När slutar jag att vara ny i villa och när blir jag en fullfjädrad villaägare och en jämlike till Martin Timell? Svaret på den frågan är enkelt och kanske nedslående: Aldrig!

Men låt dig inte fördystras av det, snarare tvärtom! Du har just gjort entré i en härlig värld av frihet, idéer och avkoppling. Att bo i eget hus är en livsstil, som ger så mycket mer än den kräver. Så ta det lugnt, passa på och njut och kom ihåg att huset aldrig blir riktigt klart och du blir aldrig riktigt fullärd. Och det är just det som är hela tjusningen!

Björn Vingård
Vi i Villas chefredaktör

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar