Foto: Lars Sundin, Göran Gudmunsson

"Locka själen tillbaka in i husen"

Bygg

Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson vill väcka husets själ när han tar sig an renoveringar. Här får du hans bästa tips för byggnadsvård. 

Hallå där, Göran Gudmunsson, du har precis släppt boken Bevare mig väl!, berätta om den! 

– Den handlar om fem av mina senaste renoveringsarbeten. Boken beskriver fem väldigt olika byggnader (en lägenhet!) i Sverige, alla med varierande förutsättningar, men med det gemensamma att alla gamla hus, djupt under moderna ytor, ändå har kvar en kärna av kulturhistoriskt värde. Och med den gemensamma faktorn att alla ägare varit intresserade av att återställa och ge järnet för att locka själen tillbaka in i husen.

Annons

Läs mer: Se Göran Gudmunssons renoveringar i före- och efterbilder

Vad innebär byggnadsvård?

– För många låter byggnadsvård lite överdrivet, dyrt och kanske onödigt, men egentligen var byggnadsvård – fast det kallades inte så på den tiden – det normala renoveringssättet ända in på 1960-talet. Husen vårdades med målet att de skulle hålla så länge som möjligt. Man anlitade hantverkare som kunde sitt jobb och oftast varit yrkesmän i generationer. Man använde kända och beprövade byggmaterial – och man återanvände.

Varför ska jag vårda och underhålla i stället för att riva och bygga nytt?

– Mest för att det är så mycket trevligare att bo i hus med historia. Gamla hus ger trivsel och skapar förankring i tillvaron. Saker som är äkta och går att reparera är så mycket trivsammare att leva med än ”slit och släng”. Och förstås för att det är billigare än att bygga nytt.

Görans bästa tips

1. Tänk långsiktigt. Renovera med sådan kvalitet att du slipper hålla på och göra om hela tiden.

2. Skynda långsamt. Bra mat tar tid. Bra hantverk tar tid. Bra hus tar tid.

3. Skaffa rätt bollplank. Liksom i alla andra fall där man själv saknar kunskap behöver man någon att rådfråga. Är man själv under isen behöver man en samtalspartner, är huset i förfall behöver det en byggnadsantikvarie.

4. Tänk krasst ekonomiskt. Ett välrenoverat hus är en investering, för en trivsammare vardag men också för det ekonomiska värdet.

Om Göran

Namn: Göran Gudmundsson. 

Ålder: 68 år.

Bor: I Hedemora.

Gör: Är byggnadsantikvarie.

Aktuell: Med boken Bevare mig väl!

 

24 mars 2018
Annons
Mer om Bygg
Foto: Hornbach
Sponsrad

Verkstaden som gör dig till proffs!

Bygg Ju mer ordning och reda du har i verkstaden, desto enklare blir det att genast hitta det du söker. Bra förvarningssystem och arbetshöjd är två viktiga faktorer som skapar trivsel och gör nytta.

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Medlems-
innehåll

"Hur väljer jag rätt färg?"

Bygg Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan....

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Sponsrad

Attefallshus - 8 användbara tips

Bygg Attefallshus finns i många modeller för att du ska hitta huset som passar dig och ditt behov. Här hittar du fler anledningar att slå till.

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Medlems-
innehåll

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...