Krönika: Spara rätt!

Nu är vi rekordmånga som satsar på aktiefonder. Men vilka är bäst? Berg- och dalbanefonderna eller de trygga och säkra? Det beror på dig.


I över ett år har både bankkontoräntan och räntan på villalånen varit den lägsta i modern tid. När villakostnaden då sjunkit dramatiskt för alla med rörliga lån har det blivit mer pengar över.
Svenskarna har då hanterat sina pengar mycket förståndigt. De har tagit ut pengar från sina bankkonton, eftersom dessa nästan inte har någon ränta alls.

I stället har de satsat på aktiefonder. Totalt har vi vräkt in hela 103 miljarder på aktiefondsmarknaden under 2009. Det är en nettoinsättning som är den största någonsin.

Nu i efterhand kan vi konstatera att detta varit ett lyckokast. Aktiefonderna har stigit med i genomsnitt 37,6 procent, enligt fondföretaget Morningstar. Detta är en rejäl återhämtning efter några dystra fondår. Den genomsnittliga aktiefonden har på fem år stigit med 39,9 procent. Nästan hela tillväxten kom alltså under 2009.

Alla aktiefonder steg under förra året, de flesta Sverigefonder med omkring 50 procent. Rysslandsfonderna har gått allra bäst, plus 126 procent, medan Latinamerikafonder var näst bäst med en uppgång på 97 procent.

Men för dig som fondsparat under några år är inte detta lika positivt som det låter. De regioner som var vinnare 2009 var också stora förlorare 2008. Rysslandsfonderna sjönk då som stenar, med hela 80 procent.

En så kraftig berg- och dalbana visar att aktierna i dessa så kallade tillväxtländer är hög. Chans och risk följs alltid åt. Risken för störtdykning är stor för aktiefonder som har stor chans att stiga.

Den stora frågan är nu om uppgången ska fortsätta eller om det är dags för en vändning nedåt?

Eftersom ingen kan säga säkert vad som är rätt gäller det att ha olika typer av fonder. Om den ena går ned kan det kompenseras av att en annan går upp.

Mitt grundråd är att alltid ha tre typer av fonder – en Sverigefond (byts ut mot enskilda aktier för den aktive), en globalfond och så en eller flera fonder på tillväxtmarknaden (Asien, Östeuropa och Latinamerika).

Vilket fondbolag du väljer är inte lika viktigt som vilken typ av fonder du har. Välj gärna fondbolag med låga avgifter. Men ett fondbolag som Skagen som har höga avgifter kan ändå vara intressant, eftersom både avkastning och betyg legat i topp i år efter år.

Spara på kort eller lång sikt. Hur stor del av ditt totala sparande bör du då ha i aktiefonder? Det beror till stor del på när du ska använda pengarna – ju längre spartid desto större andel aktiefonder. Om du räknar med att använda dina sparpengar till att bygga om kök och badrum om ett par år är det säkrast att ha det mesta på ett bra bankkonto, se vilket som är bäst: www.driva-eget.se/konton

Om du däremot ska använda pengarna först om 10-15 år bör du ha en rätt stor del i aktiefonder. Men även med den tidshorisonten finns det viss risk.

Hur stor aktiefondsdel du ska ha beror också på om du är optimist eller pessimist för framtiden.

Tror du att konjunkturvändningen uppåt tar längre tid än experterna tror, bör du vara försiktig med aktiefonder.

Hur det går beror främst på vinsterna i företagen. Tror du att de blir bättre än väntat är du optimist.

Snabbare räntehöjning än väntat trycker också ned aktiekurserna, men när räntan höjs kommer det förmodligen andra siffror som är bra för börsen.

Är du optimist kan du ha största delen av ditt sparande i olika aktier eller aktiefonder.

Tre bra fondråd från Anders

  • Månadsspara. Den som månadssparar regelbundet kommer på sikt att jämna ut upp- och nedgångar på börsen. Vissa månader gör du bra fond-affärer, andra sämre.
  • Sätt in PPM-fonderna i sitt sammanhang. För en del är PPM-fonderna bara en mindre del av det totala fondsparandet och aktiesparandet. Det är då viktigt att se hela sparandet som en enhet – och se hur risken är för det totala sparandet. PPM-sparandet är viktigare för yngre än för äldre.
  • Välj fonder du förstår. Det finns en uppsjö olika fondtyper – aktiefonder, räntefonder, blandfonder, hedgefonder, fond-i-fonder osv. Välj aldrig en fond som du inte begriper dig på.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar