Annons

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.

Av: Anders Runesson, viivilla.se februari -10, 25 januari 2010

Stort i svart, vitt och grått. Serien One o One från Konradssons Kakel finns i flera olika dekorer och storlekar för både vägg och golv. Fondväggen är klädd med 33x50 cm stora plattor med lövmotiv och golvet och väggarna i förgrunden med 16,5x50 cm stora plattor, rek pris 670 kr/kvm.

En färgglad fond kan pigga upp den mest morgontrötte. Väggkaklet Blues från Konradssons Kakel är högblankt, mäter 10x30cm och kostar omkring 730 (rött) resp 400 (vitt) kr/kvm. På golvet ligger Marte som finns i ett tiotal nyanser och dekorer. Storlekar från mosaik till 60x120cm. Rek pris 15x15 cm 700 kr/kvm.

Allt större format

– Trenderna i badrummet är framför allt att det blir mer och mer blankt kakel, även på golvet, samt att formaten ökar. Från att ha varit mycket 10x10 och 20x20 är plattorna nu betydligt större, upp till 60x60 cm. Annars är det fortfarande mycket vitt, svart och grått som bas, men folk vågar också vara mer färgglada i fonder och dekorer, berättar Magnus Andersson som är VD på Konradssons Kakel.

– I badrummet är det relativt mycket släta kakelytor, medan det i själva duschdelen bör vara mindre storlekar på kaklet och mer struktur i det, kanske främst av tekniska orsaker som golvfall och mindre risk för halka.

Annons

Elegant och fräckt - Sequence är en elegant serie oglaserad, frostbeständig klinker. Plattorna är matta och finns i svart, grått, vitt och blått, i tre varianter: med stiliserat rosmönster i storformat (61x61), enfärgade (61x61), samt med mosaikliknande mönster (30x30 cm). Pris från ca 755 kr per kvm, CC Höganäs.

Mönstret hos Reflex Design ger ett tredimensionellt och unikt intryck – inspirationen till serien kom då designern tittade upp mot ett fönster med spindelnät framför. Plattorna är blanka och har en metallic-look. De finns i storlekarna 50x50 och 25x50, i färgerna diamant, svart, guld och silver, samt som en mosaikplatta på 25x25 cm. Serien kommer från CC Höganäs och kostar från ca 1 046 kr per kvm.

Strukturer och mönster

Ragnhild Heering, sortimentsansvarig på CC Höganäs, stryker under storformatstrenden.

– Tillverkare nere på kontinenten visar plattor på 50x100 cm. Även i Norden blir storformaten allt mer vanliga, dock ofta med inslag av mindre plattor. Sten- och trälooken är fortfarande inne – om inte imitation så handlar det åtminstone om inspiration av andra material.

– I Norden är det mycket svart och vitt sedan några år tillbaka. Strukturer och mönster är ganska populärt. Inte som förr, med figurer i mitten av plattorna, utan att hela plattan är mönstrad men utan mönsterpassning.


Diskreta mönster. Sakura från Svenska Kakel är en bra illustration till kakeltrenderna. Serien finns i gråa och vita nyanser samt med ett stiliserat mönster av blad, i storlekarna 12,5x50 och 25x50 cm. Pris ca 500-770 kr/kvm.
kr/kvm.kr/kvm.

Mycket ljust på väggarna

Stefan Johansson på Svenska Kakel ser en viss uppbromsning av de allra största formaten. Visst används plattor i storlekarna 30x60 och 30x100 cm, men inte i några större volymer, menar han. Inte minst är dessa svåra att lägga. Istället är det mellanformat som gäller, 20x30 till 25x50 cm, och alltjämt läggs det mycket 10x10-format.

– Det är fortfarande väldigt mycket ljusa färger på väggar; mycket vitt som basplattor. Det senaste året har det börjat komma dekorer, som blommor och mönster. Tittar man utanför badrummet börjar den rustika trenden komma tillbaka – grått, svart, vitt, raka kanter, lite mer strikt.
Blommor om du vill. Serien Andra från Svenska Kakel finns i storlekar från 10x10 till 40x40 cm och i ett halvdussin olika nyanser. I serien ingår även flera olika plattor med mer eller mindre tydliga blommönster. Priset ligger på omkring 375 kr/kvm.

Vill du ha en svag struktur på väggarna är Nordkapp ett alternativ. Den finns som klinker i storlekarna 10x10 och 20x20 cm, samt som kakel i 20x40 cm, i tre respektive fem olika nyanser inom vitt, grått, svart, beige och brunt. Nordkapp kommer från Svenska Kakel och kostar ca 385-465 kr/kvm.

Rosor eller spöken - Walldesign från Armstrong är en serie våtrumsväggar som finns i sju varianter med olika mönster. Mönstret Style finns i fyra färger: rosenrött, spöksvart, isblommevitt och papyrusvitt. Tjockleken är 0,9 mm och bredden på rullen 200 cm.  De matchande bårderna är 50 cm breda, vilket ger en total höjd på ca 2,5 meter.

Glittrande fasetter - Golvserien Waterelite 1.5 i vinyl från Armstrong är motståndskraftig gentemot kemikalier, halksäker och hygienisk. Den finns i flera olika utformningar och färger, tex Pavone som liknar stenmosaik. Diamond har ett fasettmönster som glittrar och ger en speciell lyster åt golvet. Finns i korpsvart, aluminiumgrått, glaciärvitt, chokladbrunt, vampyrrött och svenskblått.

Mörka golv, neutrala väggar

Även om kakel och klinker dominerar, märks det en större acceptans för våtrumsväggar och -golv, menar Anders Nilsson på Armstrong. Och även här finns det trender.

– Förut var det mer traditionella mönster i tapet och bård. Trenden nu är svarta eller grå golv, precis som för kakel/klinker, kombinerat med neutrala, enfärgade väggar. Materialen kan även ha mer levande struktur, typ de klassiska sjögrästapeterna.


Stilrent asiatiskt. I Forbos österländska kollektion samsas tre olika stilar. En av dem är Onyx Harmony som finns i tre färger (svart, beige och ljusgrått) och kostar ca 185 kr/kvm. Golvet på bilden heter Aqualon Pacific, finns i tio olika färger och kostar ca 219 kr/kvm.

Gör badrummet personligt

Charlotte Rosén, produktchef på Forbo, menar att det sällan finns en enda trend numera utan istället olika influenser. Därför har man tagit fram flera olika nya kollektioner – en ljus svensk-nordisk, en lugn asiatisk, en exotisk afrikansk samt den storstadsinfluerade New York.

– Den gemensamma trenden är att man lämnar den lite tråkiga stilen och gör badrummet personligt – skapar sin egen stil, sitt eget lilla spa. Det blir heminredningsstuk även i badrummet; harmoni eller en exotisk touch i form av palmer och annat. Färgmässigt är det välbalanserat. Mycket gråskalor, även kalla toner, mycket svart och vitt, även jordnära färger, men också några accentfärger som rött och gult.


Exotiskt afrikanskt. Forbos väggserie Onyx African Palm blandar palmblad, gräs, växter och träslag i mönsterbilderna. Väggen finns i fyra nyanser och kostar ca 185 kr/kvm. Golvet heter Aqualon Wenge och kostar ca ca 219 kr/kvm.

Grått är det nya svarta. Onyx New York heter Forbos storstadsserie som sneglar åt sten, skiffer och betong. Väggen och bårderna finns i två nyanser av grått; väggen kostar ca 185 kr/kvm. Golvet ingår i Aqualon Pacific-serien och kostar ca 219 kr/kvm.

Köpinformation

Armstrong, www.armstrong.se
CC Höganäs, www.cchoganas.se
Forbo, www.forbo.se
Konradssons Kakel, www.konradssons.com
Svenska Kakel, www.svenskakakel.se

25 januari 2010 Anders Runesson, viivilla.se februari -10
Annons
Annons
Mer om Kakel och klinker

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Sätt kakel själv!

Kakel och klinker Att bra verktyg gör halva jobbet, är en sanning de flesta villaägare är väl förtrogna med. Montering av kakel och klinker är inget undantag, här får du...

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Frossa i kakel, mosaik och glas

Kakel och klinker Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten,...

Kakla orientaliskt

Kakel och klinker Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

Skydda köksväggen: Klassiskt och lätt – mosaik på nät.

Kakel och klinker Vi sköljer, diskar, hackar, kokar, steker och grillar i köket. Det ställer stora krav på alla ytor, inte minst väggarna kring spis och arbetsbänk.

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]