Foto: Pixabay

Sätta kakel i badrummet

Kakel och klinker

Kakla badrummet. Kakel har sin givna plats i badrummet, men om du tänker göra jobbet själv är det viktigt att du verkligen vet hur du gör. Tätskiktet är A och O, är inte det gjort på rätt sätt vill försäkringsbolaget varken försäkra våtrummet eller betala ut ersättning vid eventuell fuktskada. Här får du tips om kakla badrummet.

Av: Per Hemgren och Henrik Wannfors, 18 maj 2005


Ett helkaklat badrum är en dröm för många, men ska du göra jobbet själv gäller det att vara minutiöst noggrann med tätskiktet. På bilden kakel ur serien Trend Stone från CC Höganäs.

Våtrumsinstruktion

Annons

Här beskriver vi hur man sätter nya kakelplattor i våtrum enligt instruktioner från PCI Sveriges våtrumsinstruktion. Följ instruktionerna noga. Om du ska sätta i annat rum än våtrum, exempelvis över diskbänken, gör du likadant men hoppar över tätskiktet.

Underlag för kakelsättning

Som underlag för kakelsättningen ska du ha en slät, torr och rengjord yta, t.ex. 13 mm gipsskiva, som kan vara enkel och monterad på reglar med max 450 mm avstånd eller dubbel på reglar med 600 m avstånd mellan sig. En fibercementskiva går också utmärkt, eftersom den är fuktbeständig. Skruvar och skarvar ska givetvis vara utspacklade. Lättbetong går bra och ska i så fall vara spacklad, betong likaså. Har du putsad yta, ska den vara brädriven slätputs. Tag absolut ingen skiva av trämaterial, t ex spånskiva, eftersom den rör sig vid olika fuktkvot och kan ge upphov till mögeltillväxt. Om du är tveksam om din väggyta är tillräckligt stabil eller av rätt material, sätt upp en gips- eller fibercementskiva.

Du kan faktiskt också sätta kakel på en befintlig kakelvägg, om detta kakel sitter stadigt - kakel på kakel. Det kvarsittande kaklet ska i så fall rispas med kakelkniv så att det nya kan få fäste. Rispa i diagonalställda rutor om cirka 2x2 cm. 

Läs mer: Välj badrumsbelysning

Gör tätskikt på vägg så här:

Obs! Jobba inte vid kallare temperatur än +15°C!


1. Se till att väggarna är torra och rena. Rolla flödigt med fuktskyddsmassa en gång över hela väggytan. Låt torka en timme.


2. Om du ska lägga klinker på golvet, täta vinkeln mellan golv och vägg med fiberremsa som limmas. Baka in fiberremsan omsorgsfullt i tätmassan.


3. Är golvet en plastmatta, rugga upp ytan på den uppvikta mattkanten med grovt sandpapper, spackla ut mattans överkant på väggen och klistra vävremsa över skarven.


4. Över alla skarvar mellan skivor, hörn m.m. limmas fiberremsa. Fyll också alla springor vid genomföringar med silikon och limma fiberremsa runt genomföringen. Dränk fiberremsan i tätmassa.


5. Rolla flödigt över hela väggen en gång till med tätningsmassa, även tätningen nere vid golvet. Låt torka minst två timmar, om du har +20°C. Vid kallare behövs längre torktid.


6. Rolla ytterligare ett lager med tätningsmassa till tjocklek cirka 1 mm. Låt torka minst 12 timmar vid +20°C innan du börjar sätta plattor.


1. För på fästmassa på väggen och arbeta massan ordentligt. Den ska vara 4-6 mm tjock. Dra av med tandad spackel som hålls vinkelrätt mot underlaget. OBS, rätt tandning! För inte på fästmassa över större yta än du hinner med att sätta inom 10 minuter.


2. Börja nerifrån. Rigga på något sätt upp en rätbräda som styr andra horisontella plattskiftet, om du inte har annat stöd att starta ifrån, t.ex. diskbänken. Kontrollera med vattenpass att rätbrädan är hel horisontell.
Använd fogsnöre eller kakelkryss vid sättningen. Sätt plattan något bredvid slutliga placeringen och skjut eller vrid plattan på plats. Kontrollera med vattenpass att fogarna blir horisontella respektive lodräta. Flukta med ögat längs med ytan, så att fogarna blir spikraka. Kontrollera att massan fungerar genom att lyfta på någon platta då och då och titta efter. Baksidan ska vara helt täckt med bruk. Högst halva fogdjupet får vara fyllt med fästmassa.


3.Ta bort "startbrädan" vid lämpligt tillfälle och sätt nedersta skiftet. Låt väggarna torka i två dygn. Dra därefter bort fogsnöret utom i hörnen. Kryssen får sitta kvar. Foga sedan genom att dra ut fogbruk och bearbeta det med gummispackel. Dra diagonalt över rutmönstret och var noga med att fylla i alla fogarna. Det är lätt att missa någonstans. Skrapa bort överflödigt fogbruk.


4. Efter en halvtimme är det sedan dags att torka bort allt bruk och rengöra plattorna. Använd väl urkramad trasa eller svamp som du sköljer ofta. När ytan torkat ett par timmar, polera med torr mjuk trasa eller trassel. Håll fogarna fuktiga i tre dygn t ex genom att tejpa upp en plastfolie över och/eller dra då och då med fuktig tvättsvamp över ytan. 

Läs mer: Allt du behöver veta om badrumsrenovering

Byta ut skadad kakelplatta

Har du ett tätskikt bakom plattan, t.ex. i duschen, är det extra viktigt att du är försiktig vid rivningen av den gamla plattan och förnyar tätskiktet omsorgsfullt.

1. Skydda plattan med en duk och slå försiktigt sönder plattan med en hammare.

2. Peta loss kakelbitarna försiktigt, till exempel med ett kasserat stämjärn.

3. Skrapa rent från gammal stelnad fästmassa.

4. Rengör underlaget noga, torka torrt och påför ny tätmassa om det behövs.

5. Sätt dit en ny platta med fästmassa och foga som vanligt.

Av Per Hemgren och Henrik Wannfors, Foto PCI Sverige AB (ur Husets ABC), ViV nr 5/2005

18 maj 2005 Per Hemgren och Henrik Wannfors
Annons
Annons
Mer om Kakel och klinker

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Frossa i kakel, mosaik och glas

Kakel och klinker Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten, high tech och färgat glas.

Kakla orientaliskt

Kakel och klinker Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

Skydda köksväggen: Klassiskt och lätt – mosaik på nät.

Kakel och klinker Vi sköljer, diskar, hackar, kokar, steker och grillar i köket. Det ställer stora krav på alla ytor, inte minst väggarna kring spis och arbetsbänk.

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.