Annons
 Spännande kontrast – vita naturstenar till den koboltblå mosaiken. Riverstone, naturstenar på nät, 30x30, 2 955 kr/kvm, mosaik, Lidia mix, coboltblå, 825 kr/kvm, Konradssons Kakel.
Spännande kontrast – vita naturstenar till den koboltblå mosaiken. Riverstone, naturstenar på nät, 30x30, 2 955 kr/kvm, mosaik, Lidia mix, coboltblå, 825 kr/kvm, Konradssons Kakel.

Sätt kakel och lägg klinker

Kakel och klinker

Det mest önskade jobbet av alla när våra läsare får bestämma – att sätta kakel och lägga klinker!

Av: Stig Lodén & Johanna Wieslander, 10 januari 2007

Våra krav på kvalitet och hållbarhet har ökat. Miljövänliga naturmaterial som är underhållsfria och lättstädade väljs allt oftare. Kakel och klinker är keramik, bränd lera. Ett mineraliskt material som inte kan mögla, ruttna eller brinna och som tål ljus, värme, lösningsmedel och kemikalier samtidigt som det har en enorm slitstyrka.

Kakelplattor finns idag i massor av format, vackra glänsande glasyrer och med dekormöjligheter. Och på golven har en formatexplosion ägt rum. Glaserade golvklinker i storlek till exempel 60x60 centimeter blir allt vanligare på golv i vardagsrum, kök och hall.

Göra det själv?

Annons

I torra utrymmen kan säkert många händiga villaägare själva sätta kakel på väggar och lägga klinker på golv. I våtutrymmen kan det däremot vara klokt att anlita företag som har behörighet enligt branschens regler. De är allmänt vedertagna som ett mått på fackmässigt utförande och uppfyller myndighetskraven i Boverkets byggregler, BBR.

Det viktigaste när man börjar ett arbete med kakel och klinker är att mäta upp ytorna, planera var skurna plattor krävs och var de ska placeras. Noggrannhet och att inte ge sig på för stora ytor i taget är också viktigt. När det gäller slutfinish, jämnhet i fogar och helhetsintryck har hemmafixaren kanske svårt att mäta sig med den profesionella plattsättaren. Hos branschens specialistföretag får man goda råd och det går ofta också att låna eller hyra skärmaskin för delning av plattor. I denna artikel visar vi exempel på två vanliga områden som många händiga hemmafixare kan klara av: Golvet i hallen och väggbeklädnad över köksbänken.

Tänka långsiktigt men ändå ta ut svängarna?

Är du sugen på färg och spännande mönster – sätt upp en fondvägg av färgstark mosaik i duschen, i en nisch eller bakom handfatet. Skapa färgkontraster med dekorplattor. Tänk på att dekor- och motivplattor oftast säljs styckevis och därmed är dyrare än vanliga plattor.

Blå glasplatta med räfflor ger snygg lyster. Livetile blue metal, 10x10, 1 698 kr/kvm, Centro Kakel.

Handmålad Marockansk golvplatta (finns i flera mönster). 20x20, 895 kr/kvm, Maroc.

Fakta om byggkeramik:

Kakelplattor har ett relativt poröst gods (vattenabsorption 10–20 procent) som kallas lergods. För att skydda godset mot föroreningar och för att kunna få färg och dekor har kakelplattor en skyddande yta av glasyr. Ett slags glasskikt som har glasets alla goda egenskaper; hygieniskt, vattentätt och lättstädat. Kakelplattor används på väggar och bara inomhus i vårt klimat.

Klinkerplattor är den mer robusta typen av byggkeramik och kan vara glaserade eller oglaserade och används både på golv och väggar. Godset kan vara så gott som helt tätt eller ha en vattenabsorption på upp till cirka 7 procent. Det finns frostbeständiga kvaliteter. Den moderna typen av klinkerplattor är av porslinskvalitet (kallas i Sverige ”granitkeramik”).

Mosaik är små, glaserade eller oglaserade plattor, som levereras och monteras sammanhängande med nät på baksidan i form av ark som kan vara omkring 30x30 centimeter. Det finns också mosaik av glas och av natursten.

Läs mer här om hur du sätter kakel!

Läs mer här om hur du lägger klinker!

Kakel i olika färg och form

Vackra färgskiftningar får man med en vågig yta, Caleidos Aqua...

... och Lavanda 10x10, 600 kr/kvm, Höganäs.

 

Fantastisk färg i väggkaklet ”Mother of Pearl” 13x13, 1 580 kr/kvm, Franska kakelbutiken.

Rektangulär blank platta med skön lyster. Porce grå 11x33, 495 kr/kvm, Konradssons kakel.

Röd, snygg och rektangulär. Glas tiles mekong 8x40, 125 kronor styck, finns i 25 färger och i andra storlekar, Kakelpalatzet.

Handgjord kakelplatta 10x10 i ockragult...

... och chokladbrunt, 1 000 kr/kvm, Maroc.

Tomatröd, tuff kakelplatta. Centro Rosso, 10x10, 649 kr/kvm, Centro Kakel.

Stavar i keramik är trendigt! Passar både på golv och väggar och kan vara komplement till stora eller små plattor. Muro Antrazit 33x65, 1 425 kr/kvm, Konradssons kakel.

 

Sobert i grått. Pietra Siena, 10x10, 279 kr/kvm, Beijer Bygg.

Trender:

• Stora plattor både på väggar och på golv
• Likadana plattor i olika format
• Stavplattor i olika längder
• Motivkakel
• Plattor som liknar sten, textil, trä, läder eller metall

Motiv, metall och look-alike

Det har länge funnits slitstarka och hållbara klinker som liknar riktig natursten. Nu blommar plattorna ut och har både motiv och personlighet. En stark trend är att kakel och klinker ska efterlikna andra och ibland otippade material som metall, plåt, tyg, trä, läder och tapet. Kul och intressant men framförallt slitstarkt!


Spännande träplanka av keramik. Block Wenge 10,9x66, 995 kr/kvm, Kakelpalatzet.

Otroligt naturtrogen "läderplatta"! Twin cuero camel 38x38, 840kr/kvm. Kakelpalatset.

 

Fondtapet med medaljonger i keramik! Elegant golvplatta med uttryck av gjuten metall. Kan sättas med minimala fogar. Look Acciaio Damasco 45x45, 132 kr/st Höganäs.

En matt golvplatta med härlig textilkänsla. Young Antracite, 33x33, 398 kr/kvm, Höganäs.

Läcker metallplatta att ha som krydda på golv eller vägg. Metall Platino blank 10x10, 85 kronor styck, Konradssons kakel.

Läs även:

Så sätter du kakel

Är det dags att byta ut kaklet i köket? Här hittar du en beskrivning av hur du gör det själv!

 

Genuin fransk lantbygds-känsla, stengodsklinker, ”Damier Noir S/Neige” 10x10, 73 kronor styck, Franska kakelbutiken.


En fräck detalj är denna list med 70-talskänsla! Young list,
Listone Pois Grigio 10x42, 301 kronor styck, Höganäs.

Modern och stram look har den stora plattan Xilo. Finns i fem olika färger. Xilo brown 30x60, 925 kr/kvm, Konradssons kakel.

Väggplatta med härliga pastellfärger och levande yta med tydliga penseldrag, här Flou Marina 25x42, 395 kr/kvm, Höganäs.

För mer information

 

Mer information och inspiration om kakel, klinker, branschens våtrumsregler och mycket annat, se:
www.bkr.se
www.kakelkunskap.se

Där kan du få kontakt med branschens specialistföretag; plattsättningsföretag inom PER, Plattsättningsentreprenörers Riksförening och leverantörer inom Kakelföreningen.

Köpinformation

 

Beijer Byggmaterial, www.beijerbygg.se
CC Höganäs, www.cchoganas.se
Centro kakel och klinker, www.centro.se
Franska Kakelbutiken, www.franskakakelbutiken.com
Kakelpalatzet, www.kakelpalatzet.se
Konradssons Kakel, www.konradssons.com
Maroc, www.maroc-marrakech.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 januari 2007 Stig Lodén & Johanna Wieslander
Annons
Annons
Mer om Kakel och klinker

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Frossa i kakel, mosaik och glas

Kakel och klinker Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten, high tech och färgat glas.

Kakla orientaliskt

Kakel och klinker Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

Skydda köksväggen: Klassiskt och lätt – mosaik på nät.

Kakel och klinker Vi sköljer, diskar, hackar, kokar, steker och grillar i köket. Det ställer stora krav på alla ytor, inte minst väggarna kring spis och arbetsbänk.

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]