Annons

Förnya tvättstugan med kakel och klinker

Kakel och klinker

Varför inte fräscha upp tvättstugan med kakel och klinkers, till exempel?

Av: Stig Lodén, 14 januari 2001

När det gäller mindre lustbetonat arbete i hemmet, som städning och tvätt, gäller det att man gör det så trevligt som möjligt för sig. Varför inte fräscha upp tvättstugan med kakel och klinkers, till exempel?

Den här familjen hade börjat bli rejält trött på tvättstugan som hängt med i ursprungsskick under de 25 år som gått sedan huset byggdes. När villan ritades var säkert arkitektens omtanke klok och välmenande. Det skulle finnas generöst med utrymme för klädvård, tvätt, strykning, mangling och sömnad. Men med åren visade det sig att området för familjens tvätt inte är särskilt stort. Resten av ytorna hade blivit upplagsplats för den typ av högar som av någon anledning hopar sig i de flesta hem. Och så var det ju så trist med den trasiga, röda plastmattan och de målade väggarna.

Annons

Beslutsvånda i enormt utbud

Tvättstugan skulle vara lättstädad och tålig, så att bestämma sig för kakel och klinkers som material var ett enkelt beslut. Botaniserandet i den stora utställningen hos kakelleverantören blev ett av de mest lustbetonade momenten i projektet. Utbudet av keramik visade sig vara enormt. Men mångfalden av varianter innebar också en viss beslutsvånda.

Prover fraktades hem för familjeråd i flera omgångar. Kreativiteten flödade när dekoridéer provades och diskuterades. Till slut hade en lösning som alla var nöjda med vuxit fram. Väggarna fick färgglada rutor med 10x10 cm plattor inlagda i ytorna av ljusgrå, halvmatta plattor i 20x20 cm format. Också på golvet blev det pigga inslag av blanka färgklickar med hjälp av några stycken av de färgstarka 10x10 plattorna.

Det är några saker man ska tänka på vid materialvalet. På golvet i en tvättstuga, som ju är ett våtutrymme, är det viktigt att det inte är för halt. Oglaserade klinkerplattor eller glaserade med en matt och/eller strukturerade yta passar bra. Så kallad sjösten (som inte är keramik utan specialbehandlad, ganska porös marmor) eller s.k. terracottaplattor (som ofta är mycket porösa och måste ytbehandlas) passar mindre bra här.

Hjälp vi glömde rörmokaren!

Här ska inte förnekas att det även fanns mindre lustbetonade inslag i projektets framskridande. Som när ett gäng arbetssugna och entusiastiska hantverkare samlats i tvättstugan en tidig måndagsmorgon för att börja jobbet och det visade sig att en yrkeskategori saknades. Rörmokaren - han som skulle proppa rören så att tvättbänken kunde lyftas ut. Det ordnade sig dock som genom ett under, trots semestertider.

När det ändå skulle läggas ett keramiskt golv innebar det faktiskt en överkomlig merkostnad att installera elektrisk golvvärme under klinkerplattorna. Dessa kan kännas kalla att gå på med bara fötter men med golvvärme blir det behagligt. Ett tunt nät med värmekablar för 230 volt spacklades in i ett skikt golvavjämingsmassa.

Det finns många fördelar med golvvärme. Vattenspill och fukt torkar snabbt när golvet blir den varmaste delen av rummet. Det blir bättre luftcirkulation och man slipper "källarkänsla" och unken lukt från stillastående fukt. Upphängd tvätt blir fortare torr.

Tvättstuga omfattas av våtrumsregler

Eftersom tvättstugan har en golvbrunn är den ett våtutrymme. Det innebär att golv och väggar, enligt gällande branschregler, ska förses med tätskikt före plattsättningen. De ledande försäkringsbolagen tillämpar dessa regler, som bland annat innebär att tätskikt, förseglingar och fästmassa ska vara provade tillsammans vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och därefter godkända av branschen genom Byggkeramikrådet. Arbetet ska utföras av plattsättare som är anställda i ett företag som har branschens behörighet, också utfärdad av Byggkeramikrådet.

En händig villaägare kan många gånger själv göra plattsättningsarbeten. Men man bör tänka på att plattsättning är ett hantverk som det tar många år att utbilda sig till. Det kan vara klokt att börja med ett litet utrymme där missar inte blir allt för iögonfallande. Arbeten i våtrum, som kräver behörighet, bör man överlåta till fackmän om man inte är van vid den sortens arbete. I det här fallet valde man att anlita ett plattsättningsföretag.

Underarbetet viktigt

Vid plattsättning, som vid de flesta hantverk, är det ju en del mindre kreativt förarbete som måste göras innan den roliga plattsättningen börjar. Först skulle de gamla plastmattorna på vägg och golv avlägsnas. På väggarna gick det lätt men på golvet var det lite värre. Limrester måste bort och till det jobbet krävdes en särskild maskin. Golvvärmenätet fästes sedan på golvet och spacklades in i golvavjämningsmassa. På den spacklade golvytan och på väggarnas gipsskivor rollades tätskikt i två omgångar sedan hörn och skivskarvar förseglats med glasfiberremsor inbakade i tätskikt. När tätskiktet torkat var det dags för plattsättning. Och då gick det snabbt. De färdiga ytorna växte snabbt fram med den rutinerade yrkesmannens flinka fingrar.

Elektrikern, som installerat värmegolvet, kom tillbaka för att kontrollera och koppla in kablarna. För att inte spackelskiktet ska skadas måste man ge sig till tåls några veckor innan golvvärmen sätts igång. Men tvätta - det kunde familjen göra redan dagen efter sista klinkersplattan lagts på plats!

Anlita gärna ett företag som totalentreprenör som i sin tur tar in och samordnar de andra yrkeskategorierna. Eftersom väggar och golv är en betydande del av arbetet kan det vara lämpligt att plattsättningsföretaget tar den rollen.

Kontrollera att företaget har F-skattebevis och behörighet för våtrum enligt PERs Branschregler. Be att få titta på plattsättarens behörighetslegitimation som ska vara utfärdad av Byggkeramikrådet och ha aktuellt årsmärke. Andra legitimationer gäller inte här.

Försök att få fram så tydliga skisser och ritningar som möjligt. Dessa ska utgöra underlag för offert och blir dokumentation på vad som ska utföras.

Upprätta ett skriftligt avtal med entreprenören. Där ska arbetets omfattning framgå, vad som ingår och vad som eventuellt inte ingår. Pris och uppgift om när jobbet ska påbörjas och när det ska vara färdigt måste finnas med liksom garanti. Det finns ingen lag på att det ska vara någon garanti - den måste avtalas. Vanligt i byggbranschen är två års garantitid. Det bör man kräva.

Info

Plattorna kommer från Kakelspecialisten, Stockholm

Golv: Pieve Gul 20x20 ca 219:00/kvm

Vägg: Marazzi Pietra (grå) 20x20 265:00/kvm

Dekorplattor vägg och golv:
Serie Raku 10x10 cm (Bianco, Laguna,
Oceano, Senape och Vulcano), 425:00/kvm

Boksida till hyllan samt jalusi i bok, Ikea.

Text och ill: Stig Lodén Foto: Christer Lundin

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001 Stig Lodén
Annons
Annons
Mer om Kakel och klinker

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Frossa i kakel, mosaik och glas

Kakel och klinker Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten, high tech och färgat glas.

Kakla orientaliskt

Kakel och klinker Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

Skydda köksväggen: Klassiskt och lätt – mosaik på nät.

Kakel och klinker Vi sköljer, diskar, hackar, kokar, steker och grillar i köket. Det ställer stora krav på alla ytor, inte minst väggarna kring spis och arbetsbänk.

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]