Foto: Istockphoto

Isolera med skogen

Bygg

Bara för att det är modernt så måste det inte vara rätt.
Vi i Villas snickare
Björn Christiernsson lyfter fram fördelarna med att göra som vi alltid gjort för att hålla värmen.

Av: Björn Christiernsson, 19 juni 2018

Det finns olika skolor för hur ett bra hus är konstruerat och vad som är klimatsmart och inte. I Sverige handlar det framför allt om diffusionstäta eller diffusionsöppna konstruktioner med tillhörande isoleringsmaterial, där vi under 70-talet gick ifrån traditionell träfiber och i stället valde att fylla mellanväggarna med mineralull.

Ullen, som framställs av glas och sand eller sten, är i dag den vanligaste isoleringsformen och kräver en fuktspärr – det vill säga plast – för att förhindra fuktvandring, eller diffusion som det heter på fackspråk.

Byggt med de rätta förutsättningarna är mineralullen en välbeprövad isoleringsprodukt, men i takt med att allt fler vill bygga ekologiskt samt utan plast i väggarna ser vi en återkomst för träfiber.

Annons

Jämnare fuktkvot

I motsats till mineralull så vilar alltså träfibrerna i en diffusionsöppen konstruktion, rustad med en så kallad ångbroms. Egenskaperna hos träfibern i form av lösull eller skivor tillåter en viss fuktvandring genom konstruktionen och benämns därför i folkmun som att huset kan andas.

Att träfibern kan fuktbuffra medför även att huset får en jämnare fuktkvot i inomhusklimatet. Vad som också skiljer de två konstruktionerna åt är att träfibern har betydligt högre densitet, vilket i sin tur bidrar till en mycket bra ljudisoleringsförmåga samt en tröghet för värme eller kyla att förflytta sig i ytterväggarna. Det i sin tur ger en jämnare – och behagligare – dygnstemperatur i huset.

Så hur ser framtiden ut för traditionella isoleringsmaterial? Ljus, skulle jag säga, eftersom priserna gått ner kraftigt de senaste åren, råmaterialet står runt knuten och kunskapen kring dess egenskaper ständigt ökar.

Läs mer: Så tilläggsiolerar du

 

Tre gånger varmt och gott

1. Cellulosa

Cellulosa utgör huvuddelen i växternas cellväggar och är därmed den vanligaste organiska substansen i naturen, men det är också ett samlingsnamn för all isolering som kommer från skogen. Tillverkas vanligtvis av returpapper, nyproducerad pappersmassa, såg- eller kutterspån.

 

2. Kutterspån

Vi har använt träfiber som isolering sedan slutet av 1800-talet. Sågspån och kutterspån var då restprodukter och funkade bra som isolerande utfyllnad. Nackdelen med dessa helt obearbetade produkter var ett sämre isoleringsvärde jämfört med dagens cellulosa och att materialet sjönk ihop mycket över tid.

 

3. Hampa

Hampa och lin är också fungerande alternativa isoleringsmaterial till mineralullen. Även de byggs in i diffusionsöppna konstruktioner för att ge huset ytterligare egenskaper. Vad som är det bästa alternativet för just dig låter jag vara osagt, men vad du än väljer – läs på ordentligt.

 

19 juni 2018 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Bygg

Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Bygg Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson ger sina bästa staket-tips.

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och njuta av den hemtrevliga förlängningen av huset tillsammans med vänner och familj, är en riktig ynnest.

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...