Foto: Istockphoto, Björn Christiernsson

Höj temperaturen

Bygg

Bastuälskaren Björn Christiernsson delar med sig av sina bästa tips för det perfekta saunabygget.

Ventilera rätt

Ventilationen ska förse bastubadarna med bra syresatt luft och dessutom bidra till en trivsam fördelning av värmen. Den traditionella ventilationen är lågt monterad tilluft, under eller nära aggregatet, och frånluft nära tak. Ett fungerande alternativ för att minska värmeskillnaderna mellan högt och lågt i bastun är att även montera frånluften lågt. Frånluften ska sedan ledas lodrätt upp i väggen och ventileras ut. På detta sätt så skapas även ett bra självdrag för frånluften.

Annons

Spärra ångan

Bastufolie eller annan motsvarande ångspärr ska monteras i bastuns väggar och tak för att undvika att fuktig luft tränger ut i byggnadens konstruktion och på sikt skapar fuktproblem. Sitter det ett annat tätskikt i till exempel ytterväggen bör det tas bort för att inte riskera att fukt stängs inne mellan bastuns och ytterväggens tätskikt.

Montera korrekt

En bastudörr ska enligt Boverkets byggregler öppnas utåt och jag kan delvis förstå hur de har tänkt – men jag kan samtidigt se många andra risker med ett utåtgående dörrblad som till exempel skador på grund av att man går in i glasdörren. Aj!

Välj (rätt) golvbrunn

En golvbrunn i bastun möjliggör ett blötare och skönare bastubad och jag rekommenderar det i alla lägen. Men då en vanlig golvbrunns vattenlås snabbt torkar ut och i stället börjar läcka avloppslukt ska en så kallad spygattbrunn installeras.

Den har inget vattenlås och måste anslutas till en brunn som har det. Ett annat alternativ är att spackla ett golvfall som lutar ut ur bastun och vidare till närmsta brunn.

Läs mer: Bygg bastu – här är experternas tips

3 gånger bastu

 

1. Glas

Glasrutor som används till bastukonstruktioner bör vara härdade för att klara temperaturväxlingarna. Härdat glas går nämligen i tusen små bitar om det går sönder och minskar därför risken för allvarliga skärskador. Nackdelen är dock att en mindre smäll på glasets kant vid monteringen kan få hela rutan att gå sönder.

2. Natursten

Ta ut svängarna med ökad takhöjd eller en vägg av natursten. Att de flesta bastubyggare och säljare avråder från dessa typer av kontroversiella lösningar är jag fullt medveten om, men jag vet även att de härligaste bastubaden jag själv haft sällan skett i den optimalt byggda opersonliga bastun.

3. Metall

Att svetsa ihop en egen kamin ger dig en unik lösning, men det måste bli rätt. Konsultera sotaren innan du börjar med själva bygget. På detta sätt garanteras nästan alltid en godkänd besiktning och dyra efterjusteringar undviks. Tyvärr inträffar bränder i bastur ändå. Bastun på bilden tillhör en vän till mig och brann förra året.

07 juni 2018
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Medlems-
innehåll

"Hur väljer jag rätt färg?"

Bygg Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan....

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som en snygg avgränsning? Ska räcket skydda mot vind eller insyn?– Det här är praktiska frågor du bör ställa dig i början, säger Sisse Martensen som är Försäljningschef hos Räckesbutiken.

Nyklippt gräs, biluppfart och attefallsgarage 24 M1. Foto: sorselestugan.se
Sponsrad

Garage som är busenkla att montera ihop

Bygg Du behöver inte vara byggmästare eller handyman för att bygga ihop garagen alldeles på egen hand. De är lättmonterade och man klarar själv att fullföra...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Medlems-
innehåll

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...