Annons
Foto: Istockphoto, Decatak

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg

Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Av: [email protected], 13 april 2018

Även om ditt tak blir betydligt finare efter en behandling — oftast blir det som nytt — handlar det inte bara om yta. Tar du hand om ditt tak på rätt sätt kan du förlänga takets liv med åtminstone tio år. Decatak menar dessutom att genom att behandla taket så kan man spara upp till 70 procent av kostnaden, istället för att byta tak vilket innebär en hiskelig massa arbete. 

Mossan älskar fukt

Ligger ditt tak i skugga ökar risken för mossa eftersom den ogillar sol. Är taket dessutom helt obehandlat löper du stor risk att mossa uppstår eftersom fukten då i princip går rakt igenom takpannorna.

Daniel Ljungskog är takexpert på Decatak:

– Med vår vaxbehandling skapar du inte bara ett skydd, utan ett aktivt sådant. Takpannans uppsugningsförmåga minskar med hela 95 procent och blir vattenavvisande med en pärlande effekt. Det blir även självrengörande, och ser till att alger, fläckar och mossa inte fäster på samma sätt.

Åtgärda mossan direkt

Så fort du upptäcker mossa på ditt tak bör det åtgärdas, eftersom det bara blir värre och svårare att få bort. Mossan kan i värsta fall börja växa in i pannorna, särskilt om det legat snö en längre tid eller regnat häftigt. Ett tak är också väldigt utsatt för att löv från träd och annat faller ner och till slut blir gödning för mossan.

Ditt tak blir som nytt

Daniel Ljungskog liknar det vid en nyvaxad bil, och menar att man sätter en ny standard för hela marknaden. 

– Vi har alltid legat i framkant med våra unika produkter. Som kund häpnas man av vilken skillnad det gör på ett ibland 30-40 år gammalt tak. Det blir som nytt igen, och dessutom med tio års garanti, menar Daniel.

Decataks vaxbehandling funkar som så att eftersom den minskar pannornas uppsugningsförmåga med 95 procent finns det helt enkelt ingenting för mossan att gro i.

Tvätt

Man börjar med att tvätta taket med kallt vatten genom en specialanpassad högtryckstvätt.

Översyn

Decatak säkerställer att det inte finns några trasiga takpannor eller annat som kan innebära problem vid behandling. Sprickor och annat lagas och stup- och hängrännor rengörs.

Försegling & grundning

I det här skedet förseglas taket, vilket innebär att det skyddas mot fukt och således eventuell mossa. Man fyller igen diverse håligheter, och gör det därmed svårare för mossans rötter att tränga in i takpannorna. Här väljer man också vilken färg man vill att taket ska ha.

Målning & vaxbehandling

Taket målas, och sedan utför man vaxbehandlingen. Det gör att det skapas en pärleffekt på pannorna, och de blir självrengörande och vattenavvisande

david.johansson@bp.bonnier.se
13 april 2018 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Bygg

Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Bygg Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson ger sina bästa staket-tips.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...