Foto: Istockphoto

Håll ångan uppe med bastu

Bygg

Vi i Villas Björn Christiernsson förklarar varför två vitt skilda åsikter faktiskt kan vara helt rätt. Båda två.

Att en bastu ger livet lite extra guldkant är de flesta av oss överens om, liksom de hälsosamma effekter bastubadandet bjuder på – men när det kommer till användandet av ångspärr bakom bastupanelen går meningarna skarpt isär.

Förespråkarna för att använda en ångspärr, det vill säga bastufolie, hävdar att fuktig luft måste stoppas så att den inte tränger in i konstruktionen och där orsakar fuktproblem över tid. Motståndarna till bastufolien hävdar å sin sida att risken för fuktproblem är minimal eftersom eventuell fukt som trängt in i till exempel isoleringen snabbt och enkelt kan torka ut samma väg som den kom in. Men att risken för skador i stället blir större med en folie eftersom fukt som lyckas ta sig genom ångspärren – i till exempel spikhål – inte kan torka ut, utan blir kvar och orsakar skador.

Viktigt med bra ventilation

Annons

Jag har själv, vid ett tidigare tillfälle i Vi i Villa, skrivit att bastufolie är att föredra, men eftersom många i min bekantskapskrets låtit bygga bastur utan ångspärr och över tid nyttjat dem friskt utan problem så är det lika mycket som talar för att det går bra utan.

Sanningen är med andra ord att två helt olika resonemang verkar resultera i samma slutsats: det funkar. Jag välkomnar dock korrekt utförda tester i ämnet eftersom såväl nyttjandegrad som mängden vatten som appliceras lär ha stor inverkan på bastuns livscykel, liksom den bakomvarande konstruktionen. Att vi i Sverige inte har kontrollerat eller reglerat denna eventuella fuktvandring kan upplevas lite underligt eftersom vi vanligtvis hoppar högt när det kommer till den här typen av problem – men min gissning är att skadorna är få och därför ställs heller inga krav på oss som bygger bastur.

Vad som dock är väldigt viktigt – ångspärr eller inte – är att det finns en bra ventilation: dels för att bastun ska vara skön att basta i och dels för att den ska ha goda möjligheter att torka upp.

Tre gånger bastufavoriter

 

1. Doften

Eukalyptus, tjära eller varför inte öl? Förhöj bastubadandet med goda dofter, eller som proffsen säger: aromterapi. Däremot funkar inte vad som helst. En överförfriskad vän till mig hällde en gång en halv flaska Cinzano på aggregatet – det slutade i en snabb evakuering med svidande ögon.

 

2. Värmen

Bastuaggregat formade som pelare och fyllda med sten är väldigt snygga och lika mycket en inredningsdetalj som en värmekälla för bastun. Tanken med den stora stenmängden är att bada bastu med något lägre temperatur men med mer fukt. Vill ha!

 

3. Ljuset!

Montera färgade led-spottar eller led-lister! En knalligt röd bastu bjuder på ett energiskt välkomnande, medan ett sobert blått eller grönt sken signalerar avslappning. Var noga med att belysningen har rätt ip-tal samt klarar värmen. Låg volt får du koppla själv, allt annat ska göras av behörig elinstallatör.

21 maj 2018
Annons
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...