Skydda dig mot inbrottstjuvar
Skydda dig mot inbrottstjuvar Foto: Samverkan mot brott

Grannsamverkan skyddar mot inbrottstjuvar

Bygg

Tillsammans med dina grannar skapar du det perfekta verktyget för att skrämma bort tjuven. Vi ger tips på hur du med några enkla metoder undviker inbrott. 

Av: Madeleine Skiljaica, 22 februari 2017

När lov och semestertider hägrar kan det vara bra att se över hur du på bäst sätt skyddar ditt hus mot inbrott. När du är bortrest ser tjuven sin chans att kunna arbeta ostört.

Att drabbas av inbrott kan i många fall skapa en känslomässig bergochdalbana. Det innebär inte bara en förlust av värdesaker, den drabbade får även i efterhand ett praktiskt arbete med att se över säkerheten för huset, eventuellt låsbyte och samtal med försäkringsbolag. 

Många upplever ett inbrott som en traumatisk händelse där tryggheten i hemmet raseras på ett ögonblick. Vissa väljer att flytta efter en sådan händelse.

Annons

Grannsamverkan – inbrottssäkra inför semestern

Ett bra och effektivt sätt att skydda dig mot inbrottstjuven är att organisera en Grannsamverkan.

För att gå med i Grannsamverkan tar du tillsammans med dina grannar ett beslut, sedan utser du en kontaktperson som i sin tur kontaktar kommunpolisen. Det finns en kontaktpolis för Grannsamverkan utsedd i varje kommun. Sedan samlar du grannar och polis för ett uppstartsmöte. Mer information hittar du på Grannsamverkan. 

Se även över dina dörrar, fönster och eventuella fönsterlås, speciellt de som ligger på markplan. För att se om låsen är godkända går du in på Svenska stöldskyddsföreningen. Om du inte har ett larm, se över en installation för detta. Larmet kan du sedan koppla ihop med bland annat brandvarnare och rökvarnare. På så sätt får du ett mångsidigt skydd.

  ­– Du bör undvika stora växtligheter i direkt anslutning till huset, på grund av insynsskydd där tjuven ges möjlighet att uträtta inbrott utan insyn från eventuella grannar. Se även till att ha timer på inomhusbelysning under årets mörka månader, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa. 

Var noga med att inte lämna stegar framme och placera punktbelysning med rörelsedetektorer utomhus, speciellt vid ytterdörrar och fönster som ligger dolda.

Varför ska man ha grannsamverkan?

Hela syftet är att engagera dina grannar och tillsammans öka närvaron och uppmärksamheten i ditt bostadsområde. På så sätt kan ni skrämma bort och göra ert område mindre attraktivt för inbrottstjuven.

  – Oavsett om det är en lokal tjuv, eller den som tar tillfället i akt, har de alla en sak gemensamt, de vill inte bli upptäckta, säger Håkan Franzén.

Enligt en utvärdering som Brottsförebyggande rådet gjort, har det visat sig att den samlade vardagsbrottsligheten som består av inbrott, cykelstöld, rån, överfall och bilstöld i ett bostadsområde sjunkit med 26 % vid Grannsamverkan.

  – Vissa bostadsområden som börjat med Grannsamverkan har fått en sjunkande brottslighet med hela 50 %, säger, Håkan Franzén.

När man ingått Grannsamverkan är det viktigt att någon tar sig an rollen som kontaktperson, som polisen sedan har en fortlöpande kontakt med. Kontaktpersonen håller sina grannar informerade om vad som händer. Dock minskar risken för inbrott om alla tillsammans hjälps åt och håller koll på området.

Tänk som en tjuv

Se över säkerheten i ditt hus och tänk som en ”tjuv”. Inbrottsrisken är större på en insynsskyddad plats, lägg fokus på vilken dörr, altandörr eller fönster som inbrottstjuven kan ta sig in genom ostört. När du fastställt detta, vet du vart du ska prioritera ett förstärkt skydd i form av exempelvis ett låsbart handtag och liknande.  

Håkan Franzéns gyllene tips när du är bortrest

  • Se till att ditt hus ser bebott ut. Det är speciellt viktigt när du är bortrest en längre period.
  • Ställ in lampor med en automatisk timer under de mörka månaderna.
  • Vid snöfall bör du säkerställa att en granne skottar din uppfart med jämna mellanrum.
  • Be en granne tömma brevlådan på daglig basis.
  • Be grannen parkera sin bil på din uppfart emellanåt, så det ser ut som någon är hemma.
  • Be en bekant bo i huset tills du kommer tillbaka.

 

 

22 februari 2017 Madeleine Skiljaica
Annons
Annons
Mer om Bygg
ANNONSSAMARBETE MED MAURIS AB

Dags att byta tak? Här är 7 saker du bör du tänka på!

Bygg Hur vet man när det är dags att byta tak? Och hur förbereder man sig inför det? Vi ger dig takläggarens bästa tips!

Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Bygg Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människor är, säger Anders Öfvergård, även känd som Arga snickaren.

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som en snygg avgränsning? Ska räcket skydda mot vind eller insyn?– Det här är praktiska frågor du bör ställa dig i början, säger Sisse Martensen som är Försäljningschef hos Räckesbutiken.

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är...