Annons

Vi gav vårt hus en tvilling

Byggmaterial

Från liten röd stuga på 55 till 236 kvadrat med alla modernitetet. Så här gick det till.

Av: Lisbeth Frisk Foto Marie Ullnert, 03 juni 2003

På tre dagar hade de bestämt sig. De skulle ha det lilla röda torpet i skogen! Men stugan saknade vatten och avlopp, och boytan var på ynka 55 kvadrat. Idag har familjen en hypermodern bostad med härligt stora ytor, bubbelbad och golvvärme. Utan att ha tummat ett ögonblick på den gammaldags idyllen!


På baksidan av den gamla stugan byggdes en huskropp till - en "tvilling", med generösa fönster och stor altan mot trädgården. Det vackra seglet är specialbeställt, och spänns upp som skydd för sol och regn.

I utkanten av Kinna ringlar sig en liten privat grusväg in mellan granarna. Det är kurvigt och smalt, och somliga hade nog tvekat redan på halva vägen. Men inte Magnus och Anna Riemer. De såg annonsen en tisdagskväll 1997. På torsdagskvällen skrev de kontraktet!

- Det var verkligen ett impulsköp. Men vi hade letat efter ett gammalt hus. Och det fanns flera spekulanter?

Annons

Vid visningen blommade påskiljorna för fullt, fåglarna kvittrade och stugan från 1836 låg som en liten juvel mitt i gläntan. Det blev kärlek vid första ögonkastet.

- Nu i efterhand vet vi att det hade kostat mindre i både tid och pengar att riva ned och bygga nytt. Men det ville vi inte. Vi ville behålla vyn man fick nedifrån vägen. Det var ju den vi föll för! Så vi anlitade en arkitekt som är duktig på gamla hus. Och sedan byggde vi ut stugan, på baksidan.

55 kvadrat blev 236

Entrén ser ut nästan som förr, med en liten veranda. Den är helt nybyggd.
- Vi kunde inte behålla den gamla. Den var alldeles för låg - bara 170 cm. Men vi använde den som mall. Sedan lade vi till lite snickarglädje, som vi hittade på själva.

Det är först när man kliver runt husknuten som man ser hur stort huset egentligen blivit. Från 55 kvadrat till 236! Ändå är det svårt att se skillnad på gammalt och nytt, och det var också tanken. Paret Riemer har lagt en oerhört vikt vid detaljerna, för att få sitt moderna hem att andas gammaldags charm. Följaktligen har de genomgående valt isärtagbara tvåglasfönster, med fönsterhakar.

- Visst blir det jobbigare att putsa och visst blir det lite flugor och damm mellan glasen. Men vi ville ha det så. Och det yttersta glaset är ett UV-glas med högt energivärde som isolerar lika bra som treglas, berättar Magnus.

200 år gamla fönsterbleck

Huset har mängder av fönster, både stora och små, som prytts utvändigt med specialfrästa fönsterfoder. Fönsterblecken är gjorda i trä istället för plåt:

- Träet till bleckena har vi valt med omsorg, för hållbarhetens skull. Det kommer från trädstammar som är 200 år gamla, fällda i Annas föräldrars skog, förklarar Magnus.

Invändigt är stilen densamma - nytt men ändå gammalt. Redan i hallen (som förr var ett minimalt kök) har man bevarat den gamla murstocken, och satt in en liten värmekamin. På andra sidan murstocken finns TV-rummet, där det förr fanns en gammal uppmurad fattigmanskakelugn. Den har ersatts med en riktig gammal kakelugn i brun keramik.


Från inomhusbalkongen kan man speja ned över matplatsen som känns underbart ljus tack vare den öppna planlösningen och de stora fönstrena.

Ett halvårs torktid

- Den tog muraren en hel vecka att sätta upp den, på gammalt vis. Murbruket är egentligen bara lera, som skulle torka oerhört långsamt. Vi fick vänta ett halvår innan vi fick börja elda i den, och då var det bara med små värmeljus till att börja med. Men å andra sidan går det att blöta lerfogarna, och plocka ned kakelugnen om det skulle behövas en dag.
TV-rummet är kanske det som ser äldst ut i huset. Där har man slipat ned och lackat de ursprungliga furutiljorna, och dessutom satt bjälkar i taket.

- Meningen var att vi skulle behållit originalbjälkarna, men de var för dåliga. Så vi köpte "nya" bjälkar, från gamla rivningshus.

I resten av huset har man genomgående lagt in vitpigmenterat furugolv - med vattenburen golvvärme. Hela värmesystemet drivs av en vedpanna med ackumulatortank.

- Men vi har också elpatron, som kopplas på automatiskt om vi skulle resa bort några dagar.

Hela huset andas ljus och rymd, tack vare de stora fönstrena och den öppna planlösningen på bottenplan där hall, vardagsrum, kök och matplats "går i ett". Matplatsen är helt öppen ända upp till taknocken, och från övervåningen kan man stå på en balkong och se ned över middagsbordet!

Köket är valt med samma stora omsorg som allt det övriga - en gammaldags Lidhultskök med oxiderade mässinghandtag och porslinsknoppar med mässingspot. Det beställdes direkt från snickeriet helt omålat.

- Målaren tyckte vi var tokiga som inte beställde sprutlackat. Men vi ville att det skulle målas på plats för hand. Dels för att inte skarvarna skulle synas, och dels för att vi ville att det skulle se handmålat ut. Det fick gärna synas ett och annat litet penseldrag.

Målning och tapetsering är ett av de få arbeten som Magnus och Anna anlitat hantverkare till. Den biten kändes svårt att göra själv, p g a alla vinklar och vrår.

- Vi har också anlitat snickare i början till att höja den befintliga takåsen och resa stommen på den nybyggda delen. Resten har vi gjort själv, berättar Magnus.

Magnus jobbar som projektledare på ett stort byggföretag, och har en hel del fackkunskaper i bagaget. Familjen har också fått hjälp av flera händiga släktingar (bl a Annas pappa som är elektriker, och Magnus morbror som är murare). Tack vare det har kostnaderna kunnat hållas vid cirka 1,8 miljoner.

- Men i gengäld har det tagit en otrolig tid att få huset färdigt. Vi lade i princip varenda ledig stund på huset under två års tid, och bodde under tiden i lägenhet. Man kan inte säga att vi var särskilt sociala de där två åren, skrattar de.

Idag ångrar de inte sitt impulsköp. I gläntan mellan träden ligger deras drömhus färdigt, och de båda pojkarna Arvid och Gustav kan tumla runt mellan påskliljor och äppleträd, och se rådjuren vandra förbi utanför köksfönstret. Idyllen är fullkomlig, och även om det kostat både svett och möda så har det varit en fröjd att se varje del av huset bli färdigt, hävdar Anna och Magnus:

- Det roligaste har nog varit att få göra klart det sista utvändiga - rabatterna med vita rosor, smultron och lavendel, och gången av huggen gatsten. Stenen är gammal den också. Den har legat på Järntorget i Göteborg!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 juni 2003 Lisbeth Frisk Foto Marie Ullnert
Annons
Annons
Mer om Byggmaterial

Snyggt skydd snabbt

Byggmaterial Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet, som inte är heltäckande utan släpper igenom lite ljus och gör det möjligt att se ut, snickrar du enkelt på en dag.

Byggvaror på krita inget för karaktärslösa

Byggmaterial När bankerna blir mer ovilliga att låna ut pengar väljer många att handla på byggvaruhusens egna kreditkort.

Så funkar det: Att isolera vinden

Byggmaterial Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

Är ditt hus välisolerat?

Byggmaterial Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet var och hur bostaden redan är isolerad, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

Så väljer du rätt uteträ

Byggmaterial Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

Skruva i väggen

Byggmaterial Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Byggmaterial Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]