Annons

Vårt nybygge är 300 år

Byggmaterial

När familjen Lestage behövde ett större hus hittade de inget färdigt som de tyckte om. Istället köpte de en trave liggtimmer.

Av: Ursula Stigzelius, Foto Pekka Pääkö, 04 juli 2002

När Daniel König och Sophie Lestage behövde ett större hus för sin växande familj hittade de inget färdigt som de tyckte om. Istället köpte de en trave liggtimmer, en nerplockad 1700-tals gård. Resultatet har blivit ett 300-årigt nybygge, ett hus som är gammalt i stilen men anpassat till behoven hos en modern fyrabarnsfamilj.


Många timmars arbete ligger bakom familjen König/Lesthages nygamla drömhus, ett liggtimmershus från början av 1700-talet.

Egentligen hade de lovat varandra att aldrig mer bygga något hus tillsammans. Daniel Königs och Sophie Lestages erfarenheter från bygget av det prefabricerade huset de tidigare bodde i var inte så roliga.

- Tråkigt och dyrt. Trots att vi byggt det själva blev det aldrig vårt hus utan bankens. Det var knappt så man vågade dra i en spik i en vägg utan att tänka att, aj katten, där sjönk värdet med tiotusen, säger Daniel.

Dessutom ville de egentligen hellre ha tag på ett gammalt hus, något rejält, garanterat fritt från plastlister, standardlösningar och räta linjer.. Men att hitta ett färdigt hus, nytt eller gammalt, som passade både plånbok och smak var inte så lätt.

Annons

Som att bygga lego

Så när Sophie fick syn på en annons om ett nedmonterat liggtimmerhus blev de genast intresserade. Ungefär samtidigt dök möjligheten att köpa tomten i Brunn upp.

- Alla pusselbitar föll liksom på plats samtidigt, konstaterar Sophie.

Liggtimmerhuset som ursprungligen hade stått i Mjösöfall i Östergötland hade plockats ner av en man som själv tänkt sig att bo i det. Men när han väl hittade en bra tomt att ställa det på fanns där redan ett trevligt hus. Och så hamnade liggtimmret i en lada på Ljusterö.

Dit åkte Daniel och Sophie, karvade i träet, luktade, tittade, frågade och konstaterade att virket var friskt och stockarna väl uppmärkta.

- Det tog oss visserligen en dag att lista ut hur de tänkt när de märkte upp stockarna, men sedan var de inte så svårt, säger Sophie.

- Nej, det är ungefär som att bygga lego. Får man bara det första varvet rätt så är det inga större problem, säger Daniel.

300 kvadrat i tre plan

Att gamla hus plockas ner för att flyttas till en ny plats är i sig inte så ovanligt. Det ovanliga i det här fallet är storleken, här är det inte fråga om någon liten torpstuga, utan snarare en herrgård.

I sitt nya skick när huset också försetts med en källare är den inredningsbara boytan närmare 300 kvadratmeter fördelad på tre plan.

Daniel och Sophie har varit noga med tidsprägeln men ändå anpassat huset till sina behov. Källaren innebar visserligen en stor förändring av husets exteriör men var nödvändig för att få huset att stå bra på den ojämna tomten.

- Dessutom är det bra att ha en källare. Och det är ju inget Skansen, vi bor ju i det här huset, påpekar Daniel.


Köket är husets hjärta och nav. Med sin rustika inredning av gammalt trä känns det som ett äkta 1700-talskök i någon storbondegård - trots att det egentligen är helt nybyggt.

Rustik och barnvänlig inredning

Inredningen är rustik med breda trägolvplankor och vackert mörknade träbjälkar. Köksskåp och bänkar är klädda med pärlspont.

- Vi har fyra rörliga pojkar, 12,10, 8 och 4 år. Då känns det bra att ha det ordnat så att de kan röra sig utan att behöva vara så försiktiga hela tiden, påpekar Sophie.

- Och jag gillar känslan att kunna hugga ved på köksgolvet, säger Daniel.Väggen under trappan till övervåningen täcks helt av några stora väggfasta skåp byggda av breda, vackert ådrade gamla träplankor. Därinnanför döljer sig kyl och frys.

Med huset följde egentligen mest bara ett skal, ytter- och innerväggar, tak och golv.

Gamla dörrar, fönsterkarmar och andra inredningsdetaljer har Daniel och Sophie hittat, köpt eller fått från många olika håll. I köket står ett gammalt skåp från en nedlagd handelsbod och i hallen väntar en dörr från en rivningslägenhet i Gamla stan på att göras i ordning till vardagsrumsdörr.

- Alla här på Ingarö känner ju till oss och vårt hus. Och många har kommit hit med eller tipsat oss om gamla saker som skulle passa här, berättar Sophie.

Återanvändning ett nyckelord

Det är för resten inte bara riktigt gamla saker som är begagnade i familjen Königs-Lestages hem. Återanvändning är snarare ett nyckelord.

- Diskmaskinen fick vi av en granne och diskbänken hittade jag någonstans...Man kan ha mycket roligt för de pengar man inte använder till att köpa nytt, säger Daniel.

Nackdelen är förstås att det tar tid att leta material och bygga allting själva. Nu, sex år efter byggstarten är huset ännu inte riktigt klart. Det fattas fortfarande en trappa till ingången från framsidan till exempel.
Å andra sidan skulle det tagit lång tid att arbeta ihop de pengar det skulle kostat att låta bygga ett sådant här hus också, påpekar de.

- Vi gör mycket annat också, reser med barnen, åker båt. Det skulle vi inte haft råd med då, konstaterar Sophie.

Istället har de valt att ta det lugnt och bygga färdigt ett rum i taget allt eftersom det kommit in pengar. Sist var det ett kontor på vinden.

- Vi har en egen firma och en massa bokföring att sköta. Samtidigt brukar pojkarna spela innebandy häruppe och när de ramlat in i bokföringen tillräckligt många gånger insåg vi att vi behövde en vägg mot kontorsdelen, berättar Daniel.


Kyl och frys är dolda bakom trädörrar av breda plankor.

Rum i födelsedagspresent

På vinden finns också Daniel och Sophies sovrum, näst köket det mest imponerande rummet. Här ståtar en riktig himmelssäng, nybyggd av gammalt virke och väggen har klätts med hyllor och en spegel med ram av samma mörka trä.

- Det är en sådan känsla i gammalt trä, det blir bara vackrare med åren, säger Daniel och smeker en bjälke i taket.

Det betyder inte att allt nytt är bannlyst. Pojkarna har Ikea-sängar i sina rum och när Jeremie ville ha ett djungelrum i födelsedagspresent på sin sexårsdag för två år sedan så fick han det. Med klätterställning i ett hörn och lianer i taket.

Det där med att få ett rum i födelsedagspresent har nästan blivit en tradition i familjen. Sist var det äldste sonen Emmanuel som kunde flytta in i ett nybyggt rum i källaren på sin 12-årsdag. Där han ostört kan träna på gitarren och spela sin musik på högsta volym.Nu önskar sig Sophie ett badrum till sin födelsedag, än så länge finns bara en liten dusch.

- Det ska nog gå. Badrummet är ju det som står på tur och det bör kunna vara klart till oktober, funderar Daniel.

Och skulle någon i familjen komma på något mer rum att önska sig finns det fortfarande oinredda utrymmen kvar både på vindsplanet och i källarvåningen.

En bastu kanske? Eller en gillestuga, en "ungdomsgård" i källaren? Eller??

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 juli 2002 Ursula Stigzelius, Foto Pekka Pääkö
Annons
Annons
Mer om Byggmaterial

Snyggt skydd snabbt

Byggmaterial Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet, som inte är heltäckande utan släpper igenom lite ljus och gör det möjligt att se ut, snickrar du enkelt på en dag.

Byggvaror på krita inget för karaktärslösa

Byggmaterial När bankerna blir mer ovilliga att låna ut pengar väljer många att handla på byggvaruhusens egna kreditkort.

Så funkar det: Att isolera vinden

Byggmaterial Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

Är ditt hus välisolerat?

Byggmaterial Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet var och hur bostaden redan är isolerad, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

Så väljer du rätt uteträ

Byggmaterial Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

Skruva i väggen

Byggmaterial Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Byggmaterial Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]