Annons

Varför möglar fasaden

Byggmaterial

Mögel på fasaden? Här visar vi hur du blir kvitt det.

Av: Margareta Inninger Foto Anticimex Lennart Falk, Birger Lallo, Margareta Inninger., 18 september 2002

De senaste åren har många hus missfärgats av mögel, blånadssvampar och alger. För villaägare som plötsligt tvingas satsa tid och pengar på fasadtvätt och extra ommålning är problemet något helt nytt. Här visar vi hur du kan bli kvitt eländet.

Att angreppen inträffar just nu beror på senare års ovanligt milda vintrar samt några extremt regniga somrar och varma höstar. Att inte alla villor drabbas har att göra med husets läge, virkets kvalité, hur väl ommålning utförts, byggnadens allmänna underhåll, färgval med mera.
Det finns alltid mögelsporer i luften., för okontrollerad tillväxt krävs en längre tid med fuktigt väder, som under till exempel den regniga sommaren och varma hösten 2000.

- Men milda vintrar och fuktiga somrar är inte hela sanningen bakom den dramatiska ökningen, säger Nils Hallenberg, som är docent och forskare vid Göteborgs universitet.

Annons

Ofta börjar mögeltillväxten redan i virket. Förr användes effektiva svampskyddsmedel i virkesproduktionen, ett sådant var PCP, det vill säga pentaklorfenol som förbjöds för 30 år sedan.


Blånadssvampar inne i träet som i viss mån bryter ner virket, men inte alls i samma utsträckning som rötsvampar.


Gröna alger tar sin näring enbart från ytskiktet och skadar därför inte virket.

Värst vid målning

Att omålat virke lätt angrips av mögel och blånadssvampar är väl känt. Att fasadfärger drabbas är däremot något nytt, åtminstone i den omfattning vi sett under senare år.

Vissa är mer utsatta än andra. Olje- och alkydfärger som torkar långsamt kan tänkas vara särskilt mottagliga under torkningstiden. Produkter med organiska bindemedel som till exempel linolja, alkyd och latexemulsion kan också vara mer känsliga. Dessutom klarar sig färger som bildar släta och hårda ytor bättre.

Många färger innehåller antimögelmedel som ska förhindra beväxning, men skyddet är ändå sämre än i de produkter som användes på 50- och 60-talen.

- Under de senaste decenniernas miljöarbete har cancerframkallande och giftiga ämnen som pentaklorfenol, kvicksilver och bly tagits bort. Förändringarna ligger dock så långt tillbaks i tiden att de inte förklarar de angrepp vi ser just nu.

Det är en ständig balansgång mellan motstridiga intressen. Omsorgen om miljön och kraven på mögelbeständighet. Miljöreglerna begränsar vilka bekämpningsmedel en färg får innehålla. Därför blir kanske upprepade fasadtvättar ofrånkomligt. Man kan förstås fråga sig om det är särskilt miljövänligt att använda starka rengöringsmedel med två eller tre års intervall.

Grå mögelsvampar som växer i fasadens ytskikt med som inte förstör detta.


Rötsvampar däremot, ska man se upp med. Är ditt hus angripet av sådana behövs kraftfulla åtgärder. Tala med din färghandlare, Anticimex eller någon byggnadsvårdskunnig.

Fasadtvätt vanligast

För att mögel och svampar ska trivas krävs näring, fukt och rätt temperatur. Idealet ligger på 20-25 grader men tillväxt kan ske från fem till 40. Är angreppen omfattande kan det vara svårt att få bukt med problemet, det finns ingen åtgärd som ger ett säkert skydd.

- Man får kanske lära sig att leva med missfärgningen, säger Nils Hallenberg.

Att i tid och otid tvätta husfasade är något nytt för oss, i Centraleuropa däremot (exempelvis i Holland) där vintrarna är varma och fuktiga är årlig behandling rutin. Framtiden får utvisa om det på sikt kommer nya färger som står emot mögel- och svampattacker.

- Det som krävs är grundforskning, menar Nils Hallenberg.

Den tillverkare som först tar fram en produkt som både är miljövänlig och effektiv kan räkna med stora försäljningsframgångar.

Så här gör du om fasaden är angripen av mögel

Vid mindre angrepp: Tvätta med något effektivt rengöringsmedel, välj något av de specialtvättmedel som finns i handeln eller vanligt såpvatten. Torrborsta inte, det kan nämligen framkalla allergiska reaktioner. Skölj fasaden noga efter behandlingen!

Om större ytor är angripna eller om det inte hjälper med normal tvättning: Använd ett desinficerande mögeltvättmedel med exempelvis hypoklorit. Se till att ha ordentlig skyddsutrustning och skölj av fasaden noga efter behandlingen!

Om det är riktigt illa eller ytorna är porösa och sugande, kan man använda borlösning.

- För att få en långtidsverkande effekt är det viktigt att borlösningen inte sköljs bort utan binds med hjälp av ommålning.

Obs! Tvätta alltid nedifrån och upp.

Nymålade hus angrips lättare av mögel, vare sig det är olje-, alkyd- eller slamfärg.

Inte ens gamla beprövade Falu Rödfärg har klarat sig

1764 startade tillverkning av Falu Rödfärg, och färgen har därmed en lång historia som pålitlig behandling mot röta. Men inte heller den har lyckats stå emot de senaste årens svamp- och mögelattacker.

- Att tvätta fasader är ingen lösning på sikt, därför har vi startat ett forskningsprojekt tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet för att komma till rätta med problemet, säger Pernilla Wigren, vd för Falu Rödfärg.

Resultaten så här långt visar att pigmentets sammansättning inte är den svaga länken, istället sätter man nu fokus på bindemedlet, det vill säga mjölet i färgen.

- Hösten 2000 klarade sig hus med gammal rödfärg från mögel, medan de som nyligen målats om blev angripna. Förklaringen är att mjölet under fuktiga förhållanden fungerar som näring åt mögelsvampar, näringen lakas dock ur med tiden och därför angrips inte gammal färg.

Det nästan 250 år gamla färgreceptet kommer med stor sannolikhet att behöva förändras, antingen genom tillsats av ett skyddsmedel eller genom att mjölet behandlas eller ersätts med ett annat bindemedel. Målsättningen är att kunna presentera en vassare produkt om två till fem år.

Torr kärnved bäst

Det man idag kan göra för att minska risken för mögel- och svampangrepp är att alltid använda väl torkat virke. Om det är möjligt ska man också välja kärnved av furu till de mer utsatta lägena. Måla helst inte fasaden nu på hösten utan vänta till sommarens första hälft då luftfuktigheten är som lägst.

Läs mer här:

Svampen som äter upp hela huset

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 september 2002 Margareta Inninger Foto Anticimex Lennart Falk, Birger Lallo, Margareta Inninger.
Annons
Annons
Mer om Byggmaterial

Snyggt skydd snabbt

Byggmaterial Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet, som inte är heltäckande utan släpper igenom lite ljus och gör det möjligt att se ut, snickrar du enkelt på en dag.

Byggvaror på krita inget för karaktärslösa

Byggmaterial När bankerna blir mer ovilliga att låna ut pengar väljer många att handla på byggvaruhusens egna kreditkort.

Så funkar det: Att isolera vinden

Byggmaterial Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

Är ditt hus välisolerat?

Byggmaterial Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet var och hur bostaden redan är isolerad, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

Så väljer du rätt uteträ

Byggmaterial Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

Skruva i väggen

Byggmaterial Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Byggmaterial Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]