Så minskar du radonet

Sommaren 2004 sänkte Socialstyrelsen riktvärdet för radon i bostäder med hälften. Detta gäller cirka 400 000 villor. Det finns en hel del åtgärder du kan göra själv för att minska eventuellt radon hemma hos dig.


Man beräknar att cirka fyrahundratusen av Sveriges två miljoner småhus har problem med för höga radonhalter i inomhusluften. Ändå är det bara var fjärde småhus som radonmätts. Ungefär 500 personer dör av radonrelaterad cancer varje år enligt Socialstyrelsen. Nästan alla dessa cancerfall var i kombination med rökning. Här berättar Nils Hagberg, utredare på Statens strålskyddsinstitut, SSI, vad man kan göra för att minska radonhalterna i huset.

Om radonet kommer från marken

– Först måste man ta reda på hur huset är konstruerat, säger Nils Hagberg. Men här gäller det alltid att hindra radonet från att komma in i huset.

1. Täta genomföringar. Se till att alla genomföringar i huset är täta, t ex sprickor, skarvar och fogar vid el och vattengenomföringar.

2. Ändra tryckförhållandet i huset. Det är undertrycket i huset som gör att radonet kommer in. För att motverka detta kan du skapa ett undertryck under bottenplatta eller källargolv med en så kallad radonsug. Den enklaste metoden är att borra genom källargolvet. Sätt ned ett ventilationsrör och en fläkt och blås ut denna luft. Vill du veta mer detaljerat hur man går tillväga med detta gå in på SSI hemsida www.ssi.se

– En variant är den så kallade smalrörsmetoden, säger Nils Hagberg. Den går ut på att man borrar ett antal mindre hål i golvet.

3. Ska du bygga nytt hus på ett område med höga radonhalter? Då ska man tänka till i förväg. Det ska byggas radonsäkert. Detta krävs om man bygger nytt på ett så kallat högriskområde. Det finns olika sätt att göra detta på. Ett är att lägga en tjockare betongplatta som grund. Ett annat är att man lägger ut dräneringsslangar under golvet. Till dessa kan man sedan ansluta ventilation om det behövs.

Om radonet kommer från byggnadsmaterialet

Det vanligaste är att radonet kommer från alunskifferbaserad lättbetong, så kallad blåbetong. Men även andra bergarter, till exempel vissa typer av granit kan ställa till problem, säger Nils Hagberg. Om man till exempel använder sprängstensfyllning kan man skapa ett markradonproblem även om man inte hade det tidigare.

Kommer radonet från byggmaterialet så kan man åtgärda detta på följande vis:

1. Fixa ventilationen. Här är det viktigt att man installerar rätt sorts ventilation. Enbart en frånluftsfläkt kan få motsatt effekt än vad som eftersträvas – den skapar ett undertryck i huset. Därför krävs det att man får in tillräckligt med tilluft i huset.

Ventilationsåtgärden som rekommenderas är att installera ett till- och frånluftssystem. Skaffa ett system med värmeåtervinning – på så vis tar man tillvara på energin i den uppvärmda luften.

– Men detta klarar man inte av att installera själv, säger Nils Hagberg. Här ingår också ett styrsystem som justerar att det inte blir för mycket över- eller undertryck.

Radonet följer med husets naturliga luftcirkulation, förklarar Nils Hagberg. Den finns alltså i hela huset. Men säger han, har man höga radonvärden i källaren men inte i övriga huset kan man börja med att stänga källardörren för att på så vis minska spridningen i huset.

2. Tapetsera bort radonet. Genom att tapetsera med en speciell lufttät tapet hindras radonet från att komma ut från väggen.
– Det fungerar bra, säger Nils Hagberg, men vi vet ännu inte hur pass långvarig effekten är. Likaså är principen med att hindra radonet från att komma ut svårt eftersom skarvar och elledninger alltid finns där.

3. Riv väggen. En radikal metod, säger Nils Hagberg, och kolla först att det inte är en bärande vägg.

Om radonet kommer från vattnet

För att få problem med radon i vattnet förutsätts att man har egen brunn. Kommunalt vatten har alltid låga radonhalter.

– 1 000 bequerel i vattnet ökar halterna i huset med 100 bequerel, förklarar Nils Hagberg. Det blir en tillfällig höjning precis när man duschar till exempel. Största risken med radon i vattnet är just att det sprids i huset i luften.

Fakta om radon

Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Vid sönderfallet sänder radonet ut strålning som kan skada cellerna i luftvägar och lungor. Radon är efter rökning den vanligaste orsaken till lungcancer och Strålskyddsinstitutet beräknar att cirka 500 personer årligen dör i lungcancer orsakad av radon.

Därför finns det gränsvärden för vilka radonhalter det får vara i hus och fastigheter. 400 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter luft) är riktvärdet för befintliga byggnader. Men för nybyggen är gränsvärdet 200 Bq/m3.

Det enda sättet att upptäcka radon på är att mäta. Beroende på varifrån radonet kommer och på hur hög halten är finns sedan ett antal åtgärder för att sänka den.

Radium finns överallt i naturen, mer eller mindre koncentrerat. Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet.
Beroende på varifrån radonet kommer och på hur hög halten är finns sedan ett antal åtgärder för att sänka den.

Bra att veta

Vid installation av radonsänkande åtgärder kan man få bidrag av Boverket. För att åtgärda radon i vatten finns inga bidrag att söka längre. Läs mer på www.boverket.se

Vill du veta hur markradonvärdena är i ditt bostadsområde? Många kommuner har i dag upprättat så kallade radonriskkartor där man har identifierat områden med förhöjda radonhalter.

Lästips

Radonboken. Åtgärder mot radon i befintliga byggnader av Bertil Clavensjö, Gustav Åkerblom, Liber distrubition. Finns i ny upplaga från 2003.

SSI: s hemsida, www.ssi.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar