Så funkar det: Att isolera vinden

Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!


När behövs det?

Runt 15 procent av värmen pyser ut genom taket i det svenska genomsnittshuset.

– Att isolera vinden är ett väldigt bra sätt att minska energiförlusterna, säger Ingemar Samuelson, forskare på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och föreståndare för FuktCentrum.

Hur gör man?

Varm och fuktig luft inifrån bostaden får inte komma upp på vinden. Plastfolien – ångspärren – i innertaket måste därför vara tät. Kolla att plastfolien ansluter tätt mot väggar och genomföringar. Täta kring ventilationsrör, skorsten och andra genomföringar. Även luckan till vinden ska vara väl tätad.

Tänk på att ombyggnation och ingrepp i huset kan spräcka ångspärren och skapa fuktproblem.

Lösull passar särskilt bra till vindbjälklag. Isoleringen fyller ut bra i alla skrymslen och vrår – inga glipor kring takstolar, ventilationsinstallationer och så vidare.

– Med isolering i form av skivor blir det lätt luftglipor som minskar isolerförmågan, säger Ingemar Samuelson.

Lösull finns både i form av mineralull och cellulosafiber. Tänk på att välja ett typgodkänt system.

Energimyndighetens rekommenderar en isolertjocklek på 500 mm i ett vindbjälklag.

Se till att vinden ventileras med ventiler och en luftspalt mellan isolering och yttertak. Luftspalten ska vara minst fyra centimeter och det ska finnas ventiler i varje gavel.

Vem kan hjälpa till?

Rådgör med isoleringsentreprenör vad gäller själva isoleringen och byggingenjör eller snickare vad gäller ventiler, luftspalt, ångspärr och tryck.

– Det bästa är att lämna bort jobbet till en firma. Det går lätt och smidigt för dem att spruta in lösull med slang från en lastbil, tipsar Ingemar Samuelson.

Vad kostar det?

Runt 10 000 kronor för en medelstor villa, visar en koll med branschen. Räkna med mellan 180-600 kronor per kubik. Priset beror bland annat på vindens storlek.

Vad kan gå fel?

Samtidigt som isoleringen sparar energi blir klimatet på vinden sämre. Ju mer isolering desto större blir risken. Temperaturen sjunker och därmed finns risk för fuktskador och mögel. Saker som förvaras på vinden kan bli fuktskadade, påpekar Ingemar Samuelson.

– Problemen som kan uppstå beror på att det kommer in fukt, utifrån eller inifrån huset. Om fuktig luft kommer upp på vinden inifrån kan det bli kondens på vindens innertak.

Förebygg med ventiler på vinden och en luftspalt mellan isolering och yttertak. Tänk på att alltför mycket ventilaton inte heller är bra.

Och se till att det är undertryck i huset. Eldar du i skorsten skapas ett kraftigt luftutsug, vilket skapar ett undertryck. Om du byter till värmepump och slutar använda skorstenen får du sämre ventilation och ett invändigt övertryck istället. Då kan fuktig inneluft pysa ut på vinden och ge upphov till mögelskador.

– Åtgärda med att sätta in en extra fläkt i huset, gärna i köket, som är igång hela tiden. Ta hjälp med att mäta tryckskillnaden av en konsult. Och kolla nästa vinter om det finns rimfrost på vindstakets insida. Det är ett tecken på att det kommer in fuktig luft på vinden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar