Riv en vägg – och bygg en ny

Man talar ibland om att flytta en vägg. I själva verket river man ju väggen – och bygger en ny på ett nytt ställe.


Riv en vägg

Om det finns en dörr i väggen, så demonteras den först så här: Häng av dörrbladet, bänd loss fodren på båda sidor plus eventuellt smygvirke, såga av infästningsspikarna i springan mellan karmen och väggen eller om det är karmskruv, skruva upp dessa.

Beroende på hur väggen är byggd angriper man den på olika sätt. Vill man bevara materialet, måste man gå försiktigare till väga, och då blir det lite besvärligare.

Se upp med elektriska installationer, som ska rivas av behörig elektriker.

1. En träregelvägg klädd med skivor rivs enklast genom att såga med handklinga ett eller ett par horisontella och/eller vertikala spår på väggens ena sida. Ställ in klingan så att du bara sågar igenom skivorna.

2. Riv ner skivorna och kontrollera var elinstallationerna finns. En del väggar är fyllda med mineralull, och den kan sparas till den nya väggen. Såga likadana spår i skivorna på andra sidan väggen och riv dem.

3. Såga av reglarna, så går det lätt att få bort dem. Vill du bevara dem, bänd loss med kofot och eventuellt slägga. Om det är stålreglar, kapa med metallsåg eller plåtsax. Skenorna som sitter i tak och på vägg och golv kan skruvas loss.

Hus äldre än från 1950-talet är ofta byggda av massiv 2-2,5″ spontad plank klädd med papp eller puts på båda sidor. Om du lokaliserat elledningarna, ställ in klingan på drygt halva väggens tjocklek och såga ett horisontellt spår på exakt samma höjd på båda sidor av väggen. Om du träffat rätt, har du sågat igenom hela väggen, som nu bör gå lätt att bända loss från golv och tak.

Men planken är av god kvalitet och det kan vara idé att spara och återanvända dem. Försök bryta loss dem hela med kofot eller såga åtminstone spåren så nära golv och tak som möjligt.

Efter dessa uppsågningar av väggen får man gå lös på den med kofot, slägga och hammare eller andra lämpliga verktyg och tillhyggen. Skydda väggen intill med skivor eller klotsar när du bänder, så undviker du märken.

Bygg en träregelvägg

1. Rita upp på golvet, väggarna och taket var ena kanten på regelstommen ska hamna. Använd långt vattenpass eller lod och rita helst med snörslå så att linjen verkligen blir rak.

2. Montera reglar på golvet, väggarna och taket utefter linjen. Vill du inte göra märken i golvet, använd elastisk fogmassa och ”limma” i stället. Massan kan senare skrapas bort om väggen ska rivas i framtiden.

3. Kapa första väggregeln ”snålt” så att den spänns fast mellan golv- och takregeln, loda och fäst den med sitt centrum 600 millimeter från anslutande vägg. Obs! I första facket blir måttet centrum till centrum cirka 578 millimeter för att 1,2 meter breda väggskivor ska kunna monteras enklare.

 

4. Fortsätt med de andra väggreglarna, med måttet 600 från centrum till centrum, bort till andra väggen. Du har tur om det sista facket blir exakt som det första. Spänn inte för hårt mellan golv och tak, för då kan dessa tryckas isär och de tidigare monterade reglarna lossna.

5. Om du ska ha en dörr i väggen, lämna en öppning mellan två väggreglar 20-30 millimeter bredare är dörrkarmen. Montera även en regel på tvären (kortling) mellan dessa med cirka 10 millimeter glipa ovanför dörrkarmen. Golvregeln kan antingen monteras med öppning för dörren från början eller kapas efteråt. 

Illustrationer RK Illustrationer

6. Klä ena sidan av väggen med önskad skivkvalitet. Dubbla skivor rekommenderas, innerst en 12 millimeter spån- eller plywoodskiva som går att skruva i för att fästa upp saker på väggen och utanpå det en 13 millimeter gipsskiva som är lämplig att måla eller tapetsera.

7. Nästa steg:
– Låt elektrikern i förekommande fall göra sina installationer.

– Fyll mellanrummet med mineralull om så önskas. (Dämpar ljudöverföringen något.)

– Montera skivorna på andra sidan väggen.

– Montera dörren.

– Spika dörrfoder, golvsocklar och taklister efter önskemål.

– Måla och tapesera.

– Sist kommer elektrikern och monterar strömbrytare och vägguttag.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar