Nu är bästa tiden att mäta radon

Eldningssäsongen har börjat - det är dags för koldosor och spårfilm.


Mätning av radon i inomhusmiljö.

Trots alla skriverier om radon är det bara vart sjätte småhus i landet som någonsin kontrollerats. Visst kan vi få i oss radioaktiv strålning i samband med röntgenundersökningar och kvardröjande strålning från Tjernobylkatastrofen, kärnvapenprov etc, men den största källan i vår miljö är radon.

Varje år är det enligt Statens strålskyddsinstitut ca 900 människor som dör av lungcancer, som orsakats av radon. Risken är störst för rökare och för dem som utsätts för passiv rökning.

Alla hus under gränsvärdet 2010?

Regeringens radonutredning har i ett förslag till skärpt åtgärdsprogram som första delmål att inga bostäder, skolor eller daghem ska ha en radongashalt som överstiger 400 Bq (becquerel) per kubikmeter luft, d v s dagens gränsvärde. Kring 100 000 småhus måste saneras till dess, men under de drygt 20 år som gått sedan man började bekämpa radon har bara omkring 20 000 åtgärdats, och i en tredjedel av fallen har alltså saneringen misslyckats.

Markradon störst problem

De flesta tror kanske att den ökända blåbetongen är den största boven, men det är värre med markradonet. Saneringsföretagen har i många fall försökt lösa radonproblemen med att öka ventilationen, men det kan betyda att mer radonhaltig luft än tidigare sugits in i husen. Den åtgärden kan göra mer skada än nytta, och bör bara användas där radonet kommer från byggmaterial. Dessutom har man ofta slarvat med efterkontrollen.

Varierande radonhalt

Det finns kartor över vilka områden som avger mest markradon, men man kan inte säkert veta vilken mängd strålning ens hus är utsatt för, utan att mäta. Denna kan variera mycket både mellan olika områden och inom dessa. Det är därför inte omöjligt att ditt hus är ett av dem med förhöjt gränsvärde, även om grannen mätt sitt med godkänt resultat.

Här får du hjälp

Ta kontakt med kommunens miljö- och hälsoskyddskontor, eller leta efter någon lämplig firma, som kan hjälpa till att mäta. På Gula Sidorna letar du under någon av rubrikerna Radon, värmemätning, Fastighetsmätningar, besiktningar, Ingenjörer ­ byggnadsteknik, samhällsplanering, Ingenjörer ­ geologi, geoteknik, Sanering eller Ventilation, luftbehandling.

Kostnaden kan röra sig om ca 500 – 2 000 kr för en seröst genomförd mätning med koldosor eller spårfilm.

Mätningen ska pågå under ett par månader och måste ske under uppvärmningssäsongen ­ det är således hög tid just nu. Det duger alltså inte med en engångsmätning, för man ska ha fram ett medelvärde.

Bidrag till sanering

Behöver sedan huset saneras kostar det betydligt mer ­ i allmänhet mellan fem och trettio tusen, beroende på åtgärder och omfattning. Du kan få ett statligt bidrag för att sänka radonhalten om den är högre än gränsvärdet. För att kunna få bidrag ska du både äga och bo i huset.

Du får hälften av den godkända kostnaden för saneringen, idag högst 15 000 kr, (bidrag under 1000 kr betalas inte ut). Men riksdagen har föreslagit att bidraget ska höjas till max 25 000 kr och att man ska kunna få ett räntefritt lån till den del man får betala själv.

Du bör begära att den firma du anlitar ger en skriftlig garanti på att radonhalten efter sanering underskrider gränsvärdet t för nybyggda hus, 200 Bq/m3. På lång sikt vill regeringen t o m att ingen ska behöva ha mer än högst 50 Bq/m3 i bostaden, så man ser mycket allvarligt på saken.
Se också till att en efterkontroll ingår i offerten.

Påverkar husvärdet

Riksdagen har även tillsatt en miljömålskommitté, och den har föreslagit att radonhalten obligatoriskt ska deklareras vid en husförsäljning. Redan nu får man sänkt taxeringsvärde om radonhalten ligger över 400 Bq/m3. Förutom rena hälsoskäl finns det alltså anledning att undersöka om radonhalen är för hög även av den orsaken.

Läs mer om radon:

www.ssi.se/radon

www.gammadata.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar