Annons

Isolera huset

Byggmaterial

Ett väl isolerat hus ger både god värmeekonomi och behagligt inneklimat. Men dessvärre är det inte bara att fylla vinden med glasull och täta alla springor runt fönster och dörrar ordentligt. Ett hus får inte vara för tätt heller. Här får du lära dig grunden i konsten att isolera rätt.

Av: Lars E Olsson, 27 juni 2002

Det har aldrig varit enkelt eller billigt att få ett gott inomhusklimat vintertid i Sverige. Gamla otäta hus i kombination med oekonomiska värmekällor, har kylt ned bostäderna så till den milda grad att enda sättet att överleva var att samla familjen i ett enda rum - oftast köket.

Ändå har stora ansträngningar gjorts, både för att mildra kölden och energiåtgången. Den främsta insatsen stod Carl Johan Cronstedt för, som konstruerade den svenska kakelugnen på 1760-talet. Äntligen kunde man ta tillvara nästan all värme från elden och magasinera den i den tunga kakelugnskroppen så att den länge kunde avge god rumsvärme. I en kakelugn leds röken först upp, sedan ned i framkant på ugnen och sedan upp i bakkant och ut i skorstenspipan.

Våra förfäder hade inte trott sina ögon om de sett vilka inomhusmiljöer vi skapat idag. Full stugvärme i hela huset och uppvärmt över hela vintern! Det är vad dom skulle kalla för överdåd. Om dom nu haft chansen att ha några synpunkter på vårt sätt att leva.

Men hur skall vi då kunna uppnå ett gott inomhusklimat utan att ruinera oss på energiräkningar? Svaret är att ha en god byggnadsstomme i huset och skaffa en god isolering. Men isoleringen måste utföras med vett och sans.

Ett bra isolerat hus ger både god värmeekonomi och behaglig inomhusmiljö. Men det gäller att göra det på rätt sätt, och inte överisolera.

Annons

Mineralull vanligast

Det vanligaste isoleringsmaterial som finns på marknaden idag är mineralull - samlingsnamnet för både glasull och stenull. Denna industriprodukt utvecklades i USA och har funnits i de Skandinaviska länderna sedan 1930-talet och är även internationellt sett det dominerande isoleringsmaterialet. Och torde förbli så ett antal decennier. Båda dessa produkter kräver enorma industrianläggningar för tillverkningen.

Glasull tillverkas av smält glas som spinns till tunna trådar. Här har produkten vidareutvecklats de senaste decennierna - dagen glasull är inte alls så "stickig" att jobba med som den var tidigare eftersom de spunna trådarna är mycket tunnare idag. Det finns till och med glasullsprodukter som man kan hantera med bara händerna idag. Glasullens trådar besprutas sedan med ett bindemedel som härdas i en ugn. Det är det härdade bindemedlet som ger glasullen sin gula färg och stadga. Tillverkningen i Sverige av glasull sker i Billesholm, nära Helsingborg i Skåne.

Stenull tillverkas av mineralerna diabas och dolomit, som liksom glaset smälts vid mycket höga temperaturer och spinns till tunna fibrer. Även stenullen hålls samman av ett bindemedel som härdas i ugn.

Stenull bäst som brandisolering

Jämför man glasull och stenull har de ungefär samma isoleringsförmåga och i stort sett samma konsumentpris. Ett paket med 10 centimeters tjock isolering täcker 6 kvadratmeter och kostar ca 300 kr, dvs ca 50 kr/kvadratmeter. Det är materialet väl värt!

Glasullen är möjligen mer lämpad till fyllning i regelverk eftersom den är smidigare än stenullen. Stenullen är däremot bättre som brandisolering och i lägen där den utsätts för tryck - tex. om den gjuts in i betongplattor. Båda materialen har dessutom goda ljudisolerande egenskaper.

För allt arbete med mineralull bör man tänka lite på sin arbetsmiljö. Det är bäst att ha en ordentlig overall och handskar på sig så man skyddar kroppen mot mineralfibrerna. Ventilationen bör vara god och man skall ta vara på spillet omedelbart så man inte går omkring och trampar på detta och frigör fibrer i onödan till inandningsluften.

Sågspån och fårull

Men det finns ytterligare isoleringsprodukter på marknaden idag. I Sverige kan man hitta finmalda och brandsäkra sågspånsprodukter med goda isoleringsegenskaper - liknande de ekofibrer som utgår från återvunna dagstidningar som finfördelats och brandsäkrats.

Det finns också företag som säljer isolering av kork, och i grannlandet Norge har man isoleringsmaterial av fårull - lustigt nog i ett land med gigantiska oljetillgångar. Eller kanske just därför?

Vinden bästa stället att börja på

Tveklöst är det så att isolering lönar sig - tänk bara på hur höga energipriserna är, så förstår du att om man bara sparar en bråkdel av dessa varje år, så blir det på sikt stora pengar. Men det gäller också att prioritera VAR i huset man isolerar. Den bästa effekten får man om man isolerar vinden, den näst bästa om man isolerar golvet och därefter gäller det isolering av väggar, fönster och dörrar.

Den mesta av värmen från ett hus försvinner ut genom taket eller grunden. Men HUR skall man då isolera för att uppnå bästa effekt? Rent allmänt kan man säga att det gäller att fylla regelverken - d.v.s utrymmet mellan reglarna - ordentligt, utan att packa dem alltför fulla. Det är ju trots allt den stillastående luften i isoleringsmaterialet som ger själva isoleringseffekten.

Tänk på ventilationen

Det man kan varna för är att packa vindarna alltför fulla med isoleringsmaterial - om detta stoppar den naturliga luftventilationen. Många hus har fått omfattande rötskador på vinden som orsakats av alltför mycket tätpackad isolering som tagit bort den luftspalt utmed yttertaket som måste finnas kvar för att taket inte skall ruttna. Och även om man nu isolerar ett hus måste det vara välventilerat. Snålheten får inte bedra visheten!

Med ett alltför tätt och alltför välisolerat hus stiger inomhusfukten - eftersom den inte längre kan ventileras bort. Då läggs också grunden till att det kan bli framtida problem med mögel och skadeinsekter - som gillar hög luftfuktighet.

För att inte tala om kvalstren - de små allergiframkallande spindeldjuren i våra sängar - som spridits över i stort sett hela landet de senaste decennierna. Direkt gynnade av ett fuktigare - och överisolerat - inomhusklimat. Det är därför man skall isolera med kunskap och förstånd.

Se över fönster och dörrar - och exteriören!

För att täta och isolera ett hus - både för kölden och inträngande buller - måste man också se över tätningen kring fönster och dörrar. I bygghandeln idag finns det utmärkta produkter att tillgå. Det finns tätningslister för både fönster och dörrar som man klistrar på eller skjuter fast med en häftpistol. Den senare metoden är att föredra för att inte isoleringen skall fastna i fönstret och rivas loss när man öppnar det. För att köpa material till denna isolering behöver man bara veta hur stora springorna är som skall tätas och vilken färg man föredrar - brunt eller vitt.

Tänk även på hur huset kommer att se ut exteriört efter en isolering. Vem vill ha ett överisolerat hus där man isolerat fasaderna på utsidan, men inte flyttat ut grunden, fönstren och takfoten? Här har alltför mycket energisnålhet förstört karaktären på tusentals vackra byggnader runtom i landet. Där är det dags att återställa ordningen och demontera tidigare snålhetsmisstag! Och få tillbaka hus med naturligt goda inomhusklimat!

Termokameran hittar läckorna

Det är inte lätt att se med egna ögon om byggnadens isolering fungerar. Men här finns det tekniska hjälpmedel att tillgå. Med termokameror kan man fotografera ett hus och se var värmen läcker ut ur byggnaden och det blir därmed mycket lättare att sätta in de isoleringsinsatser som verkligen behövs. Företag som erbjuder dessa tjänster kan enklast hittas på Internet under till exempel sökordet; termofotografering.

Fotnot:
Eftersom det är svårt att så här i en allmän artikel gå in på exakt hur man går till väga när man isolerar sitt hus, rekommenderar jag att du som går i isoleringstankar, tar en titt i någon av de isoleringshandböcker som tillverkningsindustrin tillhandahåller. Mycket information kan även laddas ner från Internet.. Prova med sökorden: mineralull, stenull, glasull eller byggnadsisolering. Läs dessa anvisningar och följ de råd som ges.

Förr i tiden isolerade man byggnaderna så gott man kunde och hade material till. I timmerhus var stockarna drevade med husmossa för att minska värmeförlusterna. På insidan av timmerväggarna kletade man ut lera uppblandat med svinborst vilket fungerade som armering. På detta kunde man sedan klista tidningspapper för att täta väggarna. Tapeter var en lyx som inte var alla förunnat. Trossbottnarna i golven fylldes med lera eller sand för att minska golvdraget och försvåra för råttor att ta sig in i huset.
Bjälklagen till taket fylldes med lättare material; sågspån, kutterspån, tång eller vad man hade tillgång till. Man eldade så gott man kunde - och frös.

Illustration: Rakhsha Razani

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

27 juni 2002 Lars E Olsson
Annons
Annons
Mer om Byggmaterial

Snyggt skydd snabbt

Byggmaterial Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet, som inte är heltäckande utan släpper igenom lite ljus och gör det möjligt att se ut, snickrar du enkelt på en dag.

Byggvaror på krita inget för karaktärslösa

Byggmaterial När bankerna blir mer ovilliga att låna ut pengar väljer många att handla på byggvaruhusens egna kreditkort.

Så funkar det: Att isolera vinden

Byggmaterial Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

Är ditt hus välisolerat?

Byggmaterial Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet var och hur bostaden redan är isolerad, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

Så väljer du rätt uteträ

Byggmaterial Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

Skruva i väggen

Byggmaterial Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Byggmaterial Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]