Skruvat värre blev det när vi snackade med Christian på Grabber.
Skruvat värre blev det när vi snackade med Christian på Grabber.

Fem frågor och svar om skruvar

Byggmaterial

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor om skruvar. 

Av: Anja Källstedt, 02 februari 2017

Varför ska jag alltid välja de dyrare skruvarna?

– Det är användarvänligt. Det blir rätt på en gång. Du sparar tid i slutändan. Använder du kvalitetsprodukter från början så blir det ett snyggt slutresultat som håller så länge du vill att det ska sitta, och dessutom sparar du tid.

Har du något konkret exempel?

– Absolut! I dag finns det till exempel skruvar med så kallad quick grab point som greppar direkt. Eller skruvar med klämkraft, så kallade t-rex, som pressar ner trallen när den lyfter. 

Annons

Hur skiljer sig skruvarna åt, förutom de tekniska lösningarna?

– Stålkvaliteten och tillverkningen. Du vet att du köpt billig skruv när de går av för att du träffar första bästa kvist.

Är träskruv för utomhusbruk alltid rostfria?

– Nej, men däremot ytbehandlade. Och det är precis som med lacken på bilen – rappar du sönder den tappar den i livslängd.

Numera är det så kallat torx-huvud på de flesta skruvarna, men även krysskruv går att köpa. Vilket ska man välja?

– När du ska skruva i trä blir det allt vanligare med torx, vilket är att föredra eftersom den har betydligt bättre greppförmåga mellan bits och skruvskalle när skruven väl har gått ner i virket en bit. När du skruvar gips funkar det fint med philipsskalle, alltså krysshuvud, men det kan däremot vara värt att lägga en peng på skruvar med dubbelhuvud – då kommer första huvudet och fläker upp pappen och det and-ra viker in den, vilket ger ett snyggt slutresultat med en gång. Du sparar tid och får snickarglädje, du får en glad hantverkare som sätter väggen och en glad målare som slipper göra efterjobbet. 

 

Om christian

Namn: Christian Löf Thuresson.
Ålder: 27 år.
Bor: I Sundbyberg. 
Gör: Är försäljningschef på Arne Thuresson Byggmaterial, Grabber.
Föredrar själv att skruva: ”Trall, och då är min favoritskruv t-rex.”

02 februari 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Byggmaterial

Snyggt skydd snabbt

Byggmaterial Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet, som inte är heltäckande utan släpper igenom lite ljus och gör det möjligt att se ut, snickrar du enkelt på en dag.

Byggvaror på krita inget för karaktärslösa

Byggmaterial När bankerna blir mer ovilliga att låna ut pengar väljer många att handla på byggvaruhusens egna kreditkort.

Så funkar det: Att isolera vinden

Byggmaterial Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

Är ditt hus välisolerat?

Byggmaterial Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet var och hur bostaden redan är isolerad, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

Så väljer du rätt uteträ

Byggmaterial Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

Skruva i väggen

Byggmaterial Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Byggmaterial Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.