Annons
Foto: Decatak

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg

I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har oftast inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om ditt gamla tak och behandla det. Daniel Ljungskog från Decatak guidar rätt i takdjungeln.

Av: , 05 mars 2018

Anledningarna är många, men det är bland annat surt regn, mossa och föroreningar som gör att tak ofta förlorar sin funktion. Många väljer att lägga pengar på ett helt nytt tak – medan du egentligen ofta kan behandla ditt befintliga tak, som ofta är av högre kvalitet.

Ta reda på hur ditt tak mår

Låt en takexpert besiktiga ditt tak. Daniel Ljungskog från Decatak, som har flera takexperter med erfarenhet av upprustning och behandling av gamla tak, menar att du kan spara pengar på att ta reda på om du faktiskt behöver byta ditt tak eller inte.

– Det är superviktigt att det görs av en expert, så att du får reda på om det finns något att göra eller om det är för sent. Ditt tak kan naturligtvis vara i så pass dåligt skick att det inte går att åtgärdas. Då måste du ta det dyra steget och byta taket.

Vädret avgör slitaget

Tak utsätts dagligen för väder och vind, som snö och regn. Det sätter sina spår. Skyddsskiktet bryts ned, och takpannorna förlorar sin förmåga att stå emot mossa, föroreningar och andra yttre omständigheter. När det händer börjar nedbrytningen av pannorna.

Med tiden börjar mossa leta sig in i takpannorna, och det finns en överhängande risk för krackelering vid sjunkande temperaturer.

– Vid ett normalt takbyte samlas mycket material som behöver slängas i stora, otympliga containrar. Det är varken bra för miljön eller plånboken. Bortforslingen av plåt, läkt och papp blir snabbt ett omständligt moment, men sådant behövs inte när vi gör vår takbehandling, säger Daniel Ljungskog, besiktningsman på Decatak, och trycker på det faktum att om man behandlar sitt befintliga tak kan man spara en hel del pengar.

Vilka andra fördelar finns det med er takbehandling?

– När vi behandlat minskar takpannans uppsugningsförmåga med 94 procent. Det innebär att det mesta vattnet inte tränger in i pannan utan rinner ovanpå och ner i stupröret. Skyddsskiktet som läggs på är mycket flexibelt och UV-beständigt – det gör att det står emot stora temperaturskillnader, och ger ditt tak ett permanent skydd i många år framöver, berättar Daniel Ljungskog.

Andra fördelar med Decataks takbehandling:

Kostnadseffektivt

Priset är ungefär en fjärdedel av vad ett normalt takbyte kostar, och takbehandlingen tar ungefär 1-2 dagar att slutföra.

Miljövänligt

Ett takbyte genererar vanligtvis 1-2 containrar med deponiavfall, vilket är cirka tio ton om man bor i en normalstor villa. Det undviks helt om man endast behandlar det befintliga taket.

Estetiskt

Trots att ditt gamla tak ligger kvar kan du ändra färg på plattorna. Kanske vill du välja en färg som passar bättre till färgen på huset?

Garanti

Behandlingen utförs med förstklassiga produkter, och Decatak kan således ge tio års garanti i och med takbehandling.

Ensamrätt på färg och vaxbehandling

Decatak har ensamrätt på sina produkter i Sverige. Bland annat ingår en vaximpregnering, som i sig förlänger livslängden ytterligare på taket.

 

05 mars 2018
Annons
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...