Familjen Holmgrens villa med nya fönster utan att de påverkar exteriören.
Familjen Holmgrens villa med nya fönster utan att de påverkar exteriören.

Vinterisolera fönstren enkelt!

Fönster

Vill ni skaffa moderna 3-glasfönster men tycker att de förstör husets karaktär och är dyrt? Här finns lösningen! Släng inte ut era gamla fina fönster. Vinterisolera dem enkelt istället.

Av: Camilla von Otter och Bo Holmgren, Foto Bo Holmgren, viivilla.se januari 2013, 14 december 2012

Ett sätt bland flera att vinterisolera sin villa är att byta ut villans gamla två-glasfönster och montera in nya med tre-glas. Och detta är inget nytt, så gör många villaägare för att få ned värmekostnaderna. Men det är ju inte gratis. I kalkylen ingår att riva ut alla gamla fönster, i en tvåvåningsvilla kan det handla om en tio-femton stycken. Nya treglasfönster med standardmått som beställts kanske inte passar exakt i de tomma fönsteröppningarna, speciellt i gamla villor. Vid montering av de nya behöver man därför ofta bygga om och göra ingrepp i fasaden.

Ett annat skäl att inte byta till moderna fönster är att de inte passar in exteriörmässigt. De förändrar husets karaktär, ofta till det sämre.

Familjen Holmgren bor i ett äldre hus av Ornästyp från 1930, byggt i halvtimmer och med blyinfattade fönster med handblåsta glasrutor. De blyspröjsade fönstren bidrar i hög grad till villans karaktär.

Dessvärre läcker värmen ut och kylan in genom blyet och skarvarna mellan de enskilda glasrutorna.

Annons

- Eftersom villan har 24 fönster av denna typ påverkade det kraftfullt vår värmeekonomi berättar Bo Holmgren. Speciellt under kyliga vintrar då vi ofta fick kallras och isrosor på glasen och usel innetemperatur.

Vad göra?

Att byta fönster mot moderna tre-glas vore att förstöra husets exteriör och charm. Det skulle dessutom kosta rejält med pengar eftersom fönstren inte hade standardmått utan måste specialbeställas. Att lägga på fejkade blyinfattningar efteråt på nya fönster kändes konstlat och främmande för oss.

- En dag fick vi reklam i brevlådan från Boklimat om hur man isolerar fönster inifrån utan att behöva byta ut dem, berättar Bo. Efter kontakt med företaget kom man hem och förklarade hur det fungerade, mätte sedan upp alla fönsterkarmar från insidan, tog färgprov och lämnade offert några dagar senare. De nya fönstren har aluminumram med isolerlist och lackas i samma färg som originalfönstren.

Isolerglaset är behandlat bl a med en speciell osynlig silverfilm som ger glaset speciella egenskaper. Tillsammans med befintliga fönster blir det ett modernt 3-glasfönster

Efter ett par veckor kom två personer med alla insatsfönster. Innan de monterade slet man bort alla gamla tätningslister mellan fönster och karm. De ersattes med nya runt om. Alla fönster tvättades noga. Efter att de gamla rutorna tätats med silikon monterades de nya. De var förborrade att ta små skruvar (10 stycken/ram) som efter montage knappt går att upptäcka. Allt gick snabbt och behändigt på drygt en dag.

Detta gjordes hösten/vintern 2011.

-Vi har sedan dess utvärderat det hela, fått en bättre värme- och ljudisolering och klart bättre ekonomi när det gäller energikostnaderna, cirka 20 procent lägre, berättar Bo. Dessutom blåser det inte in genom fönstren som det gjorde förut! Och så har vi kvar våra fina blyinfattade fönster från 1930!

Så här gjorde familjen Holmgren

1. De nya måttbeställda helt ofärgade fönsterrutorna med specialbehandlat isolerglas i aluminiumram i rätt färg färdiga att monteras.

2. Innan man monterar in isolerglaset på plats tätar man den befintliga innerrutan mot fönsterkarmen med silikon så det blir absolut tätt. Tätningen blir helt osynlig.

3. Isolerglaset passas in i befintlig fönsterkarm. Rutan ställs på en speciell byggsockel så att exakt nivå uppnås.

4. När rutan måttats in, fixeras den först upptill och skruvas fast genom de i ramen förborrade hålen. Viktigt är att aluminiumramen är centrerad och inte blockerar fönsterhasparna.

5. Den nya rutan fäst på 10 ställen och sitter stadigt. Skruvarna, försänkta och lackade som ramen, syns knappt.

6. Den nya ramen med isolerglas på plats är ganska diskret och märks bara när man öppnar fönstret. Två saker bör man tänka på när den nya fönsterbågen installerats: Fönstret blir tyngre när det öppnas på grund av den nya tredje rutan och eftersom den sitter på insidan och täcker fönsterkarmen är det något svårare att stänga. Men det är små problem.

De nya isolerrutorna i aluminiumramarna hindrar drag och kallras och stör inte de spröjsade fönstrens utseende varken innefrån eller utifrån. Kort sagt det ser ut som förut men varmare och dragfritt!

14 december 2012 Camilla von Otter och Bo Holmgren, Foto Bo Holmgren, viivilla.se januari 2013
Annons
Annons
Mer om Fönster

Så slipper du kondens på dina fönster

Fönster Kondens är ett vanligt förekommande fenomen som är irriterande, fult och kan i värsta fall orsaka skador som till exempel mögel. Kondensen uppstår när värme och kyla möts. Därför immar rutorna väldigt sällan igen på sommaren på grund av att temperaturen inom- och utomhus inte skiljer sig åt så mycket då. Det är när temperaturen sjunker och vi värmer upp våra hus som kondensen bildas. Med rätt åtgärder kan du förebygga att fönstrena börjar imma.      

Annonssamarbete

Dags att byta fönster? – 5 tips vid fönsterbytet

Fönster Med nya fönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader, minska kondensen och få bättre skydd mot inbrott. Här är fem saker att tänka på vid fönsterbyte...

Snyggare fönster med spröjs

Fönster Att sätta spröjs är ett enkelt och billigt sätt att göra fönstren finare. Och om man själv gör dem kan man få det precis som man önskar.

Fönster i alu/trä med aluminiumutsida är nästintill underhållsfria och ett lättskött alternativ i vårt nordiska klimat.
Den här artikeln är sponsrad.

Byta fönster? Få bästa tipsen från Mockfjärds!

Fönster För de allra flesta är ett fönsterbyte en stor investering. Det är även en investering som du ska leva med under en lång tid. Att välja rätt produkter är därför viktigt och det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till.

Guide: Titt ut!

Fönster Glasklara nyheter och klassiska rutor för den som vill se bra ut.

Ljus från ovan!

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer...

Ljus från ovan! Takfönsterguide

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer ljus. Men de är också ett sätt att få god ventilation i huset. Här får du en liten marknadsöversikt.

Vi bytte vägg mot stora fönster

Fönster Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Så får du rätt solskydd

Fönster Solen är efterlängtad men ibland kan det vara skönt att slippa starka strålar och själv kunna reglera ljuset. Med rätt solskydd kan du få ett mjukare...