Smarta solskydd – moderna markiser

Att investera i en markis är att på en och samma gång bygga ett uterum, bättra på husets fasad, skapa ett svalt inomhusklimat och skydda krukväxter, möbler och textilier från solens strålar.


Nyproducerade moderna hus med stora glaspartier kräver markiser och solskydd. Ofta har arkitekten planerat för detta redan vid ritbordet. Ljusa markiser i jordfärger är trendigt just nu. Markis från Nordic Light. Foto Turnils

Det är härligt med solen. Men frågan är om det inte är ännu härligare att befinna sig i skuggan när gasset är som intensivast. Under en markis kan man njuta av dagens alla måltider och till kvällen transformeras platsen till ett skönt uterum dit dagg och fukt inte når.

Från att ha varit ett nödvändigt skydd mot sol och värme ses numera markiser som en naturlig del av husets arkitektur. En snygg markis förhöjer fasaden (likväl som en solkig försämrar intrycket).

-Det är lika mycket för designen som för funktionen man har markiser idag, säger Joachim Blomgren ordförande i Svenska Solskyddsförbundet.

Välj rätt modell

Det finns tre olika modeller på markiser: fallarmsmarkis, korgmarkis och terrassmarkis.

Terrassmarkisen är en stor markis som placeras just ovanför terrassen eller altanen.

Till fönstren kan man välja på korgmarkiser och fallarmsmarkiser. Fallarmsmarkiser är det vanligaste. Men har man oregelbundna eller runda fönster täcker korgmarkisen bättre.

Satsa på en bra duk

Företag som är specialister på solskydd använder väv som är gjord av 100 procent spinnfärgad akryl. Den bleks inte, är impregnerad mot väta och behandlad mot röta. Möjligheterna att skaffa sig en alldeles egen design på markisen är minst sagt goda: Enfärgad, blockrandig eller mönstrad duk? Med eller utan kappa? Och ska kappan vara vågig eller rak? Infärgat kantband eller i avvikande färg?

-Vi säljer mest av enfärgade markiser just nu, berättar Joachim Blomgren. De klassiska färgerna vinrött, mörkblått och mörkgrönt har fått konkurrens av hela gråskalan och nyanser av jordfärger som ockra, brunt och off-white.


Fönstermarkiser är både solskydd och designade accenter i fasaden. Fallarmsmarkiser är den vanligaste formen av fönstermarkiser. Här i blockrandigt gult och vitt från Riviera… … traditionellt grön med vågig kappa från Nimex… …och ljust grönt med rak kappa från Nordic Light.

Motor, sensor eller vev?

Motor och sensorstyrda markiser betraktades förr som en lyx. I dag är det allt vanligare att folk betalar lite extra för att framförallt terrassmarkisen ska vara motordriven. För ett aktivt solskydd finns det också motorer som kan kopplas till sensorer som känner av sol och vind. Vid solgass fälls markisen ut. Blåser det, eller om solen går i moln, fälls markisen in.

Välskött markis håller länge

Om du sköter om din markis håller den i 10-20 år. Ta för vana att tvätta av markisen en gång på våren och en gång på hösten. Det tar en halvtimme och är absolut värt det!

Ta framträdgårdsslangen, spola av markisen med ljummet vatten. Ta sedan en tvättsvamp med lite handdiskmedel på och skura ren markisen från löv och lösa partiklar. Skölj noga bort allt diskmedel. Klart! (Att rulla in en blöt markis går bra, men på höstkanten kan man låta den torka upp ordentligt innan inrullning.)

   Korgmarkiser täcker oregelbundna fönsterpartier och gör sig även bra över entrén. Markis Brage från Nordic Light.

Terrassmarkisen skapar ett lyxigt uterum. Bröderna Andersson.

Tips inför ditt markisköp

– Planera ditt köp i god tid

Tänk på att det är billigare att köpa markiser under vinterhalvåret. Det säger sig självt att landets markisförsäljare har det lite lugnare från november till mars i vårt mörka land, och därmed åker priset ner en bit.

– Välj rätt kvalitet

Till sommarstugan, där du vistas några få gånger om året, kanske du ska välja en markis från ett byggvaruhus. Till ett permanentboende lönar det sig att satsa på kvalitét. Företag som specialiserat sig på solskydd har ofta mycket hög kvalitét på sina produkter.

– Anpassa markisen efter husets förutsättningar

Kan man montera markisen på väggen, finns det reglar att skruva fast den i eller måste den sitta i takfoten? Svåra frågor för en lekman att ge sig på kanske, men många specialister kommer gratis och kollar husets förutsättningar och mått innan de ger en offert.

– Var noga med måtten!

Om du själv mäter upp din uteplats, tänk på att markisen ska gå åtminstone en halvmeter längre ut än denna för att ge bra solskydd vid lägre solvinkel. De flesta terrassmarkiser har armar som kan vinklas ner och då får man nytta av markisen även vintertid då solen står lågt.

Garanti

Om du köper din markis av ett företag som är medlem i Svenska Solskyddsförbundet får du tre års skriftlig garanti. Garantin tas över av förbundet om företaget upphör eller vägrar fullgöra sina förpliktelser. För mer information kontakta Solskyddsförbundet 08-37 80 82 eller www.solskyddsforbundet.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar