Maffiga markiser

Skön skugga och skydd mot regn - allt detta ger en härlig markis. Dessutom kan den faktiskt förlänga sommaren...


Under en terrassmarkis får man en ombonad känsla, trots att man sitter utomhus. Förutom att den skyddar mot sol dämpar den ljud och du slipper kvällsfukten.

En terrassmarkis förstorar vardagsrummet och förlänger sommaren. Dessutom ger den skön skugga de hetaste sommardagarna.

Alla hus klär inte i glasade uterum. Åt söder och väster blir det under sommaren dessutom fort för varmt. Lösningen kan då vara en markis.

Men en stor terrassmarkis kostar en hel del, så det är viktigt att satsa på bra kvalitet. Markisen ska tåla stora skiftningar i väderlek och temperaturer. Den ska stå emot angrepp från starka solstrålar, regn, luftföroreningar och mögel samt helst även en del vind. Det som får ta mest stryk är väven, även om konstruktionen och framför allt vikarmarna också kan bli hårt utsatta. Man kan nog utgå ifrån att de allra flesta företag som specialiserat sig på solskydd har hög kvalitet på sina produkter. Men vill man känna sig riktigt trygg bör man kanske välja ett företag som är anslutet till Svenska Solskyddsförbundet.

Enfärgat fortfarande populärast

– Mycket har hänt på marknaden de senaste åren, säger Joachim Blomgren, ordförande i Svenska Solskyddsförbundet. Materialen har utvecklats och många nya solskyddsprodukter har kommit. Men trots att det nu finns fler mönster och färgkombinationer än någonsin så är enfärgat mörkblått och mörkgrönt populärast. I år kommer även lugnare naturfärger som offwhite, grått, brunt, ockra, jord.

– Vi är ganska konservativa när det gäller färger och mönster här i Norden, fortsätter han. Blått är favoritfärgen. Starka mönster och färgkombinationer är det inte många som vågar sig på.

De mest vågade kanske väljer olika mönster i markis och kappa, eller avvikande kantband på kappan. Den som valt en ljus, mönstrad markis väljer kanske en mörkare enfärgad kappa och plockar upp någon av färgerna i markisen till kantbandet. Den som ändå vågar sig på att välja en mönstrad markis ser ofta altanen som en förlängning av rummet innanför. Markisväven liknar kanske vardagsrummets textilier. Gränsen mellan inne och ute suddas ut.

Prova i datorn

I en del solskyddsbutiker kan man virtuellt prova olika markismodeller, mönster och färger på en bild av den hustyp som är mest lik ens eget hus. I vissa butiker kan man lämna in ett foto på sitt eget hus och göra samma sak. Eller man kan få tillbaka fotot med ett antal olika förslag på solskyddslösningar på en CD.

Vi är ganska konservativa när det gäller fäger och mönster här i Norden. Trots att det nu finns fler mönster och färgkombinationer än någonsin är enfärgat mörkblått och mörkgrönt populärast.

Jämför priser

Har du flera erfarna, seriösa företag att välja mellan finns mycket pengar att spara genom att jämföra, det kan skilja en hel del. Priset på motorer, automatik, tak/kassetter, montering och dukbyte varierar kanske mindre, men bör också vägas in. Här är några ungefärliga priser:

Manuell fönstermarkis, 140 x 70 cm kostar cirka 2 300 kr.
Terrassmarkis, 5 x 3 m kostar ca 11 500 kr.
Med måtten 6 x 2,5 m kostar den ca 12 000 kr.
Eldriven motor kostar runt 3 000 kr. Vill man ha fjärrstyrning får man lägga till ungefär en tusenlapp.
Sol- och vindautomatik till motorn kostar ungefär 3 000 kr.
Enkelt plåttak kan kosta ett par tusenlappar, ett aluminiumtak minst det dubbla.
Montering av markisen kan kosta runt 1500 kr, eventuellt plus resekostnader.

Garanti och försäkring

Konsumentköplagen ger dig rätt att reklamera markisen. Det är upp till dig att påvisa fel och brister. Om du däremot fått en skriftlig garanti av markisföretaget gäller omvänd bevisbörda. Det betyder att det säljande företaget måste avhjälpa felet eller lämna pengarna tillbaka, om de inte kan bevisa att felet beror på dig som köpare, olyckshändelse eller skadegörelse.

Ett solskyddsföretag som är medlem i Svenska Solskyddsförbundet lämnar tre års skriftlig garanti, en garanti som tas över av förbundet om företaget upphör eller vägrar fullgöra sina förpliktelser.

Om du köper markisen av en medlem i Svenska Solskyddsförbundet kan du också teckna en billig allriskförsäkring med 500 kronor i självrisk. Då får du ersättning om markisen råkar ut för oförutsedda händelser som skadegörelse eller åsknedslag i motor och automatik. Den allrisk som ofta ingår i hem- och villaförsäkringar brukar ha högre självrisk.

Foto: Ebbe Tuneld, Joakim Ström m fl

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar