Foto: Istockphoto

Problem med imma på fönstren?

Fönster

Varför blir det imma på fönstret och vad kan man göra åt det? Här är expertens svar!

Av: Redaktionen, 13 februari 2020

Hallå där, Roger Nyström, Vi i Villas gör det själv-proffs. På vintern är det vanligt att husägare får imma mellan tvåglasfönstren i huset. Vad beror det på?

– Imman är kondens, alltså fukt från luften som blir till vatten mot det kalla fönsterglaset. Oftast är det varm inomhusluft som kommer in mellan glasen – och sedan inte kommer vidare ut. Tätar du rätt får du bort kondensen och dessutom ett varmare inneklimat – det sparar energi.

 

Så vad bör man göra?

Annons

– Om du har tvåglasfönster med kopplade bågar, det vanligaste, ska det vara tätt mellan den inre fönsterbågen och karmen. Där tätar man med gummilist som finns att köpa på rulle. Men: Mellan de båda glasen ska uteluft kunna passera. Därför ska det inte vara någon tätning mellan ytterbågen och innerbågen. Om någon felaktigt satt tätning mellan de två bågarna tidigare så har du hittat felet. Ta bort den, så bör problemet vara ur världen. Regeln är alltså: Tät innerbåge, inte lika tät ytterbåge.

 

Vad kan ett sådant här kalas kosta?

– Att täta innerfönstren med tätningslist är billigt och enkelt, den kostar lite drygt 100 kr för 24 meter. Listen är oftast självhäftande, men du bör komplettera med häftpistolen, framför allt i ändarna.

 

Roger Nyström

 

13 februari 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Fönster

Så slipper du kondens på dina fönster

Fönster Kondens är ett vanligt förekommande fenomen som är irriterande, fult och kan i värsta fall orsaka skador som till exempel mögel. Kondensen uppstår när värme och kyla möts. Därför immar rutorna väldigt sällan igen på sommaren på grund av att temperaturen inom- och utomhus inte skiljer sig åt så mycket då. Det är när temperaturen sjunker och vi värmer upp våra hus som kondensen bildas. Med rätt åtgärder kan du förebygga att fönstrena börjar imma.      

Annonssamarbete

Dags att byta fönster? – 5 tips vid fönsterbytet

Fönster Med nya fönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader, minska kondensen och få bättre skydd mot inbrott. Här är fem saker att tänka på vid fönsterbyte...

Snyggare fönster med spröjs

Fönster Att sätta spröjs är ett enkelt och billigt sätt att göra fönstren finare. Och om man själv gör dem kan man få det precis som man önskar.

Fönster i alu/trä med aluminiumutsida är nästintill underhållsfria och ett lättskött alternativ i vårt nordiska klimat.
Den här artikeln är sponsrad.

Byta fönster? Få bästa tipsen från Mockfjärds!

Fönster För de allra flesta är ett fönsterbyte en stor investering. Det är även en investering som du ska leva med under en lång tid. Att välja rätt produkter är därför viktigt och det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till.

Guide: Titt ut!

Fönster Glasklara nyheter och klassiska rutor för den som vill se bra ut.

Ljus från ovan!

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer...

Ljus från ovan! Takfönsterguide

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer ljus. Men de är också ett sätt att få god ventilation i huset. Här får du en liten marknadsöversikt.

Vi bytte vägg mot stora fönster

Fönster Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Så får du rätt solskydd

Fönster Solen är efterlängtad men ibland kan det vara skönt att slippa starka strålar och själv kunna reglera ljuset. Med rätt solskydd kan du få ett mjukare...