Annons
Foto: istockphoto

Fönster för varmare inomhusklimat

Fönster

Att byta till helt nya fönster kan ge både tystare och varmare innemiljö och ge huset en helt ny finish. Här är några av de hetaste produkterna just nu på ­fönstermarknaden.

Av: Markus Wilhelmson, 21 januari 2013

Omkring en tredjedel av husets värme går förlorad genom dåligt isolerande fönster.
 Genom att byta till nya fönster kan du sänka din energikostnad, minska störande buller utifrån och höja värdet på ditt hus – men också förstöra husets karaktär och själ. Välj därför ett fönster som harmonierar med husets arkitektur och historia.

Första frågan du bör ställa dig är: Varför vill jag byta fönster? Är sänkt elförbrukning främsta anledningen så kanske du ska välja ett annat fönster än om det i första hand är trafikbullret du vill få bukt med. Är det för att höja husets skönhet eller för att slippa underhåll så är det möjligen fönster med andra egenskaper du letar efter. Att läsa på och jämföra är viktigt eftersom man räknar med att fönstren inte ska behöva bytas igen de närmaste 40 åren.

Aluminiumfönster i nya färger

Skånska Byggvaror har introducerat två nya färger på sina aluminiumbeklädda energifönster (3-glas med dubbla energiglas plus argongas).

Annons

Förutom vitt går fönstret nu även att få i brunrött eller askgrått och kan alltså matchas med ytterdörr och för askgrå även med garageport.
Insidan består av vitlackerat trä. Fönstren finns i många varianter: som vridfönster (med dolt vridbeslag som tar hela svängrörelsen utanför karmen), fasta fönster och fönsterdörrar, med frostat glas och/eller mittpost. Löstagbara spröjs finns som tillval.

Fönstren är P-märkta, vilket innebär att de är testade och certifierade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Fönstrens U-värde ligger mellan 1,0 och 1,3 w/kvadratmeter (bättre värden för fasta fönster och sämre för öppningsbara).

Pris: Från 5 695 kronor för ett vridfönster Energi Alu brunrött eller askgrått 10x12.

www.skanskabyggvaror.se

Miljöfönster

Mockfjärds Ultimat Eco är ett miljöfönster som har framställts med miljömässiga metoder, där hänsyn har tagits till allt från material- och färgtyper till isoleringsförmåga och tillverkningsprocesser.

Ultimat Eco klarar Energimyndighetens klass A i energimärkning, vilket innebär ett U-värde på 0,9 w/kvadrat-meter. För att få energimärkning måste produkten också uppfylla långtgående kvalitets- och funktionskrav.
Ytterligare ett plus är Svanenmärkningen som innebär att Ultimat Eco är väl värmeisolerade för att minska energiåtgången när man värmer upp sitt hus. Svanen ställer energikrav även på träråvaran i fönstret och de kemiska produkter som används.

Ultimat Eco finns som vridfönster, sidohängt, som fast fönster och fönsterdörrar.

Pris: Fast pris lämnas vid gratis hembesök (Mockfjärds säljer alltid inklusive installation).

www.mockfjards.se

Kvistrent och energibesparande

EnergyConcept 90 (ec/90) från Ekstrands kallas av tillverkaren för ett superfönster och U-värdet är lågt – 0,77w/kvadratmeter. Förklaringen är bland annat trippla tätningslister och inbyggd ventilation i beslaget.
Andra egenskaper är brytförstärkning på alla fyra sidor av bågen samt kvistren och 3-skiktslimmad furu. Årsringarna på träet mäts med laser och de mest tätvuxna delarna placeras ytterst i konstruktionen. Fördelen med kvistrent är att inga kvistar kan blöda och skada färgfilmen. Trädelarna har doppgrundats med en linoljebaserad träolja och därefter lackerats två gånger med en diffusionsöppen, vattenbaserad och miljövänlig färg.

Glaslisten är monterad på insidan, vilket ger en tät utsida och försvårar för tjuven.

Pris: Från 3 423 kronor för ett fast 10x10 och från 5 243 kronor för ett Dreh-kipp (öppningsbart) 10x10.

www.ekstrands.com

Nytt designat handtag

Elitfönsters produktnyhet under våren är resultatet av ett samarbete med designern Jesper Ståhl som tidigare har formgett bland annat trumset, lampor, knivar samt möbler för Lammhult. Han har även belönats med designpriser som Core Design, ID Design Review och Kulturdepartementets pris Designstafetten.

Den här gången har Jesper Ståhl designat ett handtag som ska medfölja Elitfönsters produkter och även gå att köpa separat hos återförsäljare.

I samband med lanseringen av det nya handtaget relanserar Elitfönster sitt mest populära fönster. Förutom det rent estetiska uttrycket har fönstret en hög prestanda som står emot tuffa påfrestningar av vind, regn och solsken.

En rad tillval finns, bland annat solskyddsglas, extra ljuddämpande, självrengörande och insynsskyddande glas samt persienner, myggnät och låsbara handtag.

www.elitfonster.se

Marknadens ­lägsta U-värde?

Finska tillverkaren Skaalas nya generation Alfafönster är energisnåla och tillverkaren undrar om någon på marknaden kan matcha ett U-värde på 0,58 w/kvadratmeter.

Konstruktionen med långt avstånd mellan glasen bidrar till goda ljudisolerande egenskaper, även utan fördyrande specialglas.
Designen är ny med dold bågprofil som ger maximalt ljusinsläpp. Fönstrets utsida är tillverkat av aluminium, medan karm samt inner- och ytterbågar är tillverkade av nordiskt, kvistfritt virke. Alla material i fönstren är helt återvinningsbara.

Fönstret levereras med FrostFree, vilket är Skaalas system för att slippa utvändig kondens.

Pris: Från 3 500 kronor.    

www.skaala.se

Skräddarsytt ­tilläggsfönster

Svensktillverkade Nordicrutan från Boklimat är en tilläggsruta som ”skräddarsys” efter millimetermått och passar alla typer av fönster.  
Den monteras på insidan av det befintliga fönstret och enligt tillverkaren visar mätningar att såväl buller som energiförluster kan halveras om man monterar Nordic-rutan på ett 2-glasfönster.

Tätningslist mellan fönsterbåge och aluminiumprofil består av beständigt silikongummi för maximal täthet, ljuddämpning och värmeisolering.
Fönstret skruvas fast och kan lätt monteras ned vid behov. Bland fördelarna framhålls att fönstret inte ändrar husets karaktär eftersom det inte syns utifrån och är tämligen diskret också inifrån, plus att det är underhållsfritt.

Pris: 1 350 kronor och montering för ett 10x10.

www.boklimat.se

Tänk på att…

…3-glasfönster inte är enda riktmärket på hur bra ett fönster isolerar. U-värde är det man måste gå efter. Utvecklingen av isolerglas har gått framåt så mycket de senaste decennierna att nya 2-glasrutor ofta är dubbelt så bra som tidigare 3-glasrutor.

…U-värde inte bara ska gälla själva glaset. Karm, båge och beslag är kritiska punkter som också måste ha bra isoleringsförmåga.

…också fundera över hur du vill att fönstret ska öppnas – om det ska öppnas. Kolla vilken typ av fönsterlås ditt försäkringsbolag kräver för att hemförsäkringen ska gälla vid eventuellt inbrott.

…det kanske är nu du ska passa på att öppna upp för en altandörr. När väl fönstren ska bytas kan det vara idé att fundera i större perspektiv.

Modulmått

Måttet som anges är i hela decimetrar och är alltså måttet på hålets storlek. 10x10 betyder att uttaget där fönstret ska placeras ska vara 10x10 decimeter.

Fakta om U-värde

Värdet indikerar hur mycket värme som passerar genom en kvadratmeter under en viss tid. Ju lägre värde, desto bättre är isoleringen. Ett lågt U-värde är den viktigaste egenskapen för isolerglas.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 januari 2013 Markus Wilhelmson
Annons
Annons
Mer om Fönster

Så slipper du kondens på dina fönster

Fönster Kondens är ett vanligt förekommande fenomen som är irriterande, fult och kan i värsta fall orsaka skador som till exempel mögel. Kondensen uppstår när värme och kyla möts. Därför immar rutorna väldigt sällan igen på sommaren på grund av att temperaturen inom- och utomhus inte skiljer sig åt så mycket då. Det är när temperaturen sjunker och vi värmer upp våra hus som kondensen bildas. Med rätt åtgärder kan du förebygga att fönstrena börjar imma.      

Annonssamarbete

Dags att byta fönster? – 5 tips vid fönsterbytet

Fönster Med nya fönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader, minska kondensen och få bättre skydd mot inbrott. Här är fem saker att tänka på vid fönsterbyte...

Snyggare fönster med spröjs

Fönster Att sätta spröjs är ett enkelt och billigt sätt att göra fönstren finare. Och om man själv gör dem kan man få det precis som man önskar.

Fönster i alu/trä med aluminiumutsida är nästintill underhållsfria och ett lättskött alternativ i vårt nordiska klimat.
Den här artikeln är sponsrad.

Byta fönster? Få bästa tipsen från Mockfjärds!

Fönster För de allra flesta är ett fönsterbyte en stor investering. Det är även en investering som du ska leva med under en lång tid. Att välja rätt produkter är därför viktigt och det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till.

Guide: Titt ut!

Fönster Glasklara nyheter och klassiska rutor för den som vill se bra ut.

Ljus från ovan!

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer...

Ljus från ovan! Takfönsterguide

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer ljus. Men de är också ett sätt att få god ventilation i huset. Här får du en liten marknadsöversikt.

Vi bytte vägg mot stora fönster

Fönster Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Så får du rätt solskydd

Fönster Solen är efterlängtad men ibland kan det vara skönt att slippa starka strålar och själv kunna reglera ljuset. Med rätt solskydd kan du få ett mjukare...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]