Fin utsikt med rätt fönster

Nya fönster ger både lägre energikostnader, mindre buller och bättre inomhusmiljö – inget kallras och drag. Men när är det läge att byta? Och vad ska jag byta till?


Genomsnittsvillan på 144 kvadratmeter gör av med runt 15 000 kWh per år i uppvärmning. Med vanliga tvåglasfönster släpps en tredjedel av värmen ut genom fönstren.

Dåligt isolerade fönster kan ge flera olika symptom. När den inre rutan blir kall kyls luften av intill fönstret och sjunker till golvet, som känns dragigt och kallt. Ett annat tecken är kondens på fönsterrutorna.

Stora miljövinster kan alltså göras genom att energieffektivisera fönstren.

Ändå bedöms det sällan som särskilt ekonomiskt att byta ut felfria fönster mot nya energieffektiva – om detta är den enda åtgärden. Desto lönsammare kan det däremot bli om du ändå ska åtgärda husets fasad eller värmesystem. Det brukar även vara dags för byte om fönstren drabbats av röta, kärvar eller börjar gå sönder på andra sätt.

Så vad ska jag byta till

Fönstrets U-värde visar hur bra glas, karm och båge isolerar. Ju lägre U-värde, desto bättre. Men besparingen beror också på var i landet du bor – i norr blir den större än i söder.

Bygger du nytt, välj helst ett fönster med 1,0 i U-värde. Bygger du om, välj fönster med högst 1,2 i U-värde.

Därutöver finns en mängd olika valmöjligheter. Till att börja med ska fönstren förstås passa huset. När är det byggt och i vilken stil?

Ta dig också en funderare på hur mycket tid du kan lägga själv. Även om det finns pengar att spara genom att köpa obehandlade fönster, tar det en hel del tid att måla dem.

Träfönster kräver löpande underhåll, medan aluminiumbeklädda fönster i det närmaste är underhållsfria.

Ska fönstret gå att öppna? Välj mellan inåtgående (lättare att putsa), utåtgående (enklast vid vädring), vridfönster och sideswing (vertikalt vändbart fönster). Karmfasta fönster passar där man inte behöver öppna alls.

Många varianter på glas

För att komma ner i så lågt U-värde som möjligt är det främst energiglas eller isolerrutor som gäller.

Energiglas, även kallat lågenergiskikt, är ett glas belagt med ett osynligt skikt av tunn metalloxid som hindrar inomhusvärmen att läcka ut.

Hos isolerrutorna, även kallade isolerglas, har två eller flera enkelglasrutor sammanfogats och tillslutits hermetiskt. Mellanrummen mellan glasen innehåller luft eller gas som förbättrar glasets värme- och ljudisolerande egenskaper.

Utöver detta finns fönsterglas i en mängd olika varianter. Det finns glas som isolerar mot värme och sol (bra i söderläge!), glas som skyddar mot insyn, brand, yttre våld – och faktiskt även mot smuts.

Fönstrets olika delar

Mät rätt och byt själv

Sedan är det dags att ta fram måttbandet och mäta fönstren som ska bytas. Mät bredd och höjd på hålet i väggen. Mät även karmyttermåttet, det vill säga måttet mellan karmens ytterkanter. Här behöver man vanligtvis ta loss fodren, som brukar täcka en del av karmen.

Karmyttermåttet anges alltid med bredd x höjd. Tänk på att fönstrets karm¬yttermått ska vara cirka 15 millimeter mindre än hålets mått, så det finns plats att dreva.

Samråd med fönsterförsäljaren om vilken storlek som ligger närmast dina mått. Man brukar tala om fönsterstorlekar i moduler, vilka anges i bredd/höjd. En modul är 10 centimeter.

Enligt branschen klarar den ”normalt händige” att byta fönster själv. Men räkna med en timmes arbete per fönster. Och följ tillverkarens anvisningar vid montering och drevning.

Att dreva innebär att du tätar mellan fönsterkarm och husvägg. Det finns olika material att dreva med. Ta reda på vad tillverkaren rekommenderar i ditt fall. Kanske måste du ta upp väggen för att komma åt ordentligt där fönsterkarmen ansluter med väggen.

Därefter tätas fönstret med tätningslist. Placera listen mellan karm och både på fönstrets insida så långt in mot den varma sidan som möjligt.

Är fönstren inåtgående placeras tätningslisten på bågen, är de utåtgående sätts listen på karmen. Listen bör klämmas ihop lite, men inte helt, när fönstret är stängt.

Hyr avslutningsvis en värmekamera för att kolla att du gjort ett bra jobb. Värmekameran registrerar temperaturskillnader i rummet och avslöjar eventuellt slarv med drevningen.

Och glöm inte att persienner och gardiner är enkla men effektiva sätt att isolera lite extra när kylan slår till.

Glasklara fakta

  • Solskyddsglas hindrar solvärme att komma in.
  • Solskydds- och energisparglas hindrar värmestrålningen utomhus från att komma in och rumsvärmen från att komma ut.
  • Brandglas har högre värmebeständighet än ett vanligt glas.
  • Bullerdämpande glas hindrar ljudinsläpp.
  • Säkerhetsglas/skyddsglas/laminerat glas skyddar mot yttre våld, finns i olika nivåer.
  • Kulturglas ser ”gammalt” ut med ränder och mindre defekter.
  • Ornamentsglas och strukturerade glas är både estetiskt och skyddar mot insyn.
  • Självtvättande glas har en beläggning på glasets utsida som löser upp smuts så att den sköljs bort när det regnar. Både sol och vatten måste komma åt glaset för att rengöringen ska fungera.

Kom ihåg!

Ventileras huset med självdrag? De gamla otäta fönstren har tidigare fungerat som luftintag. Se till att frisk luft nu istället kommer in genom ventiler eller tilluftsdon.

Viktigt!

Husets värmesystem måste justeras efter både ombyggnad och fönsterbyte, annars finns det risk att det inte blir någon energibesparing. Med energieffektiva fönster kan du välja en mindre panna eller installera färre element.

Uppgradering:

Ett fönsterbyte kan innebära stora ingrepp i husets uttryck och estetik. Den som vill behålla sina gamla fönster kan uppgradera dem genom att täta dem och sätta in en extra ruta på befintliga tvåglas. Eller ersätta innerglaset med en isolerruta. Om man väljer att sätta in en tredje ruta kan man komma ner i ett U-värde på 1,4 eller ännu lägre.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar