Annonssamarbete
Foto: Morups

Dags att byta fönster? – 5 tips vid fönsterbytet

Fönster

Med nya fönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader, minska kondensen och få bättre skydd mot inbrott. Här är fem saker att tänka på vid fönsterbytet: 

Av: Sandra Holmes, 03 april 2020

1. När är det dags att byta fönster?

Har du höga uppvärmningskostnader samtidigt som du går runt och fryser? Då är det ofta ett tecken på att huset läcker värme och att det kan vara dags att byta till mer energibesparande fönster. Fönster som fabrikstillverkades under 1950- till 70-talet gjordes av virke och färg med sämre kvalitet. Så mycket som en tredjedel av värmen kan försvinna ur hus med sådana fönster och dessutom släpper de in kyla. Det märks genom kallras, när kylan rinner ner från fönstren och lägger sig på golvet.

 

2. Välj energisnålt

Vill man sänka energikostnaden ska man välja nya fönster med ett lågt u-värde. U-värdet är ett mått på glasets isoleringsförmåga, och ju lägre u-värde det har desto mindre energi släpper det igenom. Fönster från 1970-talet har ungefär ett u-värde på omkring 2,5 medan moderna fönster har så lågt som 0,8. 

Fönster i sovrum

För att slippa kondens kan man välja fönster med värmereflektor

  

3. Minimal kondens

Kondens är ett vanligt fönsterproblem. Kondens bildas när fönstrets yttre glas är kallare än utomhusluften samtidigt som luftfuktigheten är hög. Det händer under stjärnklara nätter då värme strålar ut från jorden men ingen värme strålar tillbaka. För att det inte ska bli kondens på utsidan ska man helst välja fönster med värmereflektor, så kallad antifog, ingjuten i glasmassan. Antifog gör att det yttersta glaset håller samma temperatur som uteluften och då uppstår inte någon kondens. 

 

Putsa fönster - 5 knep för skinande fönsterrutor

4. Minska inbrottsrisken

Med nya fönster kan du även öka säkerheten på huset. Många husägare satsar på säkra ytterdörrar med kraftfulla lås, men inbrottstjuvar försöker oftast ta sig in genom fönster och altandörrar på baksidan av huset. De väljer hellre att bryta upp fönster och dörrar istället för att slå sönder glasrutor eftersom det drar till sig uppmärksamhet och ökar risken att lämna spår. För att försvåra för tjuven är det därför bra att välja inbrottsklassade fönster och dörrar, som har testats av RISE. De bör vara godkända med säkerhetsklass RC2N, en EU-standard för hur fönster ska testas. Ett av kraven för inbrottsklassade fönster är att låspunkterna måste kunna stå emot minst tre minuters åverkan med olika verktyg som skruvmejsel, bågfil och järnrör.

 Fönster i vardagsrum

Nya fönster kan sänka dina energikostnader

5. Monteringen

Hur fönstret är monterat är en lika viktig del som att fönstret skall vara av god kvalitet. Det går att göra ensam men rekommendationen är att man bör vara minst två personer då fönster kan vara väldigt tunga. Några viktiga saker att tänka på vid monteringen är till exempel var i väggen fönstret skall placeras, infästningsmaterial och drevning (isolering), plåtarbete, foder, lister och smyg. Vid fönsterbytet har du också möjlighet att öppna upp rummen och göra det ljusare i hemmet. För allt att bli så bra som möjligt är professionell hjälp ofta det bästa alternativet.

 

 Om Morups

Familjeföretaget Morups som grundades 1932 är en av Sveriges ledande tillverkare av mått- och kundanpassade fönster. Alla Morups fönster är kondensfria, inbrottsklassade och har det lägsta u-värdet på 0,8. Morups tar ansvar för hela ditt fönsterbyte – från måttagning och rådgivning till montage och slutlig genomgång. Allt sker med hjälp av deras fönsterteam runt om i landet och du får alltid en egen projektledare som håller koll på alla detaljer.

 www.morups.se

Kontakt: [email protected] telefon: 020-78 00 00

03 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Fönster

Så slipper du kondens på dina fönster

Fönster Kondens är ett vanligt förekommande fenomen som är irriterande, fult och kan i värsta fall orsaka skador som till exempel mögel. Kondensen uppstår när värme och kyla möts. Därför immar rutorna väldigt sällan igen på sommaren på grund av att temperaturen inom- och utomhus inte skiljer sig åt så mycket då. Det är när temperaturen sjunker och vi värmer upp våra hus som kondensen bildas. Med rätt åtgärder kan du förebygga att fönstrena börjar imma.      

Snyggare fönster med spröjs

Fönster Att sätta spröjs är ett enkelt och billigt sätt att göra fönstren finare. Och om man själv gör dem kan man få det precis som man önskar.

Fönster i alu/trä med aluminiumutsida är nästintill underhållsfria och ett lättskött alternativ i vårt nordiska klimat.
Den här artikeln är sponsrad.

Byta fönster? Få bästa tipsen från Mockfjärds!

Fönster För de allra flesta är ett fönsterbyte en stor investering. Det är även en investering som du ska leva med under en lång tid. Att välja rätt produkter...

Fin utsikt med rätt fönster

Fönster Nya fönster ger både lägre energikostnader, mindre buller och bättre inomhusmiljö – inget kallras och drag. Men när är det läge att byta? Och vad ska jag byta till?

Guide: Titt ut!

Fönster Glasklara nyheter och klassiska rutor för den som vill se bra ut.

Ljus från ovan!

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer...

Ljus från ovan! Takfönsterguide

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer ljus. Men de är också ett sätt att få god ventilation i huset. Här får du en liten marknadsöversikt.

Vi bytte vägg mot stora fönster

Fönster Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Så får du rätt solskydd

Fönster Solen är efterlängtad men ibland kan det vara skönt att slippa starka strålar och själv kunna reglera ljuset. Med rätt solskydd kan du få ett mjukare...