13 tips för dina nya fönster

Fönster

Upp till en tredjedel av husets värme kan försvinna genom fönster som är dåligt isolerade, felaktigt monterade eller dåligt underhållna. Vi bjuder på några hantverkartips inför ditt fönsterbyte!

Av: Gör det själv, 09 augusti 2013

1. Trä, aluminium eller plast?

Ett träfönster har både båge och karm av trä och delarna är målade på både in- och utsida. Träfönster är ett klassiskt val, men fönstren kräver regelbunden ommålning var 5–7 år.

Numera finns det träfönster som är klädda med aluminium på utsidan. Aluminium är i stort sett underhållsfritt, eftersom metallen inte bryts ner av vare sig sol eller regn. Aluminiumet kan levereras pulverlackerat och du bestämmer själv vilken kulör du vill ha.

Annons

Plastfönster tillverkas av stark plast, som ofta har förstärkts med metallprofiler. Plastfönster är i stort sett underhållsfria, men ska hållas rena.

2. Kolla genast de nya fönstren

Innan du tar bort de gamla fönstren, ska du kontrollera måtten på de nyss levererade fönstren extra noga. Kolla att de verkligen får plats i fönsteröppningen och att du har plats att foga runt om. Det känns bittert att ha en öppning i väggen och ett fönster som är för stort. Du kan ju ha mätt fel – eller skrivit fel när du sände in din beställning…

3. Målade dörrar och fönster håller

Det lönar sig nästan alltid att beställa fönster och dörrar färdigmålade från fabrik. Samtliga delar har då målats under optimala förhållanden, vilket gör att de målade ytorna håller sig snygga under längre tid och att du kan skjuta upp ommålning kanske ytterligare några år. Du kan heller aldrig få samma finish – inte ens om du sprutmålar.

4. Täta och snygga skarvar

Exakt geringssågning är förutsättningen för snygga och täta skarvar när foderlisterna sätts upp. För att få perfekt finish kan du göra så här: Fäst fodret på ena sidan. Mät och såga till den övre listen och fäst den med en spik i den ände som vänder mot den lodräta listen. Såga till nästa lodräta foderlist och fäst den med en spik nertill. Tryck ihop den vågräta och lodräta listen och spika ihop dem.

5. Låt leverantören ta mått

När du tar in offerter för att senare beställa nya fönster ska du helst låta leverantörerna mäta. På så sätt garderar du dig emot att ett eventuellt mätningsfel resulterar i för stora eller för små fönster. Ja, även en leverantör kan mäta fel, men det är inte ditt ansvar. När fönstren sedan kommer kollar du dem så fort som möjligt så att du ser om de kan användas.

6. Uppblåsbara kuddar är smartare än kilar

Det är viktigt att en karm sitter lod- och vågrätt. Det gör du oftast med hjälp av kilar som knackas in vid sidan av och under karmen. Men det kan vara lättare om du använder winbags. Det är små fyrkantiga, uppblåsbara kuddar som du lätt kan justera karmen med. Mer info på www.baratools.com

7. Karmskruvar justerar karmen

Den justerbara karmskruven har en enda funktion: att hålla fast en fönster- eller dörrkarm i lodrätt läge. Skruven skiljer sig från alla andra skruvar genom att den har en hylsa som sitter i ena änden. Karmar från svenska fabriker är försedda med hål för karmskruvar. När skruven har dragits i kan karmens placering justeras med en insexnyckel, som sticks in i hylsan och drar.

8. Satsa på energiglas

Ska du byta ut alla isolerglasfönster mot nya energifönster? Nej, det är knappast troligt att det lönar sig förrän efter många år, men om du ändå ska byta ut ett fönster, är det givet att du ska satsa på energiglas. Merkostnaden för ett energifönster jämfört med ett standardfönster är blygsam och du tjänar snabbt in beloppet.

9. Börja med gångjärnssidan

När du monterar en dörr eller ett sidohängt fönster ska du alltid börja med att skruva fast karmen på gångjärnssidan, men först när du är säker på att den är lodrät och vågrät. Justera in karmen, fäst den med karmskruvar på gångjärnssidan och haka på fönstret eller dörren. Justera karmen en gång till och fäst karmen på låssidan.

10. Måla kittet men inte gummilisten

Det är svårt att maskera vid målning av moderna fönster. I regel används en gummilist mellan spröjsar och glas och även mellan båge och glas och mellan lister och glas. Du kan lätt täcka glaset med plast eller papper, men tänk på att även maskera gummilisterna när du ska måla. Om de får färg på sig blir de stela och förlorar smidigheten. Det ser dessutom fult ut. Om det ingår ett kittat glas i fönstret så är det en fördel om färgen täcker kittet.

11. Om du själv mäter

När du beställer ett nytt fönster eller en ny dörr ska du ange önskat karmyttermått eller det exakta måttet i fönster- eller dörröppningen. Det lättaste är förstås att mäta storleken på den gamla karmen och ange denna i din beställning. Om du bygger själv och beställer ett nytt fönster eller en ny dörr kan du lika gärna ange modulmåttet, alltså öppningens mått. Orsaken är att branschen har kommit överens om en standard för modulmått, där t.ex. 9 x 20 betyder 9 x 20 decimeter (90 x 200 cm). Karmen runt en dörr med det modulmåttet är 12–20 mm mindre i både bredd och höjd (exakt mått beror lite på var tillverkningen sker), och en sådan karm passar alltid i öppningen. Vid beställning ska du tänka på att det första måttet alltid är bredden, det andra höjden Tänk också på att du ska ange var gångjärnen ska placeras och om dörren eller fönstret ska vara inåt- eller utåtgående.

12. Smart målning som ger dig en perfekt yta

Med ett äkta målarknep kan du få en perfekt målad yta när du målar dina fönster. När du har grundmålat en gång och färgen har torkat, blandar du 4 delar grundfärg och 6 delar färdigfärg till en mellanstrykningsfärg. Då räcker det att färdigmåla en gång.

13. Glöm inte ventilationen

I takt med att vi isolerar våra bostäder och sätter upp ångspärrar blir de tätare och tätare. När du beställer nya fönster bör du överväga att beställa dem med ventiler, som i viss mån kan ersätta den naturliga ventilation som en modern bostad saknar. Det finns olika slags ventiler.

Använd rätt uttryck

Modulmått: Är minsta mått på öppningen i väggen för fönster eller dörr och anges alltid i hela decimeter, t.ex. 9 x 20.

Karmyttermått: Karmens totala bredd och höjd. Uttrycks alltid i millimeter. Karmyttermåttet är 12–20 mm mindre än modulmåttet.

Dörrbladsmått: Avser endast själva dörrbladets storlek. Med modulmått 9 x 20 är karmyttermåttet cirka 885 x 1985 mm och dörrbladsmåttet cirka 824 x 1940 mm.

Pardörrar: Benämning för två dörrar med gångjärn på var sin sida och som öppnar åt höger respektive vänster.

Läs även:

Nya fönsterfoder enkelt

Det är lätt att sätta foder runt fönster.

09 augusti 2013 Gör det själv
Annons
Annons
Mer om Fönster

Så slipper du kondens på dina fönster

Fönster Kondens är ett vanligt förekommande fenomen som är irriterande, fult och kan i värsta fall orsaka skador som till exempel mögel. Kondensen uppstår när värme och kyla möts. Därför immar rutorna väldigt sällan igen på sommaren på grund av att temperaturen inom- och utomhus inte skiljer sig åt så mycket då. Det är när temperaturen sjunker och vi värmer upp våra hus som kondensen bildas. Med rätt åtgärder kan du förebygga att fönstrena börjar imma.      

Annonssamarbete

Dags att byta fönster? – 5 tips vid fönsterbytet

Fönster Med nya fönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader, minska kondensen och få bättre skydd mot inbrott. Här är fem saker att tänka på vid fönsterbyte...

Snyggare fönster med spröjs

Fönster Att sätta spröjs är ett enkelt och billigt sätt att göra fönstren finare. Och om man själv gör dem kan man få det precis som man önskar.

Fönster i alu/trä med aluminiumutsida är nästintill underhållsfria och ett lättskött alternativ i vårt nordiska klimat.
Den här artikeln är sponsrad.

Byta fönster? Få bästa tipsen från Mockfjärds!

Fönster För de allra flesta är ett fönsterbyte en stor investering. Det är även en investering som du ska leva med under en lång tid. Att välja rätt produkter är därför viktigt och det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till.

Guide: Titt ut!

Fönster Glasklara nyheter och klassiska rutor för den som vill se bra ut.

Ljus från ovan!

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer...

Ljus från ovan! Takfönsterguide

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer ljus. Men de är också ett sätt att få god ventilation i huset. Här får du en liten marknadsöversikt.

Vi bytte vägg mot stora fönster

Fönster Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Så får du rätt solskydd

Fönster Solen är efterlängtad men ibland kan det vara skönt att slippa starka strålar och själv kunna reglera ljuset. Med rätt solskydd kan du få ett mjukare...