Foto: Johnér

Planera fasadmålningen – så gör du

Fasadmålning

Hur går man tillväga när man ska måla om husets fasad? Här är målaremästaren Ken Kennards tips för fasadmålning.

Av: Emelie Åberg, 06 april 2016

I år måste vi verkligen ta tag i projektet måla om huset. Vi har redan börjat titta på färger, men är nybörjare på området och tänkte göra jobbet helt själva. Hur går man tillväga för att måla fasaden på ett trähus? Vad ska vi tänka på? Vi har ett gult hus som vi drömmer om att måla rött. Måste vi skrapa av den gamla färgen då?

Lillan

Svar: Oftast behöver man inte skrapa bort allt färg utan bara det som sitter löst. Det är viktigt att veta vilken sorts färg huset är målat med tidigare. Slamfärg kan bara målas över med annan slamfärg. Alkydfärger (modernare oljefärg) kan målas över med akrylatfärg men inte tvärtom. Är det linoljefärg bör man fortsätta med det. Folksams fasadfärgstest är en bra vägled-ning i val av fabrikat – testet hittar du på Viivilla.se.

 

Annons

Gör så här:

  • Tänk på att det alltid tar längre tid än vad man tror att måla om. Vanligaste misstaget människor gör är att underskatta hur mycket tid som krävs för att måla om ett hus. Ställ dig frågan: orkar, hinner och vill du måla om ditt hus själv?
  • Behöver huset målas om? Många är dåliga på att tvätta huset och målar i onödan. Mögelbeläggning på fasaden är vanligt och om vi skulle tvätta husen vartannat år skulle vi inte ha några problem med svartmögel.
  • Måla gärna före midsommar. Då ökar luftfuktigheten, vilket innebär mer dagg och därav färre målningstimmar per dag. Bäst är att måla i maj eller juni.
  • Bästa rådet är att tvätta med grovrent och även alg- och mögeltvätt för att verkligen döda mögelspåren. Tvättning med diskmedel är att avråda eftersom det vid dålig eftersköljning kan finnas tensider kvar på ytan som förstör vidhäftning.
  • Vet du inte vilken färg huset är målat med tidigare? Färghandlaren har oftast en fasadexpert som kan åka ut och analysera på plats.

Ken Kennard, målaremästare

 

Missa inte att läsa fasadfärgtestet 2015 när du väljer färg till din fasad.

 

Emelie Åberg
06 april 2016 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Fasadmålning

Listan: trendigaste fasadfärgerna

Fasadmålning Dags att måla om huset? Undrar du vilken fasadfärg som kommer att vara populär framöver? Här är nya topplistan!

10 frågor och svar om att måla fasaden

Fasadmålning Ser fasaden trött och sliten ut? Här är en snabbguide innan du sätter igång att måla om huset.

Endast 4 av 45 utomhusfärger håller måttet

Fasadmålning Dags att måla fasaden? Var noga med vilken färg du väljer. I Folksams nya stora test av utomhusfärger är det nämligen bara 4 av 45 populära utomhusfärge...

"Jag har Sveriges fulaste fasad"

Fasadmålning Alexander Ericson från Ljusdal vann tävlingen ”Sveriges fulaste fasad”. I sommar kan han äntligen måla sin villa från 1904 med hjälp av färg från Happy Homes.

Färgen på huset avslöjar vem du är

Fasadmålning Framgångsrika personer som tjänar mycket pengar väljer i större utsträckning att bo i blå hus.

Tapetsera fasaden

Fasadmålning Har du hört talas om den senaste trenden med utomhustapet? Eller som Wall decò kallar det, Outdoor Unconventional Texture. Företaget är först med att...

Så behåller du fin fasad

Fasadmålning Varmare klimat innebär en behaglig miljö för mögelsvamp och alger. Så här blir du av med dem.

Tvätta fasaden - Bekämpa naturen naturligt

Fasadmålning När naturen, i form av mögel och alger, ger sig på ditt hus och börjar växa på din fasad, ska du försöka slå tillbaka på ett så miljövänligt vis som...

Dags att tvätta bort algerna

Fasadmålning Alger ska bekämpas två gånger varje år. Gör så här för att bli kvitt både osynliga sporer och synliga alger.