Måla alltid om med samma typ av färg som huset målats med tidigare.
Måla alltid om med samma typ av färg som huset målats med tidigare. Foto: Istockphoto

10 frågor och svar om att måla fasaden

Fasadmålning

Ser fasaden trött och sliten ut? Här är en snabbguide innan du sätter igång att måla om huset.

Av: Maria Sognefors, 18 maj 2016

1. När är bästa tiden att måla fasaden?

Svar: Bäst tid är att måla i maj eller juni, gärna före midsommar.

2. Hur varmt ska det vara ute?

Svar: 20–23 grader är idealiskt, undvik frostiga nätter och stekheta sommardagar med direkt solljus. Temperaturen ska inte understiga 7 grader.

Annons

3. Vad kostar det?

Svar: Det beror givetvis på färg och storlek på hus. Men om man målar själv så kostar det mellan 10 000 - 30 000 kr.

4. Vilken färg ska jag välja?

Svar: Du ska välja den färg som huset är målat med tidigare. Om du är osäker kan du be din färghandlare komma ut och inspektera fasaden.

5. Vilka olika sorters färg finns det?

Svar: Linoljefärg som tränger långt in i träet och gör att det åldras vackert. 4Slamfärg är vattenbaserad och billig. Slamfärg kan bara målas över med slamfärg eller direkt på obehandlat trä. 

Lasyrfärg gör att träes vackra ådringar och struktur syns, men den färgen går inte att använda på fasad som tidigare målats med täckfärg. 

Akrylatfärg har lång hållbarhet, upp till 16 år, och kort torktid, men kan kännas som en hinna på träet och ge ett plastigt intryck. Har man en gång målat med akrylatfärg kan man inte måla över med en annan färg. 

Alkydfärg har en vårdande effekt men inte lika lång hållbarhet som andra färger.

6. Vilket förarbete bör göras?

Svar: Förutom att täcka för fönster och dörrar behöver du skydda ytor runt huset som altan och uteplats. Glöm inte heller att skydda blommor och rabatter. Tvätta fasaden med fasadtvätt eller grovrent enligt anvisning­arna. Låt fasaden torka ordentligt. 

Har fasaden angrepp från mögel och alger behövs detta tvättas bort med mögel- och algtvätt. Skrapa sedan bort flagnad färg och spackla sprickor i fasaden. Borsta bort damm från fasaden. Olja ändträ med impregnerings­olja och grundmåla sedan partier som är i dåligt skick. Kontrollera också om färgen du målar med kräver grundmålning.

7. Hur vet jag att träet är ­tillräckligt torrt?

Svar: Använd en fuktkvotsmätare, träet ska ha en fuktighet på mindre än 15 procent innan du kan börja måla.

8. Hur lång tid tar det att måla en fasad?

Svar: Räkna med två veckor, håll koll på vädret så att du målar när det är stabilt.

9. Vad ska jag tänka på när jag målar?

Svar: Läs instruktionerna ordentligt för den färgen du ska arbeta med. Måla sedan fasaden uppifrån och ner och se till så att färgen täcker överallt. Måla alltid täckfärgen två gånger och anpassa verktygen efter den typ av färg du målar med. Ofta behöver man jobba med både pensel och roller. En färgspruta är effektiv, men sprider färgen så man måste maskera fönster och ytor runt­omkring noggrant. Spara en del av färgen, så att du lätt kan kolla upp vilken färg du har jobbat med.

10. Skiljer sig olika fabrikat åt i fråga om kvalitet?

Svar: Ja, det finns skillnader. Folksam har gjort ett stort test av fasadfärger som du hittar här

18 maj 2016 Maria Sognefors
Annons
Annons
Mer om Fasadmålning

Listan: trendigaste fasadfärgerna

Fasadmålning Dags att måla om huset? Undrar du vilken fasadfärg som kommer att vara populär framöver? Här är nya topplistan!

Planera fasadmålningen – så gör du

Fasadmålning Hur går man tillväga när man ska måla om husets fasad? Här är målaremästaren Ken Kennards tips för fasadmålning.

Endast 4 av 45 utomhusfärger håller måttet

Fasadmålning Dags att måla fasaden? Var noga med vilken färg du väljer. I Folksams nya stora test av utomhusfärger är det nämligen bara 4 av 45 populära utomhusfärge...

"Jag har Sveriges fulaste fasad"

Fasadmålning Alexander Ericson från Ljusdal vann tävlingen ”Sveriges fulaste fasad”. I sommar kan han äntligen måla sin villa från 1904 med hjälp av färg från Happy Homes.

Färgen på huset avslöjar vem du är

Fasadmålning Framgångsrika personer som tjänar mycket pengar väljer i större utsträckning att bo i blå hus.

Tapetsera fasaden

Fasadmålning Har du hört talas om den senaste trenden med utomhustapet? Eller som Wall decò kallar det, Outdoor Unconventional Texture. Företaget är först med att...

Så behåller du fin fasad

Fasadmålning Varmare klimat innebär en behaglig miljö för mögelsvamp och alger. Så här blir du av med dem.

Tvätta fasaden - Bekämpa naturen naturligt

Fasadmålning När naturen, i form av mögel och alger, ger sig på ditt hus och börjar växa på din fasad, ska du försöka slå tillbaka på ett så miljövänligt vis som...

Dags att tvätta bort algerna

Fasadmålning Alger ska bekämpas två gånger varje år. Gör så här för att bli kvitt både osynliga sporer och synliga alger.