Foto: Lars Sundin, Göran Gudmundsson

Gammalt blir nytt – inspiration för byggnadsvård

Bygg

Han väcker själen i gamla byggnader och ger slitna golv och väggar nytt liv – här är några av byggnadsantikvarien Göran Gudmundssons mästerverk. Se fantastiska före och efter-bilder.

Drömgolvet

”Att måla ett golv är bland det roligaste och mest kreativa du kan göra. Och ett målat golv skapar massor av karaktär och känsla. Du kan göra det såväl i ett gammalt som i ett nytt hus. Här ett rum återställt med gammalt mönster från omkring år 1800. Det enda du behöver är en enkel plastschablon, en pensel och en halvliter matt linoljefärg. Och en förlaga förstås.”

Annons

Läs mer: Göran Gudmunssons bästa tips för byggnadsvård

 

Flott med färg

”Det ger chockerande mycket resultat att bara återställer ett rum med färg och tapeter. Och det roliga är att du inte behöver ha några experter som utför arbetet. Med en bra rådgivare kan du göra det mest själv, som här.”

 

 

Värmande spis

”Ingenting är så missförstått som en öppen spis. Rätt byggd, med till exempel reglerbart spjäll och stor eldstadsöppning, får du brasor med hög energieffekt. Du värmer ett iskallt rum på bara några minuter tack vare den effektiva strålningsvärmen. För att inte tala om trivselfaktorn! Den här spisen är dessutom byggd av återanvänt tegel vilket också spar energi – men på ett annat plan.”

 

 

Romantiskt 1880-talskök

”Stadsköken är kanske de värst utsatta för våra hårda renoveringar. Fortfarande blåser vi ut kök efter kök och ersätter dem med moderna, sterila standardinredningar. Här har vi i stället peelat fram resterna av en 1880-talsinredning och därefter byggt vidare på originalutförandet. Hög trivselfaktor och faktiskt bättre standard följer med på köpet. Och hela lägenheten blir som en enhet igen.”

 

 

Rustmästarbostället

”Man ska inte se till vad det är, utan se till vad det kan bli. Med bara byte från betongpannor till gammalt tegel, byte från plastfärg till kalkfärg och borttagning av en sentida, rutten glasveranda blev den här 1700-talsgården sig själv igen. Och lite buskröjning förstås. Liten investering, god utdelning! Eller hur?!”

 

 

24 mars 2018
Annons
Mer om Bygg
Nyklippt gräs, biluppfart och attefallsgarage 24 M1. Foto: sorselestugan.se
Sponsrad

Garage som är busenkla att montera ihop

Bygg Du behöver inte vara byggmästare eller handyman för att bygga ihop garagen alldeles på egen hand. De är lättmonterade och man klarar själv att fullföra bygget från start till mål.

Foto: Hornbach
Sponsrad

Verkstaden som gör dig till proffs!

Bygg Ju mer ordning och reda du har i verkstaden, desto enklare blir det att genast hitta det du söker. Bra förvarningssystem och arbetshöjd är två viktiga...

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Medlems-
innehåll

"Hur väljer jag rätt färg?"

Bygg Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan. Vår expert berättar om olika färgval. 

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Sponsrad

Attefallshus - 8 användbara tips

Bygg Attefallshus finns i många modeller för att du ska hitta huset som passar dig och ditt behov. Här hittar du fler anledningar att slå till.

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och njuta av den hemtrevliga förlängningen av huset tillsammans med vänner och familj, är en riktig ynnest.

Medlems-
innehåll

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om...