Foto: Lars Sundin, Göran Gudmundsson

Gammalt blir nytt – inspiration för byggnadsvård

Bygg

Han väcker själen i gamla byggnader och ger slitna golv och väggar nytt liv – här är några av byggnadsantikvarien Göran Gudmundssons mästerverk. Se fantastiska före och efter-bilder.

Drömgolvet

”Att måla ett golv är bland det roligaste och mest kreativa du kan göra. Och ett målat golv skapar massor av karaktär och känsla. Du kan göra det såväl i ett gammalt som i ett nytt hus. Här ett rum återställt med gammalt mönster från omkring år 1800. Det enda du behöver är en enkel plastschablon, en pensel och en halvliter matt linoljefärg. Och en förlaga förstås.”

Annons

Läs mer: Göran Gudmunssons bästa tips för byggnadsvård

 

Flott med färg

”Det ger chockerande mycket resultat att bara återställer ett rum med färg och tapeter. Och det roliga är att du inte behöver ha några experter som utför arbetet. Med en bra rådgivare kan du göra det mest själv, som här.”

 

 

Värmande spis

”Ingenting är så missförstått som en öppen spis. Rätt byggd, med till exempel reglerbart spjäll och stor eldstadsöppning, får du brasor med hög energieffekt. Du värmer ett iskallt rum på bara några minuter tack vare den effektiva strålningsvärmen. För att inte tala om trivselfaktorn! Den här spisen är dessutom byggd av återanvänt tegel vilket också spar energi – men på ett annat plan.”

 

 

Romantiskt 1880-talskök

”Stadsköken är kanske de värst utsatta för våra hårda renoveringar. Fortfarande blåser vi ut kök efter kök och ersätter dem med moderna, sterila standardinredningar. Här har vi i stället peelat fram resterna av en 1880-talsinredning och därefter byggt vidare på originalutförandet. Hög trivselfaktor och faktiskt bättre standard följer med på köpet. Och hela lägenheten blir som en enhet igen.”

 

 

Rustmästarbostället

”Man ska inte se till vad det är, utan se till vad det kan bli. Med bara byte från betongpannor till gammalt tegel, byte från plastfärg till kalkfärg och borttagning av en sentida, rutten glasveranda blev den här 1700-talsgården sig själv igen. Och lite buskröjning förstås. Liten investering, god utdelning! Eller hur?!”

 

 

24 mars 2018
Annons
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...