Nytt förslag gör det enklare att bygga altan
Nytt förslag gör det enklare att bygga altan Foto: Fiskarhedenvillan

Nu blir det enklare att bygga till

Bygglov

Bostadsministern Stefan Attefall presenterade i år ett förslag om att slopa bygglov på tillbyggnader under 15 kvadratmeter, vilket gör det enklare att bygga till.

Regeringen föreslår att det från och med den 2 juli ska räcka med en anmälan till byggnadsnämnden för den som vill göra en utbyggnad på max 15 kvadratmeter.

Förslaget om att slopa bygglov på mindre utbyggnader av villan eller fritidshuset kommer göra det enklare för privatpersoner att bygga altan och inglasad veranda. Det kommer även bli enklare för dem som vill bygga om vinden och källaren till exempelvis barnrum, samt att bygga till två extra takkupor – så länge du inte ändrar på bärande konstruktion. Förslaget gör det också möjligt att bygga om huset invändigt och göra plats för en uthyrningsdel.

Friggeboden blir inte större
Under presskonferensen tog Stefan Attefall, även upp förslaget som presenterades i vintras om att friggeboden ska växa från 15 till 20 kvadratmeter. Detta är nu helt ändrat och handlar istället om en komplementbyggnad på upp till 25 kvadratmeter som du får bygga utan bygglov.

Om förslaget går igenom blir det med andra ord möjligt för villaäagare att bygga större, ha friggebod samt skaffa komplemenstboende, förutsatt att tomten är tillräckligt stor och att detlajplanen tillåter bebyggelsen.

Annons
06 februari 2014
Annons
Mer om Bygglov

Redo för byggkaos

Bygglov Den 2 juli fick Sverige nya förenklade bygglovsregler och många kommuner befarade att det skulle bli byggkaos. Vi i Villa kontaktade kommuner runt om i landet för att höra vad som hänt.

Bygglov för staket och plank

Bygglov Bygger dina grannar olagligt? Det krävs bygglov för staket och insynsskydd av vissa mått. Vi reder ut när du behöver bygglov för ditt staket.

Allt om de nya bygglovsreglerna

Bygglov Drömmer du om ett uterum eller ett extra hus på tomten? Med de nya bygglovsreglerna kan du få upp till 40 extra kvm utan bygglov – redan nu i sommar....

Ja till 40 extra kvadrat

Bygglov Nu är det klart. Efter 2 juli kan villaägare bygga ut sitt hus med 15 kvm samt bygga en minivilla på 25 kvm –utan bygglov!

Ställ frågor om de nya bygglovsreglerna

Bygglov Har du planer på att bygga ut huset eller skaffa ett större, mer permanent komplementhus? Efter den 2 juli i år kan bygglovsreglerna komma att ändras....

Det händer med förslaget om slopat bygglov

Bygglov Vi i Villa har tidigare rapporterat om regeringens förslag om slopat krav på bygglov för utbyggnader på 15 kvm och komplementbostadshus på 25 kvm. Nu...

Att teckna servitut

Bygglov Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar flyttar in och kräver båtplats. Men går ett servitut någonsin att upphäva?

Behöver jag bygglov?

Bygglov Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?

Större hus: Arkitektens bästa råd

Bygglov Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.