Finansmannen Arne Vigeland rev grannarnas hus när de var på semester.
Finansmannen Arne Vigeland rev grannarnas hus när de var på semester. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET

Norrman rev grannens hus

Bygglov

Efter en långvarig fejd var norrmannen hämndlysten. När grannarna var på semester passade han på att riva halva deras hus.

Av: , 10 april 2014

Den norska grannfejden i Nesøya, sydväst om Oslo, spårade ur när Arne Vigeland, 40, kallade in grävskopor och hantverkare för att riva delar av grannarnas hus, skriver Dagbladet.

Orsaken är att nyinflyttade Vigeland har synpunkter på hur gränserna respekteras. Enligt honom har Wencke Waage, 66, och Rogert Waage, 70, som bott i området i 60 år, ett hus som delvis sträcker sig över på hans tomtsida. Vigeland menar att deras hus blockerar en av de bästa utsiktspunkterna i området.

Jämnat med marken

Annons

När paret Waage var på semester i Spanien passade Vigeland på att kalla in hantverkare som med sågar, bräckjärn och grävskopa helt enkelt rev den del av huset som sträcker sig över hans tomtgräns.

– Växthuset vi hade är helt jämnat med marken och allt material de rivit bort har de kastat in i köksträdgården. I huset hade min far en snickarverkstad och min mor en ateljé. Det var målerier, vävkonst, gamla fotoalbum från min mormor och böcker från när jag och min syster gick i skolan. Allt som fanns där inne är blött, raserat och ödelagt, säger Wencke.

Äganderätten är starkare än Jantelagen

I helgen lät Vigeland även riva en del av en stenmur som ligger mellan hans och grannen Walther Medins tomter.

– Den muren byggde min far för 70 år sedan, säger Medin till Budstikka.

Finansmannen Arne Vigeland förnekar inte att han ligger bakom rivningarna. I Dagens Næringsliv förklarar han att äganderätten gäller och att den är starkare än Jantelagen. Han menar att grannarna tagit för vana att strunta i gränserna.

– Jag brukar kalla dem ”läkare utan gränser”. Näsan alla där är läkare, säger han till Dagens Næringsliv.

 

Har du någon grannfejd?

Man väljer inte sina grannar (för det mesta) och ibland är det svårt att komma överens. Har du varit med om något bråk som spårat ur? Maila gärna din historia till oss på [email protected]

10 april 2014
Annons
Annons
Mer om Bygglov

Redo för byggkaos

Bygglov Den 2 juli fick Sverige nya förenklade bygglovsregler och många kommuner befarade att det skulle bli byggkaos. Vi i Villa kontaktade kommuner runt om i landet för att höra vad som hänt.

Bygglov för staket och plank

Bygglov Bygger dina grannar olagligt? Det krävs bygglov för staket och insynsskydd av vissa mått. Vi reder ut när du behöver bygglov för ditt staket.

Allt om de nya bygglovsreglerna

Bygglov Drömmer du om ett uterum eller ett extra hus på tomten? Med de nya bygglovsreglerna kan du få upp till 40 extra kvm utan bygglov – redan nu i sommar....

Ja till 40 extra kvadrat

Bygglov Nu är det klart. Efter 2 juli kan villaägare bygga ut sitt hus med 15 kvm samt bygga en minivilla på 25 kvm –utan bygglov!

Ställ frågor om de nya bygglovsreglerna

Bygglov Har du planer på att bygga ut huset eller skaffa ett större, mer permanent komplementhus? Efter den 2 juli i år kan bygglovsreglerna komma att ändras....

Det händer med förslaget om slopat bygglov

Bygglov Vi i Villa har tidigare rapporterat om regeringens förslag om slopat krav på bygglov för utbyggnader på 15 kvm och komplementbostadshus på 25 kvm. Nu...

Att teckna servitut

Bygglov Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar flyttar in och kräver båtplats. Men går ett servitut någonsin att upphäva?

Behöver jag bygglov?

Bygglov Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?

Större hus: Arkitektens bästa råd

Bygglov Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.