Vad behöver jag bygglov till?
Hur stor friggebod kan du bygga utan bygglov? Foto: Friggebod Flex 15 funkis från Jabo.

Bygga nytt och bygga ut – din guide till bygglov

Bygglov

Funderar du på att bygga nytt eller bygga ut? Lars Brask på Boverket reder ut regler kring attefallshus, friggebod, uterum och bastu.

Av: Marielle Nordahl, 16 april 2015

Växthus, uterum, bastu eller kanske en tillbyggnad på huset? När du ska bygga finns det flera saker att tänka på. Även om vi idag kan bygga flera olika byggnader utan bygglov så krävs det i flera fall en anmälan till byggnadsnämnden. Det finns också andra saker att ta hänsyn till, som till exempel detaljplan och grannar.

– Mitt råd är att alltid ta en dialog med kommunen för att vara säker på att du inte förbiser något, säger Lars Brask från Boverket.

Bygglov för fristående byggnader i Attefallshusstorlek – max 25 kvm

Annons

Du får idag uppföra en komplementbyggnad på maximalt 25 kvadratmeter med en taknockshöjd på 4 meter på tomten, utan bygglov. Det kan till exempel vara en mindre bostad, ett uterum, växthus eller en bastustuga. Det krävs dock en anmälan till byggnadsnämnden – bygget får inte påbörjas förrän du fått startbesked. Du får heller inte bygga något närmare 4,5 från tomtgränsen utan medgivande från grannar.

Bygglov för fristående byggnader i Friggebodsstorlek – max 15 kvm

En byggnad på högst 15 kvadratmeter med en taknockshöjd på 3 meter får uppföras utan bygglov och eventuellt också utan anmälan till byggnadsnämnden. De gånger det behövs en anmälan är om du exempelvis ska installera avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten.

Bygglov för rum eller uterum anslutet till huset (tillbyggnad)

Om du ska bygga ett till rum eller uterum som är anslutet direkt till huset räknas det som en tillbyggnad, och tillbyggnader kräver normalt sett bygglov. Men det finns undantag. En tillbyggnad med en bruttoarea om högst 15 kvadratmeter får göras utan bygglov till en- och tvåbostadshus. Du måste dock även här göra anmälan till byggnadsnämnden.

Bygglov för bastu inomhus

Bygglov krävs normalt sett inte för att bygga en bastu inomhus, så länge inte husets yttre utseende påverkas mycket. Däremot kan du behöva göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen. Det gäller främst om du behöver installera eller väsentligt ändra avlopp, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten.

 

Lars Brask, Boverket.

16 april 2015 Marielle Nordahl
Annons
Annons
Mer om Bygglov

Redo för byggkaos

Bygglov Den 2 juli fick Sverige nya förenklade bygglovsregler och många kommuner befarade att det skulle bli byggkaos. Vi i Villa kontaktade kommuner runt om i landet för att höra vad som hänt.

Bygglov för staket och plank

Bygglov Bygger dina grannar olagligt? Det krävs bygglov för staket och insynsskydd av vissa mått. Vi reder ut när du behöver bygglov för ditt staket.

Allt om de nya bygglovsreglerna

Bygglov Drömmer du om ett uterum eller ett extra hus på tomten? Med de nya bygglovsreglerna kan du få upp till 40 extra kvm utan bygglov – redan nu i sommar....

Ja till 40 extra kvadrat

Bygglov Nu är det klart. Efter 2 juli kan villaägare bygga ut sitt hus med 15 kvm samt bygga en minivilla på 25 kvm –utan bygglov!

Ställ frågor om de nya bygglovsreglerna

Bygglov Har du planer på att bygga ut huset eller skaffa ett större, mer permanent komplementhus? Efter den 2 juli i år kan bygglovsreglerna komma att ändras....

Det händer med förslaget om slopat bygglov

Bygglov Vi i Villa har tidigare rapporterat om regeringens förslag om slopat krav på bygglov för utbyggnader på 15 kvm och komplementbostadshus på 25 kvm. Nu...

Att teckna servitut

Bygglov Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar flyttar in och kräver båtplats. Men går ett servitut någonsin att upphäva?

Behöver jag bygglov?

Bygglov Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?

Större hus: Arkitektens bästa råd

Bygglov Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.