Bygglov för staket och plank

Bygger dina grannar olagligt? Det krävs bygglov för staket och insynsskydd av vissa mått. Vi reder ut när du behöver bygglov för ditt staket.


Många villaägare har en önskan om att stänga ute oönskade gäster och samtidigt skydda vad som finns innanför tomtgränsen. Det finns flera olika varianter av staket, murar och insynsskydd och de flesta är enkla att bygga själv. Därför är det extra viktigt att du vet vilka åtgärder som kräver bygglov och inte.

Staket och grindar som slipper bygglov

– Ett mindre staket kan sättas upp utan att ni behöver ansöka om bygglov, kontakta stadsbyggnadskontoret för närmare besked om mått. Så länge staketet inte är bygglovspliktigt och det monteras på er tomt har inte heller grannen någon bestämmanderätt om ert staketbygge, säger Isabel Areskog Jantzen, Vi i Villas juridikexpert.

– Rör det sig om ett större staket eller plank som kräver bygglov har grannen möjlighet att klaga på själva bygglovsbeslutet.

Ska du bygga ett staket? Klicka här.

Ska du bygga en grind? Klicka här.

Plank och mur som kräver bygglov

Ett plank definieras av en tät inhägnad som består av mindre än 50 procent luft mellan spjälorna. Oavsett vilket material planket är gjort av så krävs bygglov om det överskrider höjden av ett normalt staket. Vad som är höjden för ett normalt staket bestämmer byggnadsnämnden i varje enskild kommun. I Stockholms kommun är det 1,1 meter. Om planket är 1,1 meter eller lägre krävs med andra ord inte bygglov (i Stockholms kommun).

Det finns dock vissa undantag då plank som överskrider staketgränsen inte heller kräver bygglov. Detta gäller exempelvis om du vill bygga en skyddad uteplats inom 3, 6 meter från en- eller tvåbostadshus.

Men om uteplatsen, planket eller muren ligger närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från grannen. Medgivandet bör vara skriftligt.Ger grannen inte sitt medgivande kan du söka bygglov. Då får byggnadsnämnden avgöra om du får bygga så nära gränsen.

– I övrigt gäller regeln i 3 kap 1 § jordabalken som föreskriver att var och en skall vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom taga skälig hänsyn till omgivningen, säger Isabel Areskoug Jantzen.

Läs även: ”Jag byggde ett svängt staket”  

Om du bygger utan bygglov

Om du struntar i att söka byglov för en åtgärd som kräver det och bygger i allafall kan Bygglovsavdelningen i din kommun ta ut saktionsavgifter och kräva att bygget rivs.

År 2011 beslutade riksdagen om högre sanktionsavgifter för olovligt bygge, eller svartbygge som det kallas i dagligt tal.

Sanktionsavgifterna för olika typer av svartbyggen skiljer sig åt kommuner emellan. Viktigt att veta är att du inte kan börja bygga direkt efter att du sökt bygglov, utan du måste vänta tills ett besked om startdatum kommit.

Källa: Boverket och Stockholms stad.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar