Dags att bygga den där gästsstugan du länge drömt om?
Dags att bygga den där gästsstugan du länge drömt om?

Allt om de nya bygglovsreglerna

Bygglov

Drömmer du om ett uterum eller ett extra hus på tomten? Med de nya bygglovsreglerna kan du få upp till 40 extra kvm utan bygglov – redan nu i sommar. Så här funkar det.

Av: Anna Persson, 10 juni 2014
 • Intervju med Stefan Attefall

  Regeringen, med civil- och bostadsminister Stefan Attefall i spetsen, har föreslagit att villaägare ska kunna bygga ut huset med totalt 40 kvm utan krav på bygglov (utöver friggeboden), och den 2 juli kan reglerna träda i kraft. 

  Vi i Villas redaktör Anna Persson träffade Stefan Attefall för att ta reda på allt om förslaget och få svar på läsarnas frågor.

  Vad innebär förslaget på nya bygglovsregler i korthet?
       – Det innebär fyra saker. Som småhusägare ska du kunna bygga ut huset med 15 kvm, bygga en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus på 25 kvm, samt inreda en extra bostad i huset utan bygglovsprövning. För de här tre åtgärderna räcker det med att skicka en anmälan till byggnadsnämnden. Den fjärde åtgärden innebär att bygga två takkupor. Det kräver varken bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden. De nya reglerna gäller oavsett planlösning. 
 


  Vad blir skillnaden från i dag?

       – När man tar bort kravet på bygglov försvinner också kravet på prövning mot gällande detaljplan. Detta kan du alltså göra utöver gällande detaljplan, och kommunens möjlihet att ställa estetiska krav är begränsade.  Så det kan se ut hur som helst? 

       – Nej, men så länge man håller sig inom måtten är ramarna ganska vida. Jag utgår ifrån att villaägarna kommer att göra så snyggt för sig själva som möjligt.


  Vad innebär utbyggnaden på 15 kvm? Gäller det boyta eller byggyta?

       – Utbyggnaden på 15 kvm avser brutto-area. Det är alltså möjligt att göra utbyggnaden i flera plan, men den får inte bli högre än befintlig byggnad. Komplementbyggnaden på 25 kvm avser byggnadsarea. Det är möjligt att dela upp denna yta och till exempel bygga en bod på 5 kvm och en stuga på 20.

  Får jag bygga två våningar eller sovloft på komplementbostadshuset?

       – Ja, bara inte taknocks-höjden överskrider fyra meter och byggnaden i övrigtuppfyller byggreglerna.  Källare då?

       – Ja, om byggnadsnämnden bedömer det som lämpligt med hänsyn till markkvaliteten och byggnadsarean inte överskrider 25 kvm.   Kan grannarna överklaga en utbyggnad eller ett komplementbostadshus?

       – Om man håller sig på 4,5 meters avstånd från tomtgränsen så kan inte grannen överklaga beslutet. Däremot kan man ringa byggnadsnämnden och begära tillsyn om grannen inte verkar ha följt reglerna. Har grannen då inte gjort det kan denne bli tvungen att flytta på eller riva byggnaden. Men det går inte att överklaga startbeskedet.  Hur gör man för att bygga ut/bygga ett komplementhus efter den 2 juli?
      – Då skickar du in en anmälan med kontrollplan till byggnadsnämnden som undersöker lämpligheten. Om åtgärden kan antas uppfylla plan- och bygglagens krav beslutar kommunen om startbesked, och sedan är det bara att börja bygga. Detta kommer att gå fortare och bli billigare än bygglov. Men det här är bara början. Vi vill gå vidare och införa fler bygglovsfria åtgärder, till exempel för garage-portar och takbeklädnad.

  Civil- och bostadsminister Stefan Attefall och Vi i Villas redaktör Anna Persson.

   

 • Så funkar det - 14 frågor och svar

  1. Kan jag bygga altan på 15 kvm till komplementbostadshuset?

  Svar: Det beror på vad det är för altan det rör sig om. Alla altaner kräver inte bygglov i dagsläget. Hör med byggnadsnämnden om du är osäker på vilka regler som gäller för just ditt bygge. 


  2. Jag har ett uthus på 25 kvm som jag vill bygga om till gäststuga. Kan jag bygga ut det med 15 kvm eller måste jag bygga nytt på 25 kvm?

  Svar: Komplementbostads-huset får inte överskrida 25 kvm. Utbyggnaden på 15 kvm gäller bara en- och tvåbostadshus (huvudbyggnad).

  3. Kan jag gräva ned huset i marken för att få högre taknockshöjd?  

  Svar: Det finns inget uttalat förbud mot det i dagsläget. För mer specifika frågor som rör just din tomt –  kontakta byggnadsnämnden i din kommun.

  4. Gäller de nya reglerna även radhus, kedjehus och parhus?
  Svar: Ja.   5. Kan jag bygga om frigge-boden på 15 kvm till 25 kvm utan bygglov?
  Svar: Ja.  6. Får jag ha en friggebod, en utbyggnad och 25 kvm hus på tomten?

  Svar: Ja, så länge inte byggnaderna står närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens godkännande.
  


  7. Kan jag bygga ett garage på 25 kvm i stället för bostadshus?
  Svar: Ja, komplementbostadshuset behöver inte inredas som bostad.

  8. Vi som uppfyllt kvoten för vad man får bygga enligt detaljplanen, kommer vi att kunna bygga mer efter 2 juli?

  Svar: Ja, om tomten tillåter. Byggnaderna får inte stå närmare tomtgränsen är 4,5 meter utan grannens godkännande.   9. Kan reglerna skilja sig åt kommuner emellan?
  Svar: Reglerna kommer inte att skilja sig åt, men kommunernas tolkning av reglerna kan skilja sig åt. Kommunen kan också skriva in i detaljplanen att bygglov krävs för alla komplementbyggnader. Det gäller i så fall även frigge-
  bodar.

  10. I min kommun är det i dag förbjudet att inreda en extra bostad i huset, kommer detta att ändras?
  Svar: Ja, men åtgärden ska anmälas till byggnadsnämnden.

  11. Jag vill sätta in en takkupa. Vad behöver jag göra?
  Svar: En- och tvåbostadshus får sätta in takkupor utan bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden om det inte innebär ingrepp i den bärande konstruktionen. Ett hus får ha max två takkupor.   12. Vad gäller för prickmark?

  Svar: Prickmark är mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas. Prickmark innefattas av de nya reglerna, men med vissa inskränkningar. Exempelvis om marken är olämplig på grund av risk för ras eller skred.    13. Gäller samma regler för arrendetomter?

  Svar: Ja, fast man ska kontakta markägaren innan och få okej.

  14. Omfattar förslaget om komplementhus både permanentboende och fritidsboende/sommarstuga?

  Svar: Ja, förslaget rör även fritidshus.


  E25 är ett 
  komplementbostadshus ("Attefallshus") på 25 kvm från Enkelrum. 

Visa allt innehåll
10 juni 2014 Anna Persson
Annons
Annons
Mer om Bygglov

Redo för byggkaos

Bygglov Den 2 juli fick Sverige nya förenklade bygglovsregler och många kommuner befarade att det skulle bli byggkaos. Vi i Villa kontaktade kommuner runt om i landet för att höra vad som hänt.

Bygglov för staket och plank

Bygglov Bygger dina grannar olagligt? Det krävs bygglov för staket och insynsskydd av vissa mått. Vi reder ut när du behöver bygglov för ditt staket.

Ja till 40 extra kvadrat

Bygglov Nu är det klart. Efter 2 juli kan villaägare bygga ut sitt hus med 15 kvm samt bygga en minivilla på 25 kvm –utan bygglov!

Ställ frågor om de nya bygglovsreglerna

Bygglov Har du planer på att bygga ut huset eller skaffa ett större, mer permanent komplementhus? Efter den 2 juli i år kan bygglovsreglerna komma att ändras. Finns det något du undrar över, ställ dina frågor till oss på Vi i Villa.

Norrman rev grannens hus

Bygglov Efter en långvarig fejd var norrmannen hämndlysten. När grannarna var på semester passade han på att riva halva deras hus.

Det händer med förslaget om slopat bygglov

Bygglov Vi i Villa har tidigare rapporterat om regeringens förslag om slopat krav på bygglov för utbyggnader på 15 kvm och komplementbostadshus på 25 kvm. Nu...

Att teckna servitut

Bygglov Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar flyttar in och kräver båtplats. Men går ett servitut någonsin att upphäva?

Behöver jag bygglov?

Bygglov Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?

Större hus: Arkitektens bästa råd

Bygglov Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.