Foto: Istockphoto

"Hur åtgärdar vi kallraset?"

Bygg

Hur kan vi lösa kallraset och golvkylan på bästa sätt, undrar Vi i Villas läsare. Tyvärr finns inga genvägar, svarar vår expert Björn Christiernsson.

"Hur åtgärdar vi kallraset?"

För ett år sedan köpte vi en härlig liten stuga vid kusten i Varberg, som inte är vinterisolerad. Det löste vi med att sätta in en värmeväxlare, men när vi nu har varit i stugan under vintermånaderna och det har varit blåsigt och minusgrader ute så drog det jättemycket och golven var kalla.

Hur kan vi lösa kallraset och golvkylan på bästa sätt? Det går att krypa under huset en bit och vi ser att det hänger “gul isolering” på vissa ställen, men vi kommer inte hela vägen in eftersom det är för trångt.

Annons

Huset har även fått ny utvändig panel, men det är inte isolerat, utan det ser ut som om de gamla ägarna bara har satt ny panel på den gamla (det är även omgjort inomhus). Finns det något knep eller ny metod för att isolera stugan utan att ta ner alla väggar och börja om på nytt?

Kurt & Kirsi Johansson

Svar: Att golven är iskalla är en kombination av dålig isolering i bjälklaget/golvet och ett kallras från resten av byggnaden, det vill säga fönster, väggar och tak. Jag tror därför att hela byggnaden måste bli tätare och bättre isolerad för att komma till rätta med problemet.

Att bara tilläggsisolera golvet kommer förmodligen inte att räcka. Mattor och sockor blir därför mitt bästa tips då det inte finns några genvägar till att tilläggsisolera ett hus.

Björn Christiernsson

 

18 juni 2018
Annons
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...