Annons

Trivsammare terrass

Altan

Aldrig har vi spenderat så mycket härlig tid i trädgården som när terrassen fick ett trädäck och en liten trappa ned till gräsmattan.

Av: Reva Hallbäck, 11 maj 2004


Att bygga till, eller bygga om, sin terrass kan bli ett enormt lyft för det praktiska livet i trädgården. Jag hade ingen aning om att jag skulle spendera så mycket mer tid bland blommor och träd, bara för att det blev så mycket enklare att komma ut bland dem.

Förmodligen kan detta förklaras med Feng Shui (gammalt kinesiskt sätt att inreda), men det viktigaste för mig är känslan. Att på morgonen kunna smita ut genom dörren i vardagsrummet och sitta i morgonrocken på kanten av terrassen med fötterna i gräset är underbart.

Jag hade redan en uteplats, men den hade bara anslutning till huset, det gick alltså inte att komma ut i trädgården den vägen. Därför beslutade jag mig för att bygga på ett trädäck och göra en liten trappa ned till gräsmattan. Resultatet blev ett generöst och vackert extra rum, som länkar huset med trädgården.

Annons

Bra verktyg:

Workmate eller någon typ av hyvelbänk

Kap och gersåg, eller handsåg och gerlåda

Gersåg

Cirkelsåg

Sticksåg

Borrhammare, (om man skall fästa i väggen som här).

Spade

Skottkärra

Stämjärn

Rasp

Hyvel, gärna eldriven

Skruvdragare

Hammare

Vattenpass

Materialet till altanen:

Gjutrör

Armeringsjärn

Stolpskor

Grovbetong, färdigblandad i säckar

Balkskor

Expanderbult ( att skruva fast reglarna i väggen med om det är betongvägg)

Trallskruv

125x4,0 galvaniserad spik

50 mm dyckert till räcket (galvaniserad)

Ankarspik, till balkskorna

Fransk träskruv till stolpskorna

Stolpar, furu 95x95 mm obehandlad

Stommen och stegen till trappen, gran 45x145 mm obehandlad

Trall, gran 34x120 mm obehandlad

Överliggare, samma som trall

Spjälhållare och grind, gran 45x70 mm

Spjälor, kälad notläkt, gran 16x45 mm till spjälor.

Vagnstycken, gran 45x195 mm

Grindklinka

Ledstångjärn

Trälasyr, vi använde Nordsjös Tinova vattenbaserad lasyr, bruten i färgkod S1010-Y10R

Gör så här

Trädäcket/terassen

1. Gräv hål för plintgjutningen, 60 cm djupa = frostfritt i Stockholmstrakten, djupet skiljer sig i olika delar av landet. Placera hålen beroende på hur stor altanen blir. Om altanen är exempelvis 2.40 meter bred och du använder 45x45 så är maxavståndet mellan stolparna 1,55 meter. Om du byter bärbjälkarna till 45x125 så är maxavståndet 2.05 meter.

Sätt i gjutrör, 150 mm i diameter och 60 cm höga så att du kan gjuta till marknivå utan att rören syns.

2. Blanda betongen ordentligt. Enklast blandar du på en stor och kraftig bit plywood, eller i en hink med borrmaskin med monterad blandborr och på lågt varvtal ) med spade, fyll rören och stick ner stolpskorna i den blöta betongen.

Låt sedan betongen "brinna" till nästa dag.

3. Skruva fast stolparna i stolphållarna med fransk träskruv. Rikta in stolparna med vattenpass så de står i lod.

4. Nu ska regeln fästas i huset. Mät från väggen med vattenpass, markera överkant där reglarna ska gå mot väggen och bulta fast regeln i väggen med expanderbultarna (om du har ett trähus, andra material kräver andra typer av bultar).

Lägg vänster sidoregel på högkant från väggen till den första stolpen, och fortsätt med fronten och sidorna så det formas en ram. Här jackades stolparna ur med handklinga och stämjärn för att ramen skulle komma i fas med stolparna. Det behövs inte, men blir snyggast.

5. Bygg på med tvärgående reglar, vi gjorde c/c 70 cm, vilket betyder att man mäter mitten från en regel till mitten på nästa och 70 cm markerar avståndet. De räcker här eftersom trallen var så pass kraftig, annars är c/c 60 ett vanligt mått.

6. Nu är det dags att börja skruva trall. Placeras med 5 mm mellanrum. Behandla gärna ytan direkt med olja för att undvika svårbortagna fläckar. (Obs! Gäller inte tryckimpregnerat trä) Se till att oljan kommer ner i skarvarna ordentligt.

7. Börja sedan med staketet. Såga av stolparna så de blir lika höga, 83-87 cm från trallen. Det färdiga räcket ska vara minst 90 centimeter högt, (av säkerhetsskäl minst 110 centimeter om altanen sitter högt upp).

Spika fast brädor på väggen där reglarna skall fästa. Vi använde trallvirket till det, och sågade ner dem till stolpbredd.

Skråspika fast reglarna, här med måtten 45x70 med 125 mm spik. Börja från väggen och gå sedan från stolpe till stolpe, cirka 95 mm ovanför trallen. Detta för att få ett luftigt intryck på altanen.

Överregeln spikas i fas med stolparnas höjd.

Skråspika betyder att man spikar med 45 graders vinkel uppifrån och in i vägg eller stolpe.

8. Spika fast överliggaren.

Spika fast spjälorna med dyckert från utsidan. Vi köpte kälad notläkt eftersom det även använts på husets panel.

Trappen

1. Trappen ska givetvis anpassas efter höjden från marken upp till trallen. Ett normalt trappsteg är 150-180 mm. Dela alltså höjden på altanen med höjden på trappsteget så får du ut antalet trappsteg. Gör likadant när du beräknar längden på trappen. (Vinkeln skall vara 90 grader när du mäter). Stegdjupet skall vara ca 300, dela det med längden på trappen. Tex om du har fyra steg så blir trappans längd 1200mm. Trappformeln är två sättstegshöjder plus ett insteg = 63 cm.

2. När du fått fram höjdmåttet på trappstegen är det dags att skruva fast stegen på vangstyckena. På min trapp skruvades först en list fast i vangsstycket, för att få det stadigare. Skruva också fast stegen i listen.

Läs även:

Tips för altanbyggen

Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och...

Grinden

1. Använd materialet, 45x70 mm, till grindens ram. Gör en ram som passar i grindhålet, minus gångmån, ca 1 cm på varje sida.

Sätt ihop ramen halvt i halvt, limma och skruva.

Spika på samma spjälor som på räcket. Skruva fast gångjärnen i grinden. Passa in den och skruva fast den andra delen av gångjärnen i stolpen. Montera överliggaren, och anpassa den genom att såga av hörnen så grinden kan öppnas. Montera slutligen grindklinkan, och runda hörnen på överliggarna för att få ett enhetligt intryck.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

11 maj 2004 Reva Hallbäck
Annons
Annons
Mer om Altan

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...

Så lyckas du med din altan!

Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.

Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Annonssamarbete

Så får du ett trädäck som håller

Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i...

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]