Annons
Foto: Emelie Åberg

Skruva trall – allt du behöver tänka på

Altan

Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall. 

 

Av: Sara Åhlström, 08 mars 2017

Vilket håll ska virket ligga åt, vilket virke passar bäst för trall och vilken skruv ska jag använda? Det finns mycket att tänka på när det är dags att skruva trall, Grabber kommer med smarta tips och råd.

 

1. Vad ska jag tänka på när det är dags att skruva trall? 

– Det viktigaste är först och främst att planera. Hur ska trallen användas? Ska den tåla stor belastning? Du kanske vill att den håller för en stor fest till exempel. Andra saker som är viktiga att tänka på är att du använder dig av en stadig stomme, ett bra virke efter vad kassan tillåter, samt en bra trallskruv som är lätt att skruva och som ger ett snyggt resultat, säger Pär Thuresson, VD på Grabber.

 

2. Vilket virke är bäst för trallbygge?

– Det här är en klurig fråga! Ett rakt och formstabilt virke är lättast att lägga och jobba med, men om vi sedan tar hänsyn till miljöaspekten så är ett ädelträ eller organiskt ytbehandlat trä att föredra, förutsatt att det inte kommer från någon skövlad regnskog. Virke i de lite grövre dimensionerna brukar vara bättre än de klena, undvik 20-22 millimeter, börja vid 28 millimeter tjocklek.

 

Ett slätt och rakt virke är lättast att lägga och jobba med.

 

3. Hur undviker jag sprickor när jag skruvar trall? 

– Du minskar risken för sprickor om du använder en bra trallskruv, helst med borrspets. En skruv med fiberskär i spetsen minskar även den risken för sprickbildning.

 

4. Om jag ska bygga altan runt en pool, vad ska jag tänka på då?

– Att använda rostfri skruv närmast poolen, cirka 1 meter från poolkanten. Det är också bra att höra med din leverantör hur virket du tänker köpa klarar av klor, så du inte får fula fläckar på din nya trall.

 

5. Vilken skruv ska jag använda när jag skruvar trall?

– Använd en rostfri eller C4-ytbehandlad trallskruv med en bra spets och hög klämkraft samt en skruvskalle som gör ett snyggt avslut utan stickor.

 

Rätt sorts skruv för ditt trallbygge är en förutsättning för ett bra resultat. 

 

6. Vad är dina bästa tips för att skruva trall?

– Håll skruvdragaren och skruven linjärt, helt rakt i förhållande till varandra, och börja skruva långsamt så att skruven får grepp innan du ”gasar” på. Följ efter med ett jämt tryck på skruvdragaren ­– så undviker du att slira med bitset i skruvhuvudet och slipper byta ut den skruven.

 

7. Vilket håll ska virket ligga åt? Glad eller ledsen mun?

– Här finns det två skolor, en del säger glad, andra säger ledsen. Då virket är lite tätare på den konkava sidan och därmed tåligare, så förordar jag glad gubbe.

 

Pär Thuresson, VD på Grabber, ger sina bästa tips för att skruva trall. 

 

3 vägar till framgång när du skruvar trall

Sara Åhlström
08 mars 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Altan

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...

Så lyckas du med din altan!

Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.

Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Annonssamarbete

Så får du ett trädäck som håller

Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i...

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...