Annonssamarbete
Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor

Så får du ett trädäck som håller

Altan

Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i flera år.

Av: , 01 februari 2020

Känns det igen, samma visa varje år inför vår och sommar? Stuprören ska rensas, fönstren putsas, bilar och båtar rustas upp – och så altanen som ska oljas in – igen och igen. Men vänta, måste den verkligen det? Wood Protection från Fixor by Nitor är ett miljömärkt, kiselbaserat träskyddssytem som har flera fördelar. Förutom att behandlingen endast tar en dag att utföra blir träet vackert silvergrått och får bra skydd mot alger och annan ovälkommen påväxt. 

Gammalt trä går att behandla på en gång men nytt tryckimpregnerat virke ska ha varit utsatt för väder och vind över minst en vinter, och helst två vintrar, innan behandlingen. Detta för att kiselteknologin i Wood Protection ska få full effekt. 

 

Välj rätt dag

Bästa tiden för behandling är från vår till och med augusti när temperaturen är från +5°C och uppåt. Håll koll på väderprognosen och välj en lämplig dag, för det är viktigt att det inte regnar på den behandlade ytan under ett par dagar efter behandlingen. 

Behandlingen utförs i två steg, först skrubbas trädäcket rent med Trärengöring Altan och sedan stryks Träskydd Altan på och får torka. Efter det kan du bara lägga dig i vilstolen och njuta av din altan.

 

Med Wood Protection får altanen inte bara en vacker, behaglig silvergrå yta du kan njuta av, utan också ett miljövänligt och varaktigt träskydd som heter duga.

Foto: Fixor by Nitor

 

Så här gör du:

Steg 1 – Rengör

  1. Blöt träytan med vatten innan du påbörjar rengöringen.
  2. Blanda Trärengöring Altan med vatten enligt instruktionen på förpackningen. Påför med målardyna, roller, pensel eller med Mäster målardyna Terrass för snabb och jämn utläggning. Låt verka 10–15 minuter. Fukta ytan med vatten om ytan torkar under denna tid.
  3. Skura bort smutsen med vatten och en hård borste. Spola sedan rent ytan och låt torka innan du påbörjar behandlingen med Träskydd Altan. 

 

OBS! Om träytan innehåller stora mängder överskottsolja kan du behöva rengöra två gånger med outspädd Trärengöring Altan. Säkerställ att du fått bort all eventuell träolja innan du påbörjar nästa steg.

 

Steg 2 – Skydda

  1. Påför Träskydd Altan med en målardyna, pensel eller roller av god kvalitet. Mäster Målardyna Terrass ger en snabb och jämn utläggning. 
  2. Låt därefter ytan torka, torktiden varierar beroende på temperatur och träytans uppsugningsförmåga. Sedan är behandlingen klar och du kan njuta av din altan! 

 

Silvergrått passar både moderna och gammaldags trädgårdar. 
Foto: Fixor by Nitor 

 

Frågor & svar

Hur fort går det att få en vacker silvergrå yta? 

Hur lång tid det tar att få fram den grå tonen beror på mängden sol som kommer åt ytan, men ungefär 1–3 månader är ett bra riktmärke. Sedan fortsätter denna process successivt under ytterligare ett par månader. Den grå tonen är bestående. 

 
När du gjort behandlingen kan du njuta av resultatet i flera år framöver!
Foto: Fixor by Nitor

 

Finns det saker man bör undvika vid behandlingen?

Produkterna ska inte användas inomhus eller i inglasade uterum där träytorna aldrig utsätts för väder och vind. 

Medlen etsar på aluminium och glas, så tänk på att alltid skydda sådana ytor från skvätt och stänk. Det är också viktigt att använda handskar och ögonskydd. 

 

Hur länge håller behandlingen? 

I flera års tid, men om ytan behandlas med hela Wood Protection-systemet inklusive vår Underhållstvätt Altan, kan den behandlade ytan förstärkas i upp till tio år. Den totala livslängden beror dock på träets kvalitet, ålder och skick, samt geografiskt läge.

 

Om Wood Protection

Wood Protection träskyddssystem består av Trärengöring Altan och Träskydd Altan och är framtaget för användning på altaner, bryggor, pooldäck, trappor och liknande träytor utomhus. Wood Protection har också en produkt för underhållsrengöring – Underhållstvätt Altan. 

01 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Altan

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...

Så lyckas du med din altan!

Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.

Annons

Skruva trall – allt du behöver tänka på

Altan Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall.

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...