Så byggde de sin drömuteplats
Felix och Eugenia förverkligade sin dröm om att bygga en uteplats Foto: Tedd Soost

Så byggde Felix och Eugenia sin drömaltan med pergola

Altan

Felix och Eugenia förverkligade sin dröm – att bygga en alldeles egen uteplats med pergola. Så här gick de tillväga, steg för steg, när de byggde sin altan och även de hemsnickrade möblerna.

Av: Jessica Hoffmann och Tone Rörseth, 29 april 2015

Paret Felix Meyer och Eugenia Duarte Walker bor i Felix föräldrars ombyggda garage och en del av källaren. En perfekt bostad på två rum och kök med separat ingång, och nu även med egen uteplats och pergola.

– Vi bor i ett generationsboende med mina föräldrar och det funkar fint. Vi har våra separata delar av huset, men delade tidigare på terrassen. Nu har vi ett alldeles eget ”hang out” där vi kan grilla och umgås med våra vänner hur sent vi vill under varma sommarnätter, säger Felix.

– Det känns som om hela huset fick ett lyft tack vare uteplatsen. Tidigare såg det avkapat ut. Pergolans tak blir ett mjukt avslut på husets kortsida.

Tidigare låg det bara en grusplan här. Med en liten budget har Felix och Eugenia förvandlat den tråkiga planen till en frodig oas. Den nybyggda, härliga uteplatsen kompletterar husets fasad på ett fint sätt och uppfyller deras behov.

– Innan vi satte igång skrev vi ner vilka behov vi hade – att grilla, förbereda middagar, umgås med vänner, äta frukost, ligga och vila, läsa och få en plats där vi kan göra enklare omplanteringar. Och så ville vi kunna förvara krukor, dynor och kuddar. När vi listat våra behov började vi tänka på vilka material, färger och vilken känsla vi ville ha, berättar Felix.

Annons

Eugenia var ett tag inne på att måla svart.

– Hela vår del av huset går i svart och vitt, så först tänkte vi måla pergolan svart. Men sedan valde vi vitt, som stämmer bättre överens med husets fasad. Här ute har vi öst på med färg i textilier och detaljer men basen är lugn. Vitt, trä och betong, säger hon.

Ledordet för projektet har varit att hålla nere kostnaderna och i stället slösa med kreativiteten. Paret har byggt och målat alla möbler själva – av spillvirke, lastpallar, målarbockar och plank. Seglet ovanpå pergolan gör att de kan sitta i skugga när solen gassar och även använda uteplatsen när det regnar.

En av de största utmaningarna var att få till en bra stomme för trädäcket, som är av tryckimpregnerat trä.

– Marken sluttade rejält så vi fick lägga ner mycket tid och jobb på att få till en stabil och rak grund. Med hjälp av lecablock justerade vi nivåskillnaderna i marken, säger Felix.

– Trädäcket förankrade vi i fasaden genom att skruva fast den första regeln som sedan bildade ramen till golvet direkt i fasaden. Därefter byggde vi en ram.

Blev uteplatsen som ni hade tänkt?
– Ja, verkligen. Vi är så nöjda, och sjukt stolta över att vi faktiskt klarade av att bygga allt det här själva, inklusive alla möbler och uteköket. Det är en fantastisk känsla att sitta här med den vetskapen.

Om ni skulle göra om jobbet, skulle ni ändra på något?
– Kanske att vi hade anlitat någon som byggde grunden, för det var ganska svårt att få golvet vågrätt. Jag var på väg att ge upp ett tag, men det gick och blev bra till slut, säger Felix.

 

Flera av möblerna på altanen har paret byggt själva. Se hur här.

 

Om Eugenia och Felix

Här bor: Eugenia Duarte Walker och Felix Meyer. 
Gör: Felix jobbar i en jeansbutik och Eugenia studerar.
Huset: Felix och Eugenia disponerar 90 kvm av det 365 kvm stora huset som ligger i Kungsängen. Huset byggdes i början av 1900-talet och ligger precis vid Mälaren.

Så byggde Felix och Eugenia sin altan med pergola

Stabil stomme för trädäcket

Den största utmaningen var att bygga en stabil, vågrätt stomme för trädäcket.  Nivåskillnaderna justerades med hjälp av lecablock. Trävirket kommer från K-Rauta.

Balkskor för reglarna på ramens insida

På ramens insida med 60 cm mellanrum skruvade de fast balkskor för reglarna som sen golvet skruvades fast i. För pergolans stolpar slog de ner jordankare för var stolpe direkt i marken. Jordankare ersätter betongfundament och man slipper gräva och gjuta – bara att slå ner i marken.

Skruva fast reglarna i altangolvet

Efter det tunga men viktiga grundarbetet var det dags att skruva fast golvet i reglarna.

Trappa till altanen

På vissa ställen där nivåskillnaden var alltför hög, byggde paret trappsteg.

Snickra en stabil pergola

För att göra pergolan stabil skruvade de den första plankan direkt i fasaden, på samma sätt som de gjorde med golvet. Därefter var det bara att såga till pergolans stolpar, skruva fast stolparna i jordankaren och sen lägga ut reglar för tak.

Obehandlat trä målas vitt

Allt obehandlat trä målades först, för att undvika glipor som kommer efter ett tag när träet sätter sig. I ena hörnet av uteplatsen och ovanför uteköket byggdes en spaljé. Dels för den ombonande känslan, men också för att hänga grillverktyg och krukor där.

Det färdiga resultatet – drömaltan med pergola

Pergolan byggdes så pass stabil att de kunde hänga en sittgunga från taket. Ovanpå pergolan ligger ett segel. Det ger skugga när solen gassar och skydd när det regnar.

 


Vi i villa tipsar dig

29 april 2015 Jessica Hoffmann och Tone Rörseth
Annons
Annons
Mer om Altan

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...

Så lyckas du med din altan!

Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.

Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Annonssamarbete

Så får du ett trädäck som håller

Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i...

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...