Ny altan med moderna material
Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du tips på snygga och smarta material du kanske inte kände till.
Vilket material du väljer är en smaksak, men också en prisfråga och även beroende av hur händig du är. Att snickra en enkel träaltan klarar de flesta, att lägga sten är tungt och ställer stora krav på underarbete. Men en mindre stenläggning klarar den normalhändige med noggrannhet och tålamod.

Sibirisk lärk är ett miljövänligt alternativ till tryckimpregnerat trä som passar bra till altanen. Träet behöver inte behandlas utan får med åren en vacker, silvergrå nyans. Pris cirka 40 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.
Tåligt trä med ädel känsla
Ett relativt nytt träslag som blivit allt mer populärt är Cumaru, även kallat Brasiliansk teak. Det är mycket hårt - cirka tre gånger hårdare än ek - tåligt, står väl emot röta och behöver inte oljas. Cumaru har en vacker varmröd färg som skiftar i styrka och som med tiden blir silvergrå. Som för alla exotiska träslag gäller det att virket är FSC eller ITTO-certifierat. Regelverket kan mycket väl vara i vanlig gran och skruva alltid ovanifrån. Använd fintandas såg så slipper du att träet fransar sig.
Ligger din altan direkt på mark eller utsätts för mycket fukt och du vill undvika tryckimpregnerat trä, finns numera exempelvis linoljeimpregnerat eller värmebehandlat virke som betydligt mer miljövänliga alternativ. Det är lite dyrare men ska du inte bygga en jättealtan är det väl värt att fundera på.

Cumaru, även kallat Brasiliansk teak, är hårt, rötbeständigt och behöver inte underhållas men kräver rejäl trallskruv då det gärna vrider sig. Pris cirka 75 kr/löpmeter. Foto Beijer Bygg.

Kirai är ett annat, hårt teakliknande träslag. Trallen från Interwood har en slät och en profilerad yta vilket för det möjligt att skapa snygga mönster. Pris cirka 50 kr/löpmeter.

Trallskruven Torpedo MAX från Essve, är lätt att skruva med då den ”hugger” direkt vilket minskar iskruvningsmomentet. Finns i härdat stål samt rostfritt.
Rätt trallskruv underlättar
Idag väljer de flesta att skruva altanen, det ger färre sprickor och är mindre fysiskt ansträngande, i alla fall om du använder en elektrisk skruvdragare. Men det gäller att välja rätt typ av skruv. Att bara välja "trallskruv" är ingen garanti för ett hållbart, snyggt reslutat. Det blir till exempel mer rörelse i träet i en stor altan än i en liten, och om du bygger på en plats där luftfuktigheten varierar kraftigt sväller och krymper träet om vartannat. Detta ställer höga krav på skruven. Utsätts trallen för extremt mycket väta, till exempel vid ett poolområde, ska du alltid välja rostfri trallskruv.
Även hårda träslag som exempelvis Cumaru ställer höga krav på skruven, för klent material kan gå av när träet rör sig. Dessutom är förborrning och försänkning ofta ett måste. Tala med kunnig personal i byggfackhandeln för att försäkra dig om att du väljer rätt skruv eller gå in på www.essve.se som har en bra guide.

Nyhet från St Eriks. Betongstenen "Sparven" 35x35 cm, har en mjuk nedsänkning som fungerar utmärkt som fågelbad och ger liv åt altanen. Pris cirka 100 kr/styck. I bakgrunden dekorerade betongplattan "Kaprifol". Foto Susann Gson Engqvist
Lättare läggning med sten på nät
Natursten är vackert och hållbart, men tungt att arbeta med. Dessutom är naturstenen ojämn, vilket gör den svårare att lägga slätt. För att underlätta finns numera sten på nät, där samtliga stenar är lika höga och automatiskt läggs med lagom mellanrum och/eller i ett särskilt mönster
Betongsten är ett billigare, och lättare alternativ än natursten, men var inte dumsnål. Det kan vara stor skillnad på kvaliteten. Betongsten av hög kvalitet suger inte åt sig fukt utan torkar snabbt. Går fukten långt in i betongen finns risk att stenen vittrar sönder, kanske redan första vintern.

Sten på nät gör läggningen enklare. Grafitsten från danska Netstones finns i olika färger, former och mönstersättningar och säljs via exempelvis Tradgardshandel.se Pris från cirka 500 kr/kvm.

Även skiffer finns numera på nät. Detta skiffer är tre cm tjockt vilket passar bra för altan eller uterum. Lägges direkt på sättsand och fogar med Romex hårdfog. Pris cirka 500 kr/kvm, Flisby.

Byasten Nova är en ny, trumlad betongsten från Starka med slätare yta och mjukare färgnyanser. Pris cirka 300 kr/kvm.

Träkomposit är halksäkert och suger inte åt sig fukt och passar därför utmärkt vid poolen. Foto Timbertech.
Underhållsfritt och fläckfritt med träkomposit
Vill du ha ett ljusäkta, underhållsfritt material som inte suger upp någon typ av vätska som exempelvis vin, olja eller annat som man lätt kan spilla, kan träkomposit vara lösningen. Materialet består av träbaserade fiber och rena, giftfria plastpolymer och är dessutom färgbeständigt (bleks inte av solljus), kvistfritt och miljövänligt. Ytan är halksäker och har bra stöttålighet.
Köpinformation:
www.beijerbygg.se
www. essve.com
www.flisbyab.se
www.interwood.se
www.netstones.dk
www.steriks.se
www.tradgardshandel.se
www.timbertch.se
Redaktionen rekommenderar
Så hittar du rätt trall till din altan!
Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.
Bästa tipsen för altan & uteplats
Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...
Så lyckas du med din altan!
Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...
Tips för altanbyggen
Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.
Så får du ett trädäck som håller
Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i...
Skruva trall – allt du behöver tänka på
Altan Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall.
Fint på altanen
Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.
Vi fick en uteplats i lä
Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att...
Så sköter du altanen
Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.