Foto: Istockphoto

Så lyckas du med din altan!

Altan

Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge.  Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten – och får dig att stanna utomhus länge, länge.

Av: Bella Linde, 23 maj 2019

1. Runda av din altan

Tänk på att det är en altan du ska bygga – inte en dansbana! Mjuka former och runda linjer skapar trivsel. En bågformad kant där växtligheten tar vid gör att trädäcket blir en del av trädgården. Redan befintliga kanter och vassa hörn trollar du bort genom att ställa dit stora krukor med växter, och komplettera gärna med en bullig stenbumling. Skydda mot insyn med häckar, använd olika slags växter i häcken så blir den mindre statisk och stel. Komplettera med solitärer, tänk på att växter i olika höjd ger dynamik. Glöm inte parasollet, det både skuggar och bidrar till trevnad.

Annons

2. Ett måste för din altan – en trappa för mys 

En trappa är inte bara en trappa, den blir ofta också den mest po­pulära sittplatsen.

Om altanen höjer sig över marknivå behöver du en trappa – som självklart ska användas till mer än att gå på. Det är snarare regel än undantag att trappavsatser används som sittplatser, där hamnar människor under fester och fikastunder, där förs förtroliga samtal och livliga diskussioner. Se därför till att skapa breda, härliga avsatser som fungerar som både trappsteg och bänkar. Glöm inte att ladda med ett förråd av kuddar och filtar för utemys även när kvällarna blir svala. Strunta i staket mellan terrassen och trädgården, staketet blir ett hinder som gör trädgården svårtillgänglig.

 

Läs också: Så bygger du en superenkel dagbädd av lastpallar!

 

3. Inbyggd kryddträdgård

Den inbyggda kryddträdgården gör altangolvet levande.

Odlingsbäddar i trädäcket är perfekt för kryddor och torktåliga blommor som du vill komma nära så fort du går ut. Odlingen skapar också dynamik och ger ett levande uttryck. Gräv ur ordentligt för odlingen innan virket slås på plats, bygg sedan runt de förberedda odlingsytorna. Markera med en tydlig ram i valfri form. Fyll på med bra jord, kompost och gödsel. Tänk på att anpassa växterna efter uteplatsens läge. Är läget soligt är kryddväxter ett bra val, då de flesta klarar torra lägen.

 

Missa inte! Så bygger du en terrass på en helg!

 

4. Material till altanen – tidlöst med sten

Natursten, betongplattor, grus, handslaget tegel, betongblock … Det finns självklart alternativ till det klassiska trädäcket. Fördelarna med marksten är att den är tidlös och i princip underhållsfri, nackdelen är att det växer upp ogräs i fogarna. Tänk på att välja markbeläggning som passar ihop med husets karaktär, storlek och färg. Se också till att göra ett noggrant underarbete, inte minst kan en rejäl markduk hålla ogräset i schack.

 

5. Inspiration till altanen!

Träd och bergknallar ger altanen karaktär. Strunta i att såga ner träd och spränga bort sten, låt uteplatsens gränser följa naturen. Lägg en ordentlig distans mellan däck och träd, annars ser växten ut att ”kvävas”. Om du bygger nytt: Håll också distans mellan brädorna så att regnvatten rinner bort och löv och barr kan sopas ner i springorna. Träaltaner bör behandlas regelbundet, tvätta noga och behandla med skyddande olja eller lasyr en gång om året. Tryckimpregnerat trä ger bra rötskydd men behöver ändå behandlas, olja helst in en gång om året. När en tryckimpregnerad altan är slut måste virket, av miljöskäl, köras till återvinningsstationen. Obehandlat trä, som på bilden, har kortare livslängd och kan eldas upp när det gjort sitt.

23 maj 2019 Bella Linde
Annons
Annons
Mer om Altan

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och...

Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Annonssamarbete

Så får du ett trädäck som håller

Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i flera år.

Annons

Skruva trall – allt du behöver tänka på

Altan Planerar du att bygga en altan i sommar? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, svarar på sju frågor om att skruva trall.

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...