Håll altanen snygg

De flesta altaner utan tak är gjorda av tryckimpregnerat trä som klarar sig bra utan ytbehandling. Men det finns knep att ta till för att få den extra fin och hållbar. Här får du goda råd för hur du ska får din altan av tryckimpregnerat trä extra snygg i sommar.


Tryckimpregnerat trä är kanske det vanligaste materialet som används till altaner, trätrall och utegolv som ligger under bar himmel eller i direktkontakt med mark. Tryckimpregnering ger ett genomgående rötskytt till skillnad från exempelvis oljor som bara tränger ner en bit. Huruvida man ska ytbehandla en altan eller inte beror främst på tycke och smak. Det kan vara väldigt vackert med den grå färg som kommer med tiden men ibland vill man kanske ha något annat. Tidigare rekommenderades det att vänta ett år med att ytbehandla ett nytt tryckimpregnerat virke men med dagens tryckimpregnering behövs ingen speciell torkperiod. Det är däremot viktigt att träet är helt torrt när du behandlar det. Det behövs ingen ytbehandling för varaktighetens skull, tryckimpregnerat trä håller i cirka 25 år i oskyddade konstruktioner, men det finns andra fördelar.

Läs mer: Så rengör du altanen

Använd bra olja

Genom att regelbundet olja in altanen motverkar du att träet reser sig eller blir sprickigt. Använd helst en olja med hög linoljehalt, generellt kan man säga att man får den olja man betalar för. Olja altanen när temperaturen är mellan 15 och 20 grader och aldrig i direkt solsken – oljan ska tränga in sakta i träet så att även ytan impregneras och det blir jämt och fint. Tänk på att oljeindränkta trasor är brandfarliga, förvara dem därför på ett säkert sätt när du oljat klart, exempelvis i en burk med vatten. Det är också viktigt att se till att inte olja droppar ner mellan springorna eftersom det kan medföra en ökad brandrisk. Om det går kan du till exempel lägga en plast på marken under golvet när du oljar.

Läs mer: Snickar-Björns bästa tips för att bygga pergola

Tvätta med trärengörare

Är altanen smutsig använder du en rotborste och trärengörare som gör altangolvet rent på djupet, till exempel Tralltvätt eller Altanrent. Föreningen Svenskt Trä rekommenderar inte att du använder högtryckstvätten eftersom träet då kan resa sig och bli sprickigt. Det finns däremot speciella tillbehör till högtryckstvättar med roterande munstycken som ”flyter” vilket är skonsammare mot träet. Arbetsgången är tvätta, låt torka cirka två veckor eller tills fuktkvoten är 16 procent (detta mäts med en fuktkvotsmätare) och ytbehandla om du vill göra detta.

Slipa alltid med skydd

Det går naturligtvis även att lacka eller måla ett altangolv. Det kan vara värt att tänka på att lack blir halare än oljat och ett målat golv slits av mycket spring och tunga möbler så målar du golvet får du vara beredd att underhålla det regelbundet. Om du har en gammal altan som blivit sliten och stickig kan du slipa ner den tills du tycker att ytan ser bra ut. Det är däremot inte nyttigt att andas in slipdammet av tryckimpregnerat trä, så skydda dig med andningsmask.

Läs mer: Fem roliga idéer att bygga till din altan

När altanen gjort sitt

Allt har ett slut – även för en gammal altan. Om du behöver frakta bort tryckimpregnerat trä finns speciella platser som är avsedda för detta. Hör med din kommun var du ska göra av virket.
Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar