Björn Christiernssons bästa tips för altanbygget
Ska du bygga altan? Här är Snickar-Björns bästa tips! Foto: Istockphoto

Björn Christiernsson tips för att bygga altan, tvätta fasad eller byta ytterdörr

Altan

Snickar-Björn ger sina bästa råd för dig som ska bygga altan samt ger tips på månadens husprojekt för nybörjare som proffs. Kanske är det dags att tvätta fasaden eller byta ytterdörr?

Av: Björn Christiernsson, 20 april 2015

Snickar-Björns bästa tips för altanbygget

Att bygga altan tycker nog de flesta är väldigt roligt, men vissa delar är klart viktigare än andra. Här är vad jag har kommit fram till under mina år som snickare:

Annons
  1. Spika eller skruva aldrig en längsgående regel direkt mot en träfasad. Vätan som hamnar mellan den tryckimpregnerade altanregeln och fasadbrädan torkar aldrig ut, och huset kan därför drabbas av röta på bara några år. Placera alltid någon typ av distans på cirka 10–20 mm mellan husväggen och altanregeln.
  2. Ett altanbjälklag (regelverket) behöver inte alltid delas in i cc600. Reglar du med virke 45 x 220 så kan längsta spännvidd vara 2,6 meter. Om du i stället delar in måtten på cc300 så kan du dra isär bärlinor/plintrader till 3,6 meter. Kontentan blir färre bärlinor/plintar men större virkesåtgång.
  3. Lägg inte alla pengar på att bygga ett jättealtandäck! Tänk på att det är trappor och staket som syns mest, och som kan ge en riktigt snygg övergång från trädgård till hus.

 

Vänd altanvirket åt rätt håll

Se till att du vänder virket åt rätt håll – en bräda/planka ska alltid läggas så att ändträet bildar en glad mun (se bilden). Om du vänder brädan så att du får en sur mun då du exempelvis lägger din altantrall, så kommer du också själv att bli sur. För när virket torkar så bildas i så fall en konkav/skålad yta som får regnvattnet att ligga kvar länge på brädan.
Den glada munnen får brädan att i stället bli konvex, vilket ger bra avrinning.

Flera läsare har hört av sig och protesterat mot mitt påstående att virket ska läggas så att ändträet bildar en glad mun när du bygger altan. Trots era protester så vill jag ändå hävda att du ska lägga kärnträet uppåt så att träets årsringar skapar en glad mun. Tunnare brädor kan ibland slå sig tvärtom, men det är ovanligt. Se Träguiden.se för mer information.

 

Husprojekt för nybörjare och proffs just nu

 

Björns tips för nybörjare

Tvätta fasaden

Många hus med missfärgade fasader behöver inte målas om, men däremot tvättas. Sot, pollen och föroreningar fastnar på våra fasader och ger en perfekt grogrund för alger och mögel att växa på, speciellt i norrläge eller på skuggiga tomter. I dag finns det bra verktyg och tvättmedel för fasadtvätt. Alla delar på ett hus går att tvätta med undantag för slamfärgsmålade ytor, som måste torrborstas.

 

Björns tips för proffs

Byta ytterdörr

Att byta en gammal ytterdörr kan ge ditt hus en rejäl ansiktslyftning. Eftersom hallen ofta är husets mörkaste rum, satsa på en ny dörr med stort ljusinsläpp. Draperi eller gardin kan fungera som snyggt insynsskydd.

Att byta en ytterdörr kan ibland vara lite knepigt så det gäller att planera väl – resten av familjen kanske inte uppskattar att ha en masonitskiva som tillfällig dörr särskilt länge.

20 april 2015 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Altan

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...

Så lyckas du med din altan!

Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.

Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Annonssamarbete

Så får du ett trädäck som håller

Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i...

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...