Björn Christiernsson tips för att bygga altan, tvätta fasad eller byta ytterdörr

Snickar-Björn ger sina bästa råd för dig som ska bygga altan samt ger tips på månadens husprojekt för nybörjare som proffs. Kanske är det dags att tvätta fasaden eller byta ytterdörr?


Snickar-Björns bästa tips för altanbygget

Att bygga altan tycker nog de flesta är väldigt roligt, men vissa delar är klart viktigare än andra. Här är vad jag har kommit fram till under mina år som snickare:

  1. Spika eller skruva aldrig en längsgående regel direkt mot en träfasad. Vätan som hamnar mellan den tryckimpregnerade altanregeln och fasadbrädan torkar aldrig ut, och huset kan därför drabbas av röta på bara några år. Placera alltid någon typ av distans på cirka 10–20 mm mellan husväggen och altanregeln.
  2. Ett altanbjälklag (regelverket) behöver inte alltid delas in i cc600. Reglar du med virke 45 x 220 så kan längsta spännvidd vara 2,6 meter. Om du i stället delar in måtten på cc300 så kan du dra isär bärlinor/plintrader till 3,6 meter. Kontentan blir färre bärlinor/plintar men större virkesåtgång.
  3. Lägg inte alla pengar på att bygga ett jättealtandäck! Tänk på att det är trappor och staket som syns mest, och som kan ge en riktigt snygg övergång från trädgård till hus.

 

Vänd altanvirket åt rätt håll

Se till att du vänder virket åt rätt håll – en bräda/planka ska alltid läggas så att ändträet bildar en glad mun (se bilden). Om du vänder brädan så att du får en sur mun då du exempelvis lägger din altantrall, så kommer du också själv att bli sur. För när virket torkar så bildas i så fall en konkav/skålad yta som får regnvattnet att ligga kvar länge på brädan.
Den glada munnen får brädan att i stället bli konvex, vilket ger bra avrinning.

Flera läsare har hört av sig och protesterat mot mitt påstående att virket ska läggas så att ändträet bildar en glad mun när du bygger altan. Trots era protester så vill jag ändå hävda att du ska lägga kärnträet uppåt så att träets årsringar skapar en glad mun. Tunnare brädor kan ibland slå sig tvärtom, men det är ovanligt. Se Träguiden.se för mer information.

Husprojekt för nybörjare och proffs just nu

Björns tips för nybörjare

Tvätta fasaden

Många hus med missfärgade fasader behöver inte målas om, men däremot tvättas. Sot, pollen och föroreningar fastnar på våra fasader och ger en perfekt grogrund för alger och mögel att växa på, speciellt i norrläge eller på skuggiga tomter. I dag finns det bra verktyg och tvättmedel för fasadtvätt. Alla delar på ett hus går att tvätta med undantag för slamfärgsmålade ytor, som måste torrborstas.

Björns tips för proffs

Byta ytterdörr

Att byta en gammal ytterdörr kan ge ditt hus en rejäl ansiktslyftning. Eftersom hallen ofta är husets mörkaste rum, satsa på en ny dörr med stort ljusinsläpp. Draperi eller gardin kan fungera som snyggt insynsskydd.

Att byta en ytterdörr kan ibland vara lite knepigt så det gäller att planera väl – resten av familjen kanske inte uppskattar att ha en masonitskiva som tillfällig dörr särskilt länge.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar