Foto: Istockphoto

Bygga altan – 6 smarta tips

Altan

Vad är ett hus utan en generös altan där man kan njuta av utelivet? Här är våra bästa tips inför altanbygget!

Av: Sandra Holmes , 12 december 2019

Bygga altan

1. Storlek och läge

När du planerar altanens storlek är det alltid bäst att ta till lite extra i måtten. Du bör åtminstone få plats med en grill, ett stort bord och en parasoll. En bra tumregel är runt 20 kvadratmeter för fyra personer, och 25 kvadratmeter för sex personer. Plussa på några extra kvadrat för att få rum med solstolar, krukor och en box för kuddar och dynor.

Annons

Altan – staket och trappsteg

Istället för att sätta ett staket runt om altanen får du den också att kännas större om du integrerar den med trädgården, gärna med ett eller flera trappsteg runt om, som också blir sköna att sitta på.

När du bestämmer läget för altanen är det bra att tänka på hur solen lyser under dagen. Att kunna sitta i kvällssol är alltid mysigt under utemiddagarna, och att ha nära till köket underlättar för att slippa onödigt spring. Låter du altanen fortsätta runt husknuten får du två sollägen att välja mellan. Tänk på att inte placera altanen precis under ett träd då blöta löv är lätta att halka på och kan skapa röta på trämaterial. 

 

Läs också: Så hittar du rätt trall till din altan

 

2. Materialval till altanen

Att många väljer att bygga sin altan av trä är inte så konstigt. Det är både prisvärt och mjukt och skönt att gå på då det håller en jämn temperatur, men var beredd på att du behöver olja in det regelbundet för att det ska hålla längre. Stenplattor är annars ett hållbart och lättskött alternativ, men inte lika skönt för bara fötter och ibland behöver det borstas rent från alger med rengöringsmedel. Tänk på att mörka golv blir riktigt heta att gå på under varma sommardagar.

 

3. Växter i krukor

Några krukor med växter gör altanen mer inbjudande. För att det inte ska se plottrigt ut är det bra att använda stora krukor. Det gör också att jorden inte torkar ut så snabbt och att du har möjlighet att plantera större växter som skapar rumskänsla. Ett mindre träd eller ett läckert prydnadsgräs gör altanen härligt lummig. Välj gärna ett färgtema på växterna för att hålla ihop det hela och leta gärna efter spännande bladverk, inte bara blommor. Mörka blad som på en japansk lönn, en perukbuske eller alunrot blir otroligt vackra när kvällssolen lyser på.

Krukor till din uteplats

När du väljer krukor så tänk på att urnor av trä, som stora ekfat till exempel, har en bra isolerande effekt och är frostsäkra, vilket även metallurnor är, medan lerkrukor behöver tas in på vintern.

 

Läs också: Så lyckas du med din altan!

 

4. Svalkande skugga – parasoll och pergola

Lite skugga måste man också ha för att kunna njuta av sin altan. Här finns det gott om alternativ att välja bland. Investera i ett större parasoll som täcker bord och stolar, ett elegant solsegel som finns i olika former, en markis, eller varför inte en pergola med ett tak av vassmattor som vackert silar ner solljuset över sittgruppen.

 

5. Ljussätt

Kvällsbelysning gör mycket för att skapa mysig stämning på altanen. Kombinera lyktor med levande ljus med elbelysning så blir det både praktiskt och vackert. Smidigast är att sätta upp några eluttag direkt när du bygger altanen. Sedan kan du gå loss på ljusslingor att hänga över matplatsen och lägga i lyktor, och taklampor och golvlampor för utomhusbruk. Numera finns det gott om utomhuslampor att välja bland som är minst lika fina som inomhuslamporna.

 

6. Inred ute för en mysig uteplats

När golv och tak är på plats är det dags för finliret som sätter stilen och skapar den ombonade känslan. Precis som i vardagsrummet behövs det sköna kuddar och plädar att vira in sig i, men för att slippa för mycket bärande ut och in är det bra med att ha en stor förvaringsbox utomhus. En stor altan är bra att avgränsa i olika hörnor. Det kan du göra genom att sätta dekorationerna i grupper istället för att sprida ut allting och att lägga ut plastmattor som finns i många fina färger och mönster

12 december 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Altan

Så hittar du rätt trall till din altan!

Altan Vilken trall är billigast och hur sköter man om träet? Var ska man placera altanen någonstans och vad ska man tänka på när man bygger en altan av trall? Experten svarar på frågorna.

Bästa tipsen för altan & uteplats

Altan Solen börjar äntligen värma och längtan efter att få sitta ute och njuta är stor. Kanske är det läge för att ge din altan eller uteplats ett lyft? Här...

Så lyckas du med din altan!

Altan Trädäcket är den perfekta platsen mellan ute och inne, en yta för både vila och umgänge. Här ger vi tipsen som får din altan att smälta in på tomten –...

Tips för altanbyggen

Altan Ska du bygga altan? Det finns lika många varianter på altaner som det finns hus. Här får du några bra tips på vägen för hur du bygger en snygg och användbar altan.

Få tid till annat än att olja altanen! Foto: Fixor by Nitor
Annonssamarbete

Så får du ett trädäck som håller

Altan Slipp den årliga inoljningen av altanen. Med Wood Protection behöver du endast lägga en dag på att behandla trädäcket – sedan kan du njuta av altanen i...

Fint på altanen

Altan Det knoppas och gror i trädgården. Nu vill vi inreda för uteliv och göra mysigt på balkong och altan.

Vi fick en uteplats i lä

Altan En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att umgås i – utomhus!

Så sköter du altanen

Altan Är din altan smutsig, grå eller sprickig? Då är det dags för en uppfräschning. Så här håller du den fin år efter år.

Ny altan med moderna material

Altan Nu strålar vårsolen som bäst och barfotastunder på solvarm uteplats lockar. Har du ingen altan, eller funderar du på att byta ut din gamla? Här får du...